KriptoKral.com Haber Merkezi Blog Gündem GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 16.08.2022
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 16.08.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kur garantili milli paradan bahsediyoruz ama bunu hazmedemiyorlar.
*Erdoğan: Türkiye 2023 vizyonunu artık demokraside ve kalkınmada eksiklerini tamamlama değil, siyaseti ve ekonomisiyle dünyanın en büyükleri arasında yer alma hedefi üzerine inşa etmektedir.
*Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Zaporijya nükleer santralinde yaşanacak olası bir felaket sonrası yayılabilecek radyasyonun AB ülkeleri ve Türkiye'yi etkileyebileceğini söyledi.
*Ticaret Bakanlığı'nın ikinci el otomobil ve arazi taşıtlarının satışına yönelik düzenlemesi yürürlüğe girdi. Buna göre, ikinci el kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler, otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanmasını veya satışını, ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6.000 kilometre geçmedikçe 1 Temmuz 2023 tarihinden önce doğrudan veya dolaylı olarak yapamayacak. Bakanlık, bu tarihi 6 aya kadar uzatmaya yetkili olacak.
*Milli Savunma Bakanlığı, tahıl taşıyan 5 geminin daha Ukrayna'dan ayrıldığını bildirdi.
*ABD, Avrupa Birliği ve İran arasında 2015 Nükleer Anlaşması’nın canlandırmak için başlatılan müzakereler önemli bir aşamaya geldi. İran dün itibarıyla Avrupa Birliği’nin hazırladığı taslak teklife yanıtını sundu ve anlaşmanın yakın olduğu sinyalini verdi.
*Çin'in, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin ay başında Tayvan'a yaptığı ziyaretin ardından başta Ada'daki hükümetin yetkililerine olmak üzere bağımsızlık yanlılarına yaptırım uygulayacağı bildirildi.
*Uruguay Merkez Bankası, gösterge politika faizini 50 baz puan artırarak %10.25'e yükseltti.
*Trump, evine yapılan FBI baskınında pasaportlarının çalındığını savundu.

EURUSD

İçerisinde bulunduğumuz hafta euro bölgesi için en önemli gelişmelerden biri Perşembe günü bölgeden gelecek olan enflasyon verisi. Son gelen verilere göre bölgede enflasyon rekor seviyelerde devam ediyor. Bununla birlikte enerji sektöründe sıkıntılar yine devam ediyor ve bu sıkıntılar bölgede enflasyonun yüksek kalmasına etki edebilir. Bu da resesyon ihtimalini artırabiliyor. Bunlar dışında yeni günde piyasalar ZEW ekonomik hissiyat verisini takip edecek. Almanya ve Euro kanadından gelecek olan veriler ile birlikte Euro varlıklarında volatilite artacaktır. Veri TSİ 12:00’da açıklanacak. Dolar kanadında ise 15:30’da ABD’de açıklanacak olan İnşaat İzinleri verisi küresel bazda dolar endeksinde volatilitenin artmasına neden olabilir. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.0202 – 1.0284 – 1.0361 seviyeleri direnç noktaları olarak; gevşemelerde ise 1.0115 – 1.0070 – 1.0002 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY

TL kanadı için önemli olan haftanın ikinci işlem gününe piyasalar başlıyor. Bununla birlikte piyasalar merakla Perşembe günü TCMB’nin alacağı kararı bekliyor. Para Politikası Kurulu Perşembe günü biraraya gelecek ve toplantı sonrasında banka faiz oranı kararını açıklayacak. Piyasalardaki beklentiler bankanın bu toplantısında da pas geçmesi yönünde ağırlık kazanmış durumda. Bununla birlikte hafta ortasında ABD kanadında açıklanacak olan FOMC toplantı tutanakları küresel bazda hareketliliği etkileyecektir. Diğer yandan hafta başında TÜİK Haziran ayına ilişkin ücretli çalışan istatistiklerini yayımladı. Buna göre Haziran’da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.3 artış yaşandı. Yeni günde piyasalar TSİ 15:30’da ABD kanadından gelecek olan İnşaat İzinleri verisini takip edecek. Veri ile birlikte küresel bazda dolar endeksinde volatilite artacaktır. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 18.00 – 18.15 – 18.25 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 17.75 – 17.60 – 17.38 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

ALTIN

Geçtiğimiz hafta ABD kanadından gelen enflasyon, ÜFE ve işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verileri piyasalar tarafından olumlu karşılanmış ve bu durum altını desteklemişti. Yeni hafta da ise piyasalar Çin kanadından gelen ekonomik verileri izledi. Ülkeden gelen ekonomik veriler ile birlikte Çin’in ekonomi toparlanmasında daha yavaş bir performans sergileyebileceği beklentileri artmış ve bu beklentiler altında baskılar yaşanmasına neden olmuştu. Haftanın ikinci işlem gününde TSİ 15:30’da ABD kanadından gelecek olan İnşaat İzinleri verisi izlenecek. Yarın ise FOMC toplantı tutanakları küresel bazda volatilitenin artmasına neden olacaktır. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1790 – 1802 - 1815 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 1772 – 1760 - 1745 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Exit mobile version