GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ
Ne Oldu? *TCMB, bankalara verdiği dövizden TL’ye ek dönüşüm yükümlülüğü eşiklerini, gerçek kişi hesapları için değiştirdi. Gerçek kişi hesaplarında 26 Mayıs – 28 Temmuz 2023 tarihleri arasında %10 TL dönüşümünü sağlayamayan bankalar, eksik kalan kısım için 6 ay süreyle menkul kıymet tesis edecek. 28 Temmuz sonrası için ise dövizden TL’ye ek dönüşüm oranı eşiği %30’a yükselecek. Oranı tutturamayan banka, bu tarihten sonra hedef tutana kadar ek %10 menkul kıymet blokesi yapacak. *AB, Batı Balkan ülkeleri ve Türkiye'den yetkililerin katıldığı Brüksel'deki diyalog toplantısında, ekonomik zorluklarla mücadelede işbirliği ele alındı. *BM, Karadeniz Tahıl Girişimi'nde hassas bir noktada olduklarını ve tarafların uzatmaması halinde girişimin 18 Mayıs'ta sona ereceğini açıkladı. *Fed Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Barr, yaşanan banka iflasları sonrası kurumun büyük bölgesel bankalar için kural değişikliklerini değerlendireceğini ve bankaların daha agresif şekilde denetlenmesini sağlayacağını belirtti. *Hindistan Dışişleri Bakanı Jaishankar, AB Konseyi düzenlemelerine göre Rus ham petrolünün Hindistan rafinelerinde işlenmesi sonrası AB yaptırımlarına tabi tutulamayacağını söyledi.
Ne Olacak?
Yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmazken, Euro Bölgesi’nde TÜFE verileri takip edilecek.
EUR/USD
EURUSD paritesinde sınırlı yükseliş izleniyor. Dün Euro Bölgesi'nde büyüme verisi beklentilere paralel açıklandı. Buna göre Euro Bölgesi yılın ilk çeyreğinde %0,1 büyüyen yıllık %1,3 büyüdü. ABD'de ise borç krizi çözüme kavuşmazken sanayi üretimi ve perakende satış verileri takip edildi. ABD'de sanayi üretimi aylık %0,1 daralma beklentilerine kıyasla %0,5 büyüme gösterdi. Perakende satışlar ise %0,8 beklentisinin altında 0,4 artış gösterdi. Diğer yandan Fed yetkililerin verilerin faiz indirimi için yeterli olmadığı ve enflasyonun düşmesi için sıkı para politikasının devam etmesi gerektiğini ifade etmesi küresel risk iştahını baskıladı. Bugün Euro Bölgesi'nde enflasyon verisi takip edilebilir.
Destekler: 1.0849 - 1.0798 - 1.0749 Dirençler: 1.0895 - 1.0933 - 1.0965
USD/TRY
Dolar/TL’de yükseliş sürüyor. Yurt içinde makroekonomik takvim sakinken seçimlere dair haber akışı fiyatlamalarda etkili oluyor. Hatırlarsak, YSK Başkanı Yener, seçimlerde çoğunluğun sağlanamadığı ve ikinci tur seçimlerinin 28 Mayıs'ta gerçekleşeceğini bildirmişti. ABD'de ise çözüme kavuşmayan borç tavanı krizi piyasaları baskılamaya devam ediyor. Hafta sonuna kadar borç tavanı krizinin çözümlenmesi bekleniyor. Diğer yandan sanayi üretimi ve perakende satış verileri takip edildi. ABD'de sanayi üretimi aylık %0,1 daralma beklentilerine kıyasla %0,5 büyüme gösterdi. Perakende satışlar ise %0,8 beklentisinin altında 0,4 artış gösterdi. Fed yetkililerinin sahip tonu da dolar endeksini güçlendiriyor.
Destekler: 19.68 - 19.64 - 19.59 Dirençler: 19.75 - 19.81 - 19.86
XAU/USD
Ons altında geri çekilme izleniyor. Ons altın yeniden 2000 dolar seviyesinin altında fiyatlanıyor. ABD’de devam eden borç tavanı krizi sürerken Fed yetkililerin de sıkı para politikasına ilişkin şahin açıklamaları küresel risk iştahını baskılıyor. ABD’de borç tavanı krizinin bu hafta sonu çözümlenmesi bekleniyor. Dün ABD sanayi üretimi verisi takip edildi. Ülkede sanayi üretimini aylık bazda %0,1 daralma beklentisine kıyasla %0,5 artış gösterdi. Asya piyasalarında ise bugün Japonya öncü büyüme verisi açıklandı. Japonya, çeyreklik bazda %0,1 beklentisinin üstünde %0,4 ve yıllık bazda %0,7 beklentisinin üstünde %1,6 büyüdü. Asya piyasalarındaki olumlu makroekonomik göstergeler altın talebini artırabilir.
Destekler: 1980 - 1956 - 1936 Dirençler: 1998 - 2018 - 2039
BRENT
Brent petrolde sınırlı yükseliş gözlemleniyor. Dün Çin’in ardından ABD’de sanayi üretimi verisi açıklandı. Buna göre Nisan’da sanayi üretimi %0,1 daralma beklentisine kıyasla aylık %0,5 büyüme gösterdi. Diğer yandan ABD borç tavanı krizinde hafta sonu anlaşmaya varılması beklenirken Fed yetkililerinin şahin açıklamaları risk iştahını baskıladı. Talep tarafına bakıldığında, dün açıklanan ABD API ham petrol stokları azalış beklentisine kıyasla artış göstererek talebin zayıf seyrettiğine işaret etti. Uluslararası Enerji Ajansı dün küresel petrol talebi öngörüsünü günlük 200 bin varil artırdı. Gerekçe olarak Çin’in beklenenden hızlı toparlanma göstermesi belirtildi. Bugün beri gündemi sakin, ABD haftalık ham petrol stokları talep görünümü için takip edilebilir.
Destekler: 74.64 - 73.69 - 72.66 Dirençler: 75.50 - 76.33 - 77.41
KÜRESEL ENDEKSLER
ABD endeksleri dünü düşüşle tamamladı. Dow Jones %1, S&P500 %0,6 ve Nasdaq %0,2 değer kaybetti. Bu sabah ise ABD vadeliler toparlanma gösteriyor. Asya piyasaları da günü karışık tamamlamaya hazırlanıyor.
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Leave feedback about this