GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ
Ne Oldu? *Cumhurbaşkanı Erdoğan: Depremde yıkılan şehirlerimizi ayağa kaldırırken sadece konut yapmakla kalmıyor, adeta yeni şehirler inşa ediyoruz. *JPMorgan Türkiye'de 14 Mayıs’ta gerçekleşecek seçim sonrası kur ve faizlere ilişkin öngörülerde bulundu. Raporda seçim sonucundan bağımsız olarak makro düzenlemelerin gerektiğine ve politika faizinin %30’a yükselebileceğine dikkat çekildi. *Arjantin'de enflasyon Mart'ta son 20 yılın en yüksek aylık artışına ulaştı. Mart ayında bir önceki aya göre %7,7 arttı. *AB, Macaristan ve Polonya'nın Ukrayna'dan tarımsal ürün ithalatını yasaklamalarına tepki gösterdi. *Almanya'da elektrikli binek araç üretiminin %50 artması bekleniyor. *Çin Merkez Bankası, faiz oranını sabit tuttu. *Rusya Devlet Başkanı Putin, Çin Savunma Bakanı Li ile Moskova'da görüştü. *IMF Orta Doğu'da yüksek faiz oranları, petrol fiyatları ve enflasyon kaynaklı endişeler görüyor. *ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, bankaların son banka iflaslarının ardından muhtemelen Fed'in daha fazla faiz artırımına olan ihtiyacı ortadan kaldırarak kredi vermeyi daha da sıkılaştıracağını söyledi.
Ne Olacak? *Yurt içinde Bütçe Dengesi açıklanacak. *Hazine tahvil ihaleleri bugün düzenlenecek.
EUR/USD
EURUSD paritesi sert yükselişi sonrasında geri çekiliyor. Haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi takvimi sakinken yatırımcılar ABD’den gelen verileri takip etti. Buna göre ABD’de Mart ayı perakende satışlar aylık %0,4 azalış beklentisinin de altında %1 azalış göstererek enflasyonun yavaşladığı mesajını verse de satışların azalması resesyonun da gündemde olduğuna işaret etti. Takip edilen bir diğer veri olan sanayi üretimi ise aylık %0,4 ve yıllık %0,53 artış göstererek beklentileri aştı. Beklenti verinin aylık %0,2 artış göstererek yıllık %0,9 azalış göstermesi yönündeydi. Bugün ise veri takvimi sakinken gözler Çarşamba günü açıklanacak Euro Bölgesi TÜFE verisinde olacak.
Destekler: 1.0983 - 1.0929 - 1.0888 Dirençler: 1.1020 - 1.1050 - 1.1085
USD/TRY
Dolar/TL paritesinde sınırlı yükseliş korunuyor. Yurt içinde bugün bütçe dengesi verisi takip edilecek. Geçen ay 170,6 milyar dolar olan bütçe açığının Mart'ta 63 milyar dolar olması bekleniyor. Ayrıca seçimlere az süre kala siyasi haber akışı da yakından takip ediliyor. ABD tarafında ise haftanın son işlem gününde açıklanan perakende satışlar verisi aylık %0,4 azalış beklentisinin altında %1 azalış gösterdi. Diğer yandan sanayi üretimi verisi de aylık %0,4 ve yıllık %0,53 artış göstererek beklentileri aştı. Hafta boyunca ABD’de veri gündemi sakin. ABD’de açıklanan bilançolar yatırımcıların resesyon algısına dair ipucu vererek dolar endeksi üzerinde belirleyici olabilir.
Destekler: 19.32 - 19.29 - 19.25 Dirençler: 19.38 - 19.42 - 19.45
XAU/USD
Ons altında geri çekilme takip ediliyor. Haftanın son işlem gününde ABD’de perakende satışların %0,4 azalış beklentisine karşın %1 azalış göstermesi piyasalarda risk iştahını baskıladı. Açıklanan bir diğer veri olan sanayi üretimi ise aylık %0,2 beklentisinin üzerinde %0,4 artış gösterdi. Bugün ise veri gündemi sakinken, yarın sabah saatlerinde Çin’de yoğun veri takvimi takip edilecek. Çin’de açıklanacak büyüme verisinin çeyreksel bazda %0’dan %2,2’ye yükselmesi bekleniyor. Diğer yandan Çin’de sanayi üretimi, perakende satışlar ve işsizlik oranı verilerinin de geçen çeyreğe göre iyileşme göstermesi bekleniyor. Çin’de verilerin olumlu gelmesi küresel risk iştahını ve ons altını destekleyebilir.
Destekler: 1994 - 1981 - 1965 Dirençler: 2007 - 2018 - 2035
BRENT
Brent petrol yeni haftaya temkinli başlıyor. Petrol fiyatları 86 dolar seviyelerinde dengelenmeye çalışırken haftanın son işlem gününde ABD’de sanayi üretimi verisi takip edildi. Buna göre sanayi üretimi aylık %0,4 ve yıllık %0,53 artış göstererek beklentileri aştı. Beklenti verinin aylık %0,2 artış göstererek yıllık %0,9 azalış göstermesi yönündeydi. Bugün veri takvimi sakinken yarın sabah Çin’de GSYH, sanayi üretimi, perakende satışlar ve işsizlik oranı verilerinin açıklanması bekleniyor. Çin verilerinin geçen dönemlere göre iyileşme göstermesi beklenirken olumlu makroekonomik veriler küresel risk iştahını ve talebe bağlı olarak petrol fiyatlarını destekleyebilir.
Destekler: 86.33 - 85.48 - 84.31 Dirençler: 87.49 - 88.66 - 89.55
KÜRESEL ENDEKSLER
ABD endeksleri haftanın son işlem gününü düşüşle tamamladı. Dow Jones %0,4, S&P500 %0,2 ve Nasdaq %0,4 değer kaybetti. Bu sabah ise ABD vadeliler toparlanma gösteriyor. Asya piyasaları da günü yükselişle tamamlamaya hazırlanıyor.
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.