KriptoKral.com Haber Merkezi Blog Gündem GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 18.03.2022
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 18.03.2022

gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 21.354 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 101 kişi olduğu açıklandı.
*İstanbul’da bugün okullar tatil edildi.
*Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu ile yurtdışına çıkış yapan yolculardan tahsil edilen çıkış başına 50 TL harç bedeli 150 TL oldu.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü. Kalıcı bir ateşkesin ilan edilmesi halinde, uzun soluklu çözümün yolunun açılacağını belirten Erdoğan, Rusya – Ukrayna arasındaki görüşmelerden müspet sonuç alınmasını canı gönülden arzu ettiğini dile getirdi. Erdoğan, bazı konular üzerinde uzlaşıya varmanın liderler düzeyinde görüşmeler gerektirebileceğine işaret ederek, Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'i İstanbul veya Ankara'da misafir etme teklifini yineledi.
*BBC News’de yer alan habere göre Putin, Erdoğan ile konuşmasında Zelenskiy ile görüşebileceğini söyledi.
*JPMorgan: TCMB'nin önümüzdeki aylarda faiz indirimlerine gitmesi, artırımdan daha olası.
*ABD Savunma Bakanlığı İstihbarat Ajansı'nın değerlendirmesine göre, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın uzaması durumunda Putin nükleer tehditlere başvurması olası görünüyor.
*ABD Temsilciler Meclisi, ABD'nin Rusya ve Belarus ile normal ticari ilişkilerini askıya almasını öngören yasa tasarısını onayladı.
*Beyaz Saray: Çin'in Rusya'ya yardım edeceğine ilişkin endişelerimiz yüksek seviyede.
*ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Putin'in Ukrayna'da savaş suçu işlediği görüşüne katıldığını ve uzmanların *Rusya'nın Ukrayna'daki savaş suçlarını belgelemeye çalıştığını söyledi.
*Japonya Merkez Bankası parasal teşviklerinde herhangi bir değişikliğe gitmezken ekonomiyle ilgili artan endişelere vurgu yaptı.

EURUSD

Haftaya 1.0919 seviyelerinde başlangıç yapan EURUSD paritesi, hafta içerisinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bu hareketlenmeler ile birlikte dün 1.1137 seviyelerini test eden parite Mart ayının en iyi seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştirdi. Diğer yandan piyasalar Avrupa Merkez Bankası’nın yönetim konseyi üyesi Klass Knot’un açıklamalarını takip etti. Knot; Avrupa Merkez Bankası’nın varlık alımlarını azaltma planının Temmuz ayında sonlandırılması gerektiğini ve yılın son çeyreğinde faiz artış ihtimalinin gerçekçi olduğunu belirtti. Knot’un açıklamaları ile birlikte 2 faiz artışı beklentileri piyasalarda arttı. Diğer yandan dün Euro bölgesinden gelen enflasyon verisi takip edildi. Veriye göre Euro bölgesinde yıllık bazda enflasyon Şubat ayında beklentilerin bir miktar üzerinde yüzde 5.9 olarak gerçekleşti. Aylık bazda ise beklentilere paralel olarak yüzde 0.9 oranında gerçekleşti. Yeni günde piyasalar 13:00’da Euro bölgesinden gelecek olan Ticaret Dengesi verisini takip edecek. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.11325 – 1.12370 – 1.13921 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.10088 – 1.09092 – 1.08057 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

TCMB Mart toplantısını gerçekleştirdi. Para politikası kurulu toplantısı sonrasında banka beklentilere paralel olarak faiz oranlarında bir değişiklik gerçekleştirmedi ve böylelikle politika faizini 14 seviyesinde sabit tuttu. Karar metninde barış ortamı ve baz etkisiyle enflasyonda gerileme sürecinin başlayacağını öngörürken, cari dengesinin fazla vereceğini öngörüsü bu metinde yer almadı. Karar ile birlikte TL varlıklarında volatilite arttı. Haftaya 14.68 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi hafta içerisinde dalgalı bir seyir izledi. Bu dalgalı seyir ile birlikte haftanın son işlem gününde haftaya başlangıç seviyesinin bir miktar üzerinde fiyatlamalar gerçekleşiyor. Yeni günde yurtiçinden gelecek ve piyasaları sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Piyasalar 17:00’da ABD kanadından gelecek olan Mevcut Ev Satışları verisini takip edecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 14.85 – 15.00 – 15.25 seviyeleri direnç noktaları olarak; 14.63 – 14.50 – 14.30 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Genel olarak son iki haftanın altın fiyatlamalarında Rusya ile Ukrayna arasındaki haber akışları oldukça etki ediyor. Bu haber akışları ile sert hareketlenmeler gerçekleştiren altın, hafta içerisinde FED’in para politikası kurulu toplantısını takip etti. Toplantı sonrasında FED 25 baz puanlık faiz artış kararı vermiş ve yüksek enflasyon ile mücadele etmek için önümüzdeki 6 toplantıda da faiz artışının devam edebileceği sinyalini vermişti. Haftaya 1984 seviyelerinde başlangıç yapan altın, hafta içerisinde kademeli aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Yeni günde piyasalar TSİ 18:00’da ABD kanadından gelecek olan Yeni Konut Satışları verisini takip edecek. Diğer yandan küresel bazda Rusya ile Ukrayna arasındaki savaştan gelebilecek haber akışları yakından izlenecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1945 – 1960 – 1975 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1915 – 1890 – 1875 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Exit mobile version