GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: (İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvuruları) Her iki ülkenin de terör örgütlerine karşı açık, net bir tavrı söz konusu değil. *Erdoğan: Afrika kıtasında barış ve istikrarın temininde önemli rol oynayan Türkiye ve Cezayir olarak savunma sanayii alanında iş birliğini güçlendirmekte kararlıyız. *Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun: (Türkiye) Yatırım alanını 10 milyar dolar ve daha üzerine ulaştıracağımıza inanmaktayım. *Resmi Gazete'de yayımlanan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile trafik sigortası haziran ayı primleri Mayıs ayı primlerine göre %25 artacak. *NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Türkiye değerli bir müttefik ve herhangi bir güvenlik endişesi giderilmeli. *AB, bloktaki gaz ithalatçılarının Moskova'ya uygulanan yaptırımları ihlal etmeden Rus yakıtı için ödeme yapmaya devam edebileceğini açıkladı. *AB, Sırbistan'ın Rusya'ya yaptırımlara katılmasını istedi. *Reuters Anketi’ne göre ECB mevduat faizini Temmuz'da 25 baz puan arttıracak, Eylül sonuna kadar negatif faizden çıkacak. *İsveç hükümeti, NATO üyeliğine başvuru kararı aldıklarını duyurdu. *Beyaz Saray: Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği konusunda konsensusa ulaşacağız. *BoE Başkanı Bailey, gelecek dönemde İngiltere'nin ve dünyanın yükselen gıda fiyatları riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.
EURUSD
Piyasalar Avrupa İstatistik Ofisi’nin paylaştığı uluslararası ticaret verilerini takip etti. Buna göre AB’nin ihracatı, Mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.8 arttı ve böylelikle 220.5 milyar euroya çıktı. İthalatta ise yüzde 40.4 artış yaşandı ve 248.2 milyar euroya yükseliş geçekleşti. Veriler ile birlikte AB’nin dış ticaret açığı Mart’ta 27.7 milyar euro olmuş oldu. İçerisinde bulunduğumuz haftaya 1.0406 seviyelerinde başlangıç yapan EURUSD paritesi, haftanın ilk işlem gününde sınırlı yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Haftanın ikinci işlem gününde ise Euro bölgesinden gelecek olan GSYİH verisi euro varlıklarında volatilitenin artmasına neden olacaktır. Veri TSİ 12:00’da açıklanacak. 20:00’da ise Avrupa MB Başkanı Lagarde’ın konuşması takip edilecek. Piyasalar bankadan Temmuz ayında yılın ilk sıkılaşma adımının atılmasını bekliyor. Bu sebeple her veri ve her konuşmada bu konuda ipuçları aranıyor. Dolar kanadında ise 15:30’da açıklanacak olan Perakende Satışlar verisi volatilitenin artmasına neden olacaktır. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.05022 – 1.06343 – 1.07524 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.03391 – 1.02220 – 1.00958 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
iyasalar TCMB’nin açıkladığı Mart ayına dair ödemeler dengesi istatistiklerini takip etti. Buna göre Türkiye ekonomisi Mart’ta 5.55 milyar dolar cari açık verdi. Bu veri ardından 12 aylık cari açık ise 24.2 milyar dolara yükseldi. Diğer yandan TL’nin dolar karşısındaki performansına baktığımızda son 1 haftadır değer kayıpları yaşandığı görülüyor. Bu gelişme ile birlikte USDTRY paritesi yılın en yüksek seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştirdi. Bunlarla birlikte 5 yıllık kredi temerrüt takası (CDS) yükselişlerini sürdürdü ve yaklaşık olarak son 14 yılın en yüksek seviyeleri yakınlarında primlemeler gerçekleşti. Yeni günde yurtiçinden gelecek olan ve piyasaları sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Dolar kanadına baktığımızda ise 15:30’da ABD’den gelecek olan Perakende Satışlar verisi dolar endeksinde volatilitenin artmasına neden olacaktır. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 15.75 – 16.00 – 16.25 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 15.50 – 15.25 – 15.00 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
ALTIN
Haftaya 1809 seviyelerinde başlayan ons altın dün öğlen saatlerinde 1790 seviyelerinin altını test etti. Ardından toparlama hareketleri sergilendi ve ons altın haftanın ikinci işlem gününde 1830 seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Dün New York Fed Başkanı Williams’ın; Fed’in önümüzdeki iki toplantıda da yarım puanlık faiz artışı yapmasını desteklediğini belirtti. Fed’in uyguladığı sıkılaşma politikası ile güçlenen dolar ve ABD getirileri, faizi olmayan değerli metaller üzerinde baskılar oluşmasına sebep oluyor. Bunun yanı sıra dünyadaki gelişmelerde altında volatiliteyi etkileyen unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Dünyanın en büyük altın alıcısı olan Çin’de etkisini göstermeye devam eden Covid-19 salgınında tedbirler azaltılıyor ve Çin’in Şanghay kentinde kademeli olarak gevşetilen Covid-19 tedbirleri dolayısıyla marketler, restoranlar yeniden açılıyor. Bu gelişmeler ise onstaki baskıların bir miktar azalmasına sebep oldu. Bugün gözler Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarında olacak ve konuşma sırasında piyasalarda volatilitenin artacağı öngörülüyor. Bugün ekonomik takvimde TSİ 15:00’de FOMC Üyesi Bullard’ın konuşması, TSİ 15:30’da ABD Perakende Satışlar verisi ve TSİ 21:00’de FED Başkanı Powell’ın konuşması yakından izlenecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1840 – 1850 – 1865 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1815 – 1800 – 1785 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.