KriptoKral.com Haber Merkezi Blog Gündem GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 14.04.2022
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 14.04.2022

gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 5.529 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 31 kişi olduğu açıklandı.
*Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Avrupa Birliği, Rus savaş makinesine sponsor olmayı bırakmalı.
*Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Avrupa'nın Türkiye ve Rusya ile ilişkileri yeniden düşünmesinin önemli olduğunu, aksi takdirde Avrupa'nın barış içinde yaşamayacağını savundu.
*Avrupa Birliği üye ülkelere, Putin'in 'dost olmayan ülkelerin' gaz ödemelerini ruble ile yapması kararının yaptırımları ihlal etme anlamına geleceğini belirtti.
*Ukrayna: Karadeniz'deki Rus filosuna ait Moskova kruvazör gemisini vurduk.
*Rusya: Ukrayna'da silahlı ABD ve NATO araçlarını "askeri hedef" olarak görüyoruz.
*ABD, Ukrayna'ya üst düzey resmi ziyareti değerlendiriyor.
*Fed / Waller, Fed’in enflasyonla mücadele için oranları agresif bir şekilde artırması gerektiğini, ancak bu artışın piyasalarda stres yaratacak ve ekonomiyi durgunluğa itecek kadar ani yapılmaması gerektiğini söyledi.
*Mali Dışişleri Bakanı Diop, Rusya'nın, Mali'nin uzun vadeli partneri olduğunu belirterek, bu ülkeyle kurdukları ilişkiye saygı duyulması gerektiğini söyledi.
*Rusya Dışişleri Bakanlığı, mütekabiliyet esası gereği ABD Kongresi'nin 398 üyesine ve 87 Kanadalı senatöre yaptırım kararı aldığını duyurdu.
*Rusya’da yıllık enflasyon %17,5 ile Şubat 2002’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Rusya Merkez Bankası enflasyonun daha da hızlanacağı uyarısında bulundu.
*Çin Merkez Bankası'nın yarın faiz indirimine gitmesi bekleniyor.

EURUSD

Haftanın dördüncü işlem gününe başlarken bugün euro bölgesinde gözler Avrupa Merkez Bankası’nın bugün gerçekleştireceği para politikası kurulu toplantısına çevrildi. Yeni günde gerçekleşecek olan toplantı TSİ 14:45’te sona erecek ve banka faiz oranı kararını açıklayacak. Piyasalardaki beklentiler bankanın faiz oranında bir değişiklik yapmayacağı yönünde ağırlık kazanmış durumda. Fakat karar metni ve ardından 15:30’da ECB Başkanı Lagarde’ın gerçekleştireceği basın toplantısı ile birlikte piyasalar yetkililerin önümüzdeki dönemler için neler düşündüğünün ipuçlarını arayacak. Son gelen açıklamalar ile bankanın yıl içerisinde toplamda 50 baz puanlık faiz artışı ile birlikte negatif faiz döngüsünden çıkabileceği bekleniyor. Gün içerisinde karar ve basın toplantısı ile birlikte Euro varlıklarında volatilite oldukça artacaktır. Dolar kanadında ise gözler ABD kanadında olacak. 15:30’da ABD’de açıklanacak olan Perakende Satışlar ve İşsizlik Haklarından Yararlanma Bşv. verileri dolar endeksinde volatiliteyi artıracaktır. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.09414 – 1.10491 – 1.11779 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.08081 – 1.07151 – 1.06271 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USD TRY

TL kanadı için haftanın en önemli günü geldi çattı. Yeni günde gözler tamamen TCMB’ye çevrildi. Banka gün içerisinde para politikası kurulunu toplayacak ve toplantı gerçekleştirecek. Toplantı sonrasında 14:00’da banka faiz oranı kararını açıklayacak. Piyasalardaki genel beklenti bankanın faiz oranında bir değişikliğe gitmeyeceği yönünde ağırlık kazanmış durumda. Karar ile birlikte açıklanacak olan karar metni ise itina ile incelenecek ve metinde önümüzdeki günlere dair neler planlandığının ipuçları aranacak. Dolar kanadında ise 15:30’da ABD kanadından gelecek olan İşsizlik Haklarından Yararlanma Bşv. ve Perakende Satışlar verileri küresel bazda dolar endeksinde volatilitenin artmasına neden olacaktır. Haftaya 14.73 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi hafta içerisinde kademeli aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bu hareketlenmeler ile birlikte TCMB toplantısının gerçekleşeceği güne 14.58 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 14.62 – 14.75 – 14.85 seviyeleri direnç noktaları olarak; 14.50 – 14.41 – 14.30 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Ons altın hafta başından itibaren kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler sergiliyor ve bu hareketlenmeler ile birlikte yaklaşık olarak son dört haftanın en yüksek seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hafta içerisinde, Ukrayna savaşı ile alakalı barış görüşmelerinin tıkandığı ve askeri operasyonların devam edeceği açıklamalarında bulunmuş ve bu açıklamalar altında yukarı yönlü hareketlenmeleri desteklemişti. Diğer yandan Fed’in sıkılaşma politikaları, faiz artırımının her fırsatta vurgulanması ve güçlü dolara rağmen savaş konusunda hafta içerisinde bir miktar kötümser haber akışları altında ki talepleri artırdı. Yeni günde piyasalar ABD kanadından gelecek olan ekonomik verileri yakından takip edecek. TSİ 15:30’da açıklanacak olan İşsizlik Haklarından Yararlanma Bşv. ve Perakende Satışlar verileri küresel bazda volatilitenin artmasına neden olacaktır. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1980 – 1990 – 2000 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1964 – 1950 – 1940 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Exit mobile version