KriptoKral.com Haber Merkezi Blog Gündem GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 16.11.2022
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 16.11.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*NATO üyesi Polonya'nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne füzelerin düştüğü ve iki kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
*AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna şehirlerine büyük bir Rus füze saldırısının ardından Polonya'da bir patlama olduğuna dair haberlerle ilgili, AB'nin her iki ülkeyle de dayanışma içinde olduğunu ve durumu yakından izlediğini bildirdi.
*ABD Dışişleri: (Polonya'ya düşen füzeler) Son derece kaygı verici.
*Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: NATO'nun topraklarına füze fırlatılması ortak güvenliğe yönelik bir Rus saldırısıdır.
*ABD eski Başkanı Trump, 2024 Başkanlık seçimleri için adaylığını ilan etti.
*Atlanta Fed Başkanı Bostic, Fed'in para politikasını sert şekilde sıkılaştırmasının enflasyonu yavaşlatmakta olduğu konusunda çok az kanıt gördüğünü söyledi.
*Fed'in Bankacılık Sektörünün Gözetim, Denetiminden Sorumlu Başkan Yardımcısı Barr, Fed aşırı yüksek enflasyon ile mücadele ederken ekonominin zayıflayacağını ve işsizlik oranının artacağını söyledi.
*Philadelphia Fed Başkanı Harker, Fed'in faiz artırımlarını enflasyonu %2 hedefine doğru giden bir düşüş patikasına sokmak için yeterince sınırlayıcı bir seviyeye ulaşıldığında durdurması gerektiğini söyledi.
*Japonya, Rus hükümetinin Japonya'nın Rusya'nın Uzak Doğu'sundaki Sakhalin – 1 petrol ve gaz geliştirme projesindeki hissesini sürdürmesine izin vermeye karar verdiğini söyledi.
*IMF, Avustralya'nın iç talebi soğutmaya yardımcı olmak ve enflasyon beklentilerini kontrol altında tutmak için para ve maliye politikasını sıkılaştırmaya devam etmesi gerektiğini bildirdi.
*BlockFi'nin iflas başvurusunda bulunacağını belirtildi.
*Çin'de yeni konut fiyatlarında düşüş Ekim ayında da devam etti.

EURUSD

Piyasalar Euro bölgesinin lokomotif ekonomisi Almanya kanadından gelen yatırımcı güveni verisini izledi. Açıklamaya göre Almanya’da ZEW beklenti endeksi Kasım ayında -59.2 seviyesinden -36.7 seviyesine toparlanma gerçekleştirdi. Bu toparlanmanın nedenleri arasında ise enflasyonun zirveyi gördüğüne yönelik iyimser hava olduğu söylenebilir. Diğer yandan bir diğer ekonomik veriye göre Euro bölgesinin üçüncü çeyrekte önceki tahmine eşit olarak yüzde 0.2 büyüdüğü görüldü. Piyasaların takip ettiği bir diğer ekonomik veri ise ABD ÜFE verisiydi. Geçtiğimiz hafta ABD kanadından gelen TÜFE beklentilerin altında kalmış ve piyasalarda sert hareketlenmeler yaşanmasına neden olmuştu. Dün de ABD kanadından gelen ÜFE verisi açıklandı ve veriye göre Ekim’de aylık bazda yüzde 0.2; yıllık bazda ise yüzde 8 oranında artış gerçekleşti. ÜFE’de TÜFE gibi beklentilerin altında gerçekleşti ve EURUSD paritesinde toparlanma hareketlerini destekledi. Yeni günde 18:00’da Avrupa MB Başkanı Lagarde’ın konuşması takip edilecek. 16:30’da ise ABD kanadından gelecek olan Perakende Satışlar verisi izlenecek. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.0491 – 1.0631 – 1.0776 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 1.0312 – 1.0191 – 0.9978 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY

Piyasalar son günlerde küresel bazda yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor. Bunlar arasında ise ABD kanadından gelen TÜFE ve ÜFE verileri yer alıyor. Veriler beklentilerin altında gelirken, küresel bazda enflasyona yönelik endişelerin de bir miktar azalmasına sebep oldu. Bu da dolar endeksinde ve ABD hazine tahvil getirilerinde düşmelere sebep oldu. Bunlarla beraber USDTRY paritesi dar bantta fiyatlamalarına devam ederken, 18:60 seviyelerinde fiyatlamalar yaşandığı görülüyor. Ekonomik verileri bir kenara bırakırsak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Biden’ın Bali’de gerçekleşen G20 Liderler Zirvesi’nde bir araya gelmesi takip edildi. Görüşmede, ticaret ve güvenlik konuları başta olmak üzere ili ülke ilişkilerinin ele alındığı açıklandı. Yeni günde 16:30’da ABD kanadından gelecek olan Perakende Satışlar verisi izlenecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 18.65 – 18.75 – 18.85 seviyeleri direnç noktaları olarak; 18.45 – 18.32 – 18.15 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Son günlerde piyasalar ABD kanadından gelen ekonomik verileri takip etti. Geçtiğimiz hafta beklentilerin altında gelen enflasyon verisi sonrasında dün açıklanan ÜFE verisinin de beklentilerin altında gerçekleşmesi değerli metaller üzerindeki baskıların azalmasına sebep oldu. Bu gelişmeler ile birlikte ons altında da yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Diğer yandan bu hareketlenmeler dün akşam saatlerinde gelen son dakika haberi ile frenlendi. Gelen haber akışına göre Polonya’nın Ukrayna sınırı yakınlarındaki bir şehrine roket düştü ve bu sebeple iki kişi hayatını kaybetti. Bilindiği gibi Polonya NATO üyesi ve bu gelişme sonrasında NATO’da acil toplantı gerçekleşti. Jeopolitik riskler birden artarken ABD Başkanı Biden; roketin Rusya’dan ateşlenmiş olma ihtimalinin düşük olduğunu belirtti ve bu açıklama doları yükseltti. Yeni günde 16:30’da ABD kanadından gelecek olan Perakende Satışlar verisi izlenecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1802 – 1830 - 1857 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1750 – 1730 - 1715 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

DAX

Direnç: 14622 - 14980 - 15423 Destek: 13960 - 13573 - 13122

NAS100

Direnç: 12150 - 12905 - 13539 Destek: 11723 - 11382 - 11041

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Exit mobile version