KriptoKral.com Haber Merkezi Blog Gündem GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 15.03.2022
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 15.03.2022

gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 24.404 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 133 kişi olduğu açıklandı.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: Almanya ile 2020'de 38 milyar dolar civarında olan ikili ticaret hacmimiz 2021'de 41 milyar doları aştı. Bu rakamı 50 milyar dolara taşımakta kararlıyız.
*Almanya Başbakanı Scholz: AB ile Türkiye arasında enerji alanındaki işbirliğinin çok önemli.
*Kremlin: Ukrayna'dan Putin ile görüşme talebi henüz yok. Beyaz Saray Sözcüsü Psaki: Çin, Rusya'ya askeri anlamda ya da yaptırımları delecek şekilde yardım ederse bunun sonuçları olur.
*AB, Rusya'ya dördüncü yaptırım paketini onayladı.
*Beyaz Saray: ABD'nin Venezuela'dan petrol ithalatına yönelik aktif bir görüşme şu an yok.
*Rusya bazı gıda ürünlerinin ihracatını geçici olarak yasakladı.
*Çin'de yılın ilk iki ayına ilişkin sanayi üretimi ve perakende satış verileri beklentilerin üstünde gerçekleşti.
*Yurt içinde Bütçe Dengesi açıklanacak.
*İngiltere’de İşsizlik Oranı, Almanya’da ZEW endeksleri, ABD’de ise ÜFE verileri açıklanacak.
*Fed faiz kararı Çarşamba günü açıklanacak.
*TCMB faiz kararı Perşembe günü açıklanacak.
*Rusya Borsaları bu hafta da kapalı olacak.

EURUSD

Haftanın ikinci işlem gününe başlarken piyasalar Euro bölgesinden gelecek olan ekonomik verileri takip edecek. Bunlar arasında Euro bölgesinin lokomotif ekonomisi olan Almanya’dan gelecek olan ZEW Ekonomik hissiyat verisi öne çıkıyor. Veri TSİ 13:00’da açıklanacak ve veri ile birlikte Euro varlıklarında volatilite artabilir. Bunun dışında aynı saat diliminde Euro bölgesinden gelecek olan Sanayi Üretimi verisi takip edilecek bir diğer veri olarak karşımıza çıkacak. 18:15’te ise Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın konuşma yapması bekleniyor ve bu konuşmada olası para politikası ile ilgili açıklamalar volatilitenin artmasına sebep verebilir. Dolar kanadında ise 15:30’da ABD kanadından gelecek olan ÜFE verisi izlenecek. Görüldüğü gibi yeni günde pariteyi veri yoğun bir gün bekliyor. Haftaya 1.0919 seviyelerinde başlangıç yapan EURUSD paritesi, haftaya başlangıç seviyesinin bir miktar üzerinde fiyatlamalar gerçekleştiriyor. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.1008 – 1.1106 – 1.1277 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0909 – 1.0829 – 1.0726 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Haftaya 14.68 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi, haftanın ilk işlem gününde bir miktar yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Yeni haftada TL kanadında gündem TCMB’nin gerçekleştireceği para politikası kurulu toplantısı olacak. Perşembe günü gerçekleşecek olan toplantı sonrasında piyasaların beklentisi bu toplantıda bankanın pas geçebileceği yönünde ağırlık kazanmış durumda. TCMB kararı öncesinde ise Çarşamba akşamı FED toplantısı var. FED’in ise 25 baz puanlık faiz artışı ile sıkılaşma adımı atması bekleniyor. Bu sebeple hafta içerisinde volatilitenin yüksek olması bekleniyor. Diğer yandan yeni günde ise 11:00’da yurtiçinden gelecek olan Bütçe Dengesi verisi izlenecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 15.00 – 15.25 – 15.65 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 14.65 – 14.42 – 14.20 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

ALTIN

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş iki haftayı geçti. Savaşın ilk haftasında güvenli liman taleplerinin artması ile birlikte sert yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren altın bu hareketlenmeler ile birlikte 2070 seviyelerini görmüştü. Ardından bu seviyelerden itibaren aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Son günlerde ise Rusya ile Ukrayna heyetleri arasında ılımlı mesajlar veriliyor. Bu görüşmelerin artması ve ılımlı mesajlar küresel bazda umutların bir miktar artmasına neden oluyor ve altında aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleşiyor. Diğer yandan yeni günde FOMC toplantısı gerçekleşecek ve bu toplantı iki gün sürecek. Yarın TSİ 21:00’da FED faiz oranı kararını açıklayacak. Daha önceki konuşmalarında FED Başkanı Powell FED’in bu toplantısında 25 baz puanlık faiz artışı yapabileceği yönünde sinyaller vermişti. FED’in sıkılaşma adımları atabileceği beklentileri de altını baskılayan bir başka unsur olarak karşımıza çıkıyor. Yeni günde ise 15:30’da ABD kanadından gelecek olan ÜFE verisi izlenecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1945 – 1960 – 1975 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1925 – 1915 – 1905 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Exit mobile version