KriptoKral.com Haber Merkezi Blog Gündem GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 15.08.2022
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 15.08.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tarım Kredi Kooperatif'lerinde 40 çeşit üründe ciddi manada indirime gittiklerini belirterek “Piyasaları böylece daha da rahatlatacağız. Bazı zincir marketler kendilerini buna göre ayarlayacak.” dedi.
*Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "B2"den “B3”e düşürdü.
*Moody's, not indirimine gerekçe olarak ödemeler dengesinde baskılar, döviz rezervlerinin daha da düşmesi riski, yetkililerin lirayı istikrara kavuşturmak ve döviz tamponlarını yeniden oluşturmak için alışılmışın dışında yöntemlere başvurmalarını gösterdi.
*Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati gıda enflasyonuyla etkin şekilde mücadele etmek konusunda kararlı olduklarını dile getirdi.
*Richmond Fed Başkanı Barkin, 1970’li yıllardakine benzer bir politika hatasından kaçınmak ve enflasyonu dizginlemek için faiz artışlarının devam etmesi gerektiğini söyledi
*Çin Merkez Bankası bu yıl ikinci kez faiz indirimine gitti. Banka, piyasa beklentilerinin aksine bir yıl vadeli Orta Vadeli Kredi Kolaylığı faiz oranını 10 baz puan düşürdü.
*Japon ekonomisi pandemi ile ilişkili sınırlamaların kalkmasının ardından artan tüketici harcamalarının etkisiyle ikinci çeyrekte %0,5 büyüdü ve GSYH pandemi öncesi seviyelerine geri geldi.
*Çin'de perakende satışlar Temmuz ayında bir yıl öncesine göre %2,7 arttı. Beklentiler %5 artması yönündeydi.
*Aramco, 2022'nin ikinci çeyreği için 48,4 milyar dolar karla kendisine ait kar rekorunu kırdı.
*Aramco, petrol üretimini maksimum kapasitesi olan günlük 12 milyon varile çıkarmaya hazır olduğunu, hükümetten bu yönde talimat gelmesi halinde üretimi artıracaklarını duyurdu.

EURUSD

Geçtiğimiz hafta EURUSD paritesi haftayı değer kazanımı ile kapattı. Özellikle ABD kanadından gelen enflasyon verisinin beklentinin altında kalması ve FED’in daha agresif sıkılaşma adımları atma ihtimalinin bir miktar azalması, dolar endeksinde baskılar yaşanmasına neden olurken, bu baskılardan EURUSD paritesi pozitif etkilendi. Bu etkiler ile birlikte paritede yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Yeni haftaya baktığımızda ise ilk işlem gününde ekonomik veri bakımından cılız bir gün bizleri bekliyor. Haftaya genel olarak baktığımızda ise Perşembe günü Euro bölgesinden gelecek olan enflasyon verisi Euro varlıklarında volatilitenin yükselmesine neden olacaktır. Yarın ise Euro bölgesinin lokomotif ekonomisi Almanya kanadından gelecek olan ZEW ekonomik hissiyat verisi yakından takip edilecek. Haftanın ilk işlem gününde EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.0284 – 1.0361 – 1.0483 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşeme hareketlerinde ise 1.0202 – 1.0115 – 1.0002 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY

Piyasalar yeni haftaya başlarken TL kanadı için önemli bir hafta bizleri bekliyor. Bu hafta TCMB para politikası kurulu bir toplantı gerçekleştirecek ve toplantı sonrasında banka faiz oranı kararını açıklayacak. Genel olarak bakıldığında bankanın faiz oranında bir değişiklik yapmayacağı bekleniyor. Böylelikle politika faizi yüzde 14’te sabit tutulması bekleniyor. Banka kararını Perşembe günü açıklayacak. Haftanın ilk işlem gününde ise yurtiçinden gelecek olan bütçe dengesi verisi izlenecek. Veri 11:00’da açıklanacak. Yeni haftaya genel olarak bakıldığında ise ABD kanadında hafta ortasında FED’in açıklayacağı son toplantısının tutanakları küresel bazda volatilitenin artmasına neden olacaktır. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 18.00 – 18.15 – 18.25 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 17.75 – 17.60 – 17.38 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

ALTIN

Altının geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği performansına baktığımızda art arda dört haftayı da kazanç ile kapadığı görülüyor. Yeni haftaya 1801 seviyelerinde başlayan altın günün ilk saatlerinde aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Piyasalar Çin kanadından gelen ekonomik verileri izledi ve bu ekonomik veriler genel olarak Çin’in toparlanma da yavaşladığı görüldü. Bu gelişme ise altın üzerinde baskılar oluşturdu. Geçtiğimiz haftada ise ABD kanadından gelen enflasyon verisinin beklentilerin altında kalması altını desteklemiş ve toparlanma hareketleri yaşanmıştı. Yeni haftada piyasalar Çarşamba günü açıklanacak olan FOMC toplantı tutanaklarını takip edecek. Tutanaklarda yetkililerin önümüzdeki dönemler için neler planlandığının ipuçları aranacak. Yeni günde ise ekonomik veri bakımından cılız bir gün bizleri bekliyor. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1802 – 1815 - 1825 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1785 – 1772 - 1760 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Exit mobile version