KriptoKral.com Haber Merkezi Blog Gündem GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 18.02.2022
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 18.02.2022

Gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de koronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 92.406 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 258 kişi olduğu açıklandı.
*Resmi Gazete'de Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelikle 'Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı. İndirimli malın fiyatının tespit edilmesinde, indirimden önce uygulanan son 30 gün içindeki en düşük fiyat esas alınacak.
*Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile kur korumalı mevduat sisteminin kapsamı genişletildi. Buna göre; yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının ardından onların sermayedarı olduğu şirketler de kur korumalı mevduat sistemine dahil olabilecek.
*ABD Başkanı Biden, Rusya – Ukrayna gerilimine ilişkin açıklamasında "Rusya'nın işgal tehdidi yüksek. Tüm işaretler Rusya'nın Ukrayna'ya gireceğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.
*ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'in Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmemesi koşuluyla gelecek hafta sonlarında Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüşme davetini kabul ettiğini açıkladı.
*IMF yetkilileri, arz kesintilerinin enflasyonu hızlandırdığını ve Avrupa'da toparlanmayı zayıflattığını belirtti.
*İngiltere İçişleri Bakanlığı, Rusya kaynaklı endişeler nedeniyle zengin yabancı yatırımcıların İngiltere'de yaşamalarına olanak tanıyan "altın vize" uygulamasını durdurdu.

EUR/USD

İçerisinde bulunduğumuz haftaya 1.1340 seviyelerinde başlangıç yapan EURUSD paritesi hafta içerisinde dalgalı bir seyir izledi. Bu dalgalı seyir ile parite haftanın son işlem gününde haftaya başlangıç seviyesinin üzerinde fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Haftanın son işlem gününde piyasalar TSİ 13:00’da Avrupa Liderler Zirvesi’ni takip edecek. Dolar kanadında ise 18:00’da açıklanacak olan Mevcut Ev Satışları verisi dolar endeksinde volatilitenin artmasına neden olabilir. Euro bölgesine genel olarak baktığımızda piyasaların yıl içerisinde Avrupa Merkez Bankası’ndan faiz artırım adımı beklentisi artıyor. Bununla birlikte FED kanadında da bu beklenti neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Öyle ki piyasalar Mart para politikası toplantısında FED’ten ilk adımı bekliyor. 25 baz puanlık beklenti oldukça yüksek ama 50 baz puan da sürpriz olarak karşılanmayacaktır. EURUSD paritesini haftanın son işlem gününde teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.14070 – 1.14881 – 1.15956 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.12858 – 1.12053 – 1.11268 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USD/TRY

TCMB Şubat ayına ait para politikası kurulu toplantısı dün gerçekleşti. Toplantı sonrasında banka beklentilere paralel olarak faiz oranında bir değişiklik gerçekleştirmedi. Böylelikle politika faizi yüzde 14 seviyesinde sabit tutuldu. Karar metni incelendiğinde ise geniş kapsamlı politika çerçevesinin gözden geçirilmesine yönelik sürecin sürdüğü belirtildi. Veri ardından TL varlıklarında volatilite arttı. Haftaya 13.47 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi hafta içerisinde kademeli olarak yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bu hareketlenmeler ile birlikte parite haftanın son işlem gününde 13.60 seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Yeni günde 10:00’da yurtiçinde açıklanacak olan tüketici Güveni verisi takip edilecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 13.91 – 14.40 – 14.80 seviyeleri direnç noktaları olarak; 13.15 – 12.75 – 12.27 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Rusya ile Ukrayna arasında son günlerde artan gerilimler altın fiyatlamalarında büyük rol oynuyor. Jeopolitik risklerin artması ile birlikte altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşiyor. Son olarak ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in görüşme talebini kabul ettiğini belirtti. Bu buluşmanın ise önümüzdeki hafta gerçekleşebileceği belirtiliyor. Bu gelişme gerilimleri bir miktar azalttı diyebiliriz. Bununla birlikte FED kanadındaki olası atılabilecek adımlar yakından izleniyor. Son gelişmelere göre FOMC kanadında şahinvari açıklamalar artıyor. Bu açıklamalar ile Mart ayında 50 baz puanlık faiz artırım beklentileri de artıyor. Haftanın son işlem gününe baktığımızda 18:00’da ABD kanadında açıklanacak olan Mevcut Ev Satışları verisi takip edilecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1902 – 1917 – 1930 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1880 – 1865 – 1850 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Twitter
Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Exit mobile version