KriptoKral.com Haber Merkezi Blog Gündem GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 16.02.2022
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 16.02.2022

Gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 94.730 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 309 kişi olduğu açıklandı.
*ABD Başkanı Biden, Rusya'ya, Ukrayna'ya saldırması durumunda ABD'nin buna sert karşılık vereceği uyarısında bulundu. Ukrayna krizinin çözülmesi için de diplomasiye her türlü şansın verilmesi gerektiğini söyledi.
*G7 Maliye Bakanları: Ukrayna'ya ilişkin gerginliğin azaltılmasına yönelik diplomatik bir yolun acilen belirlenmesi çabalarını destekleyeceğiz.
*İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'dan şu anda "karışık sinyaller" geldiğini ancak Rus askeri faaliyetlerine ilişkin son istihbaratın "ümitlendirici" olmadığını bildirdi.
*Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkan Yardımcısı Şener, lojistik sektörünün en büyük girdisinin akaryakıt olduğunu belirttiği konuşmasında, motorinde KDV oranında iyileştirme yapılmasının gerektiğini söyledi.
*Rusya-Ukrayna arasında gerilimin düşmesine yönelik işaretlerin ardından Avrupa'da mart vadeli kontratlarda doğalgaz fiyatları yaklaşık %13 azaldı.
*İtalya'da 50 yaş üstüne Covid – 19 aşı zorunluluğu başladı.
*Çin'de enflasyon baskı Ocak ayında hafifledi. Hem tüketici fiyatlarında hem de üretici fiyatlarından artışlar Ocak ayında yavaşladı.

EUR/USD

Piyasalar Euro bölgesinden gelen büyüme verisini takip etti. Eurostat’ın açıklamasına göre Euro bölgesinde 2021 yılının son çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla büyüme yüzde 0.3 olarak artış gerçekleştirdi. Bilindiği gibi bu dönemde koronavirüs salgınında yeni vaka sayılarında artışlar takip ediliyordu. Diğer yandan Euro bölgesinin lokomotif ekonomisi olan Almanya kanadından gelen yatırımcı güveni verisi izlendi. Veriye göre ZEW ekonomik beklentiler endeksi Şubat ayında 54.3 seviyesine çıkarak güvenin arttığını gösterdi. Söz konusu endeks bir diğer ay 51.7 seviyesindeydi. Genel olarak verinin ayrıntılarına bakıldığında piyasaların önümüzdeki dönemlerde salgın kısıtlamalarının azalmasını ve yılın ortasında ekonomide daha belirgin toparlanmaların gerçekleşmesinin beklendiği görüldü. Yeni günde 13:00’da Euro bölgesinden gelecek olan Sanayi Üretimi verisi takip edilecek. Ardından gözler 16:30’da ABD’de açıklanacak olan Perakende Satışlar ve 22:00’da açıklanacak olan FOMC toplantı tutanaklarına çevrilecek. Özellikle tutanaklar ile FED’in önümüzdeki dönemler için olası ipuçlarının ipuçları aranacak. Dün ülkeden gelen ÜFE’de beklentilerin üzerinde geldi ve FED’in daha şahin olabileceği beklentileri bir tık daha arttı. EURUSD paritesini teknik olarak incelediğimizde 1.1385 – 1.1457 – 1.1532 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.1271 – 1.1205 – 1.1126 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USD/TRY

Hazine ve Maliye Bakanlığı merkezi yönetim bütçesi verisini açıkladı. Buna göre Ocak ayında merkezi yönetim bütçesi 30 milyar TL fazla verdi. Faiz dışı dengeye bakıldığında ise 44.3 milyar liralık fazla kaydedildiği görüldü. Diğer yandan TÜİK dördüncü çeyreğe dair işsizlik verilerini açıkladı. Buna göre mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 11.2 olarak gerçekleşti. Bir önceki çeyreğe göre işsiz sayısı 78 bin kişi azaldı ve 3 milyon 780 bin kişiye düştü. İçerisinde bulunduğumuz haftaya 13.47 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi, hafta içerisinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Artık gözler tamamen yarın gerçekleşecek olan TCMB para politikası kurulu toplantısına çevrildi. TL kanadı için haftanın en önemli günü olan Perşembe günü bankanın kararı ile birlikte TL varlıklarında volatilite oldukça artacaktır. Piyasalar bankanın bu toplantısında pas geçebileceğini beklerken, açıklanacak karar metninde önümüzdeki dönemlere ait ipuçları aranacak. USDTRY paritesini yeni günde teknik olarak inceleyecek olursak 13.91 – 14.40 – 14.80 seviyeleri direnç noktaları olarak; 13.15 – 12.75 – 12.27 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Jeopolitik gelişmeler ile birlikte altın fiyatlarında yaşanan yukarı yönlü hareketlenmeler ile birlikte fiyatlar 8 ayın zirvelerini görmüştü. Bu hareketlenmeler ile birlikte 1880 seviyelerini test eden altın buralardan itibaren bir miktar gevşemeler gerçekleştirdi. Dün Rusya’nın bazı birliklerini Ukrayna sınırından çekeceğini açıklaması ile birlikte jeopolitik gerilim bir miktar azaldı ve azalan gerilim altın fiyatlarında bir miktar gevşeme hareketleri yaşanmasına neden oldu. Diğer yandan ABD Başkanı Biden; Rus askeri birimlerinin ana üslerine döndüğünü henüz teyit etmediklerini, Rusların halen tehdit edici bir konumda olduklarını belirtti. Bu sebeple bu konuda gelecek açıklamalar fiyatlamalar üzerinde sert hareketler yaşanmasına neden olabilir. Yeni günde piyasalar 16:30’da ABD kanadından gelecek olan Perakende Satışlar ve 22:00’da açıklanacak olan FOMC toplantı tutanaklarını takip edecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1865 – 1877 - 1890 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1850 – 1830 - 1815 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Twitter
Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Exit mobile version