KriptoKral.com Haber Merkezi Blog Gündem GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 14.02.2022
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 14.02.2022

Gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

  • Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 73.787 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 276 kişi olduğu açıklandı.
  • Fitch Türkiye’nin kredi notunu BB-‘den B+’ya indirirken, not görünümünü negatif olarak belirledi. Revizyonun başlıca sebepleri yüksek enflasyon, düşük döviz likiditesi ve kredibilite olarak açıklandı.
  • Yastık altı altının dönüşümüne ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı.
  • Gıdada KDV indirimi Resmi Gazete’de yayımlandı.
  • Nebati: Cari açık sorunu kalıcı olarak çözülecektir.
  • Türkiye, vatandaşlara Ukrayna’nın doğu sınırındaki bölgelerine mecbur kalmadıkça seyahat etmekten kaçınmaları tavsiyesinde bulundu.
  • ABD Başkanı Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’i arayarak Rusya ile yaşanan sınır kriziyle ilgili destek sözünü yineledi.
  • ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı, Rusya’nın Ukrayna’yı her an işgal edebileceğini söyledi.
  • Kremlin: Putin, Biden’a Ukrayna’yı işgal konusunda bile bile neden önceden yalan bilgi verdiğini anlamadığını söyledi.
  • Biden, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Ukrayna konusunda yaptıkları görüşmeyle ilgili açıklamada bulundu. Açıklamada, Biden’ın, Ukrayna’ya yapacağı ikinci bir müdahalenin Rusya’ya “hızlı ve ciddi maliyetler” getireceği konusunda da uyarıda bulunduğu belirtildi.
  • AB üyesi ülkeler, Rusya ile gerginlik yaşayan Ukrayna’ya 1,2 milyar euroluk mali destek verilmesini kabul etti.
  • San Francisco Fed Başkanı Daly, istikrarı sağlamak için ABD faiz oranlarını yükseltmeye başlarken Merkez Bankasının ölçülü ve verilere bağımlı olmasının çok önemli olduğunu söyledi.

EUR/USD

Şubat ayının ilk haftasında Avrupa Merkez Bankası’nın para politikası kurulu toplantısı takip edilmiş ve toplantıda faiz oranlarında bir değişikliğe gidilmese de şahinvari bir ECB takip edilmişti. ECB toplantısı sonrasında bankanın yıl içerisinde faiz artış kararı alabileceği ihtimalleri daha da artmıştı. Bu da Euro varlıklarında değer kazanımları yaşanmasına neden olmuştu. Geçtiğimiz hafta ise paritede kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler devam etti ve parite 1.1495 seviyelerini test etti. Fakat parite buralarda uzun süre tutunamadı ve aşağı yönlü hareketlenmeler yaşandı. Yeni haftaya 1.1340 seviyelerinde başlangıç yapan paritede piyasalar yeni günde Euro bölgesinden gelecek olan Sanayi Üretimi verisini takip edecek. Veri TSİ 13:00’da açıklanacak. 19:15’te ise Avrupa MB Başkanı Lagarde’ın konuşma yapması bekleniyor. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.1388 – 1.1451 – 1.1532 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü hareketlenmelerde ise 1.1302 – 1.1229 – 1.1126 seviyeleri ise destek noktaları olarak test edilebilir.

USD/TRY

Geçtiğimiz haftayı 13.49 seviyelerinde kapatan USDTRY paritesi yeni haftaya da bu seviyelerin yakınlarında başlangıç yaptı. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yurtiçinden gelen Sanayi Üretimi verisi takip edilmiş ve veri ile birlikte Aralık’ta sanayi üretimi endeksinin aylık bazda yüzde 1.6; yılık bazda ise yüzde 14.4 seviyesine yükseldiği görülmüştü. Yeni haftaya ise Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu olan Fitch’in Türkiye Değerlendirmesi ile başladık. Fitch; Türkiye’nin kredi notunu BB- seviyesinden B+ seviyesine indirdi. Görünüm ise negatif olarak devam etti. Fitch’in raporunda genel olarak enflasyona vurgu yapıldığı görüldü. Yeni haftaya başlarken gözler bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda olacak. Banka Perşembe günü para politikası kurulu toplantısını gerçekleştirecek ve toplantı sonrasında faiz oranı kararı açıklanacak. Bu sebeple TL kanadında haftanın en önemli gelişmelerinden biri olarak takip edilecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 13.91 – 14.40 – 14.80 seviyeleri direnç noktaları olarak; 13.15 – 12.75 – 12.27 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Son günlerde altın fiyatları yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiriyor. Bunların nedenleri arasında jeopolitik gelişmeler yer alıyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlikler gün geçtikçe artıyor ve bu gerginlikler küresel risk iştahını azaltıyor. Azalan bu risk iştahı ile birlikte oluşan güvenli liman ihtiyacı ise altın fiyatlarını destekliyor. ABD ve İngiltere gibi ülkeler vatandaşlarına acilen Ukrayna’dan çıkmaları için açıklamalarda bulundu. Bu sebeple son zamanlarda fiyatlamalarda bu gelişmeler yakından izleniyor. Bir diğer konu ise FED’in bahar ayında gerçekleşmesi olası olan faiz artırımları. İlk adımın Mart toplantısında gerçekleşmesi ve 25 baz puanlık artırımın olası olduğu belirtiliyor. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1876 – 1890 – 1908 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1841 – 1815 – 1780 seviyeleri ise destek noktaları olarak test edilebilir.

Twitter
Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Exit mobile version