KriptoKral.com Haber Merkezi Blog Gündem GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 09.09.2022
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 09.09.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth vefat etti. Kraliçe’nin vefat etmesiyle Prens Charles Kral oldu.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEAŞ'ın sözde üst düzey yöneticisinin yakalandığını açıkladı.
*ABD Hazine Bakanı Yellen, ABD enflasyonunun daha da yavaşlayacağı konusunda iyimser olduğunu belirtti ancak belirsizliğin devam ettiği konusunda uyardı.
*Yellen, yüksek gelirliler ile şirketler için vergi oranlarının tarihi normlara döndürülmesi gerektiğini ve vergi reformlarının hükümete kritik yatırımlar için ek mali alan sağlayacağını ifade etti.
*ABD Başkanı Biden, müttefikleriyle Avrupa'ya gaz tedarikini görüştü
*Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü Kirby, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş *Milletler arasında imzalanan tahıl koridoru anlaşmasının bozulacağına dair bir emare olmadığını söyledi.
*Chicago Fed Başkanı Evans, aşırı yüksek enflasyonu aşağı getirmenin Fed'in birinci görevi" olduğunu söylediği ve faiz artırımlarının bir resesyona yol açmasını beklemediğini vurguladı.
*ABD, İranlı şirkete Rusya'ya insansız hava aracı gönderdiği gerekçesiyle yaptırım uyguladı.
*Çin tarafında enflasyon verileri beklentilerin altında geldi.

EURUSD

Haftaya 0,99278 seviyesinden başlangıç yapan parite, hafta boyunca izlediği seyirde en düşük 0,98 seviyesini test ederken en yüksek 1,00 seviyelerine kadar yükseliş gösterdi. Dün tüm gözler AMB faiz kararındaydı ve beklentilere paralel 75 baz puan faiz artışına giden AMB, politika faizini yüzde 1,25’e çıkararak rekor bir artışa imza attı. Piyasalara ise enflasyon hedeflerinin istenilen düzeye gelene kadar faiz artışlarına devam edeceği belirtildi. Faiz kararından sonra AMB Başkanı Lagarde açıklamalarda bulundu ve ekonominin yavaşladığını, güvenin keskin bir şekilde düştüğünü ve bu durumun işsizlikte artışa yol açabileceğini söyledi. Ayrıca Euro’nun değer kaybının enflasyon ve fiyat baskılarını artırdığını ve gıda, enerji fiyatları ve enflasyon beklentilerin üzerinde yükselebilir dedi. Ek olarak, Enflasyonu yüzde 2’ye götürmemize yardım edecek seviyelerden uzak olduğunu belirten başkan, önden yüklemeli faiz artımıyla ekonomiyi teşvik ediyoruz dedi. Son olarak ise döviz kuru hedeflemesi yapmıyoruz, euro'nun değer kaybının farkındayız diyen Lagarde, en etkili para politikası aracının politika faizi olduğunu düşünüyoruz diye belirtti. Böylelikle AMB daha sıkı para politikasında kararlı olduğunu piyasalarda göstermiş oldu. Bu durumun yaratacağı resesyonu ise görmezden gelerek enflasyon hedeflerine odaklanıldığını piyasalara iletti. Haftanın son işlem gününe 0,99 seviyesinden başlayan EUR/USD paritesinde piyasalar, TSİ 13:00’te Avrupa Zirvesi’ni yakından takip edilecektir. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.0089 – 1.0203 – 1.0363 seviyeleri direnç noktaları olarak; 0.9973 – 0.9875 – 0.9801 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Yeni haftaya yurtiçinden gelen enflasyon ile başlayan TL kanadında, TÜİK Ağustos ayında yıllık bazda enflasyonun son yılların zirve seviyelerinde devam ettiğini belirtmişti. Öyle ki gelen veri ile birlikte enflasyonun son 24 yılın zirvesinde olduğu görüldü. Haftaya 18.20 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi hafta içerisinde dalgalı bir seyir izledi. Bu dalgalı seyir ile birlikte parite haftanın son işlem gününde haftaya başlangıç seviyesinin bir miktar üzerinde fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Diğer yandan dün ABD kanadından gelen işsizlik maaşı başvuruları izlendi. Gelen veriye göre ABD’de işsizlik maaşı başvuruları geçtiğimiz hafta önceki haftaya kıyasla 6 bin kişi azaldı ve 222 bin seviyesine geriledi. Haftanın son işlem gününde ise pariteyi sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Piyasalar küresel bazda yaşanacak gelişmeleri yakından izleyecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 18.25 – 18.30 – 18.35 seviyeleri direnç noktaları olarak; 18.12 – 18.00 – 17.90 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Haftaya 1712 seviyesinde başlangıç yapan ons altın, hafta içerisinde en yüksek 1728 seviyesini test ederken, en düşük ise 1691 seviyesini test etti. 3 hafta üst üste değer kayıpları yaşayan değerli metal, haftanın son işlem gününde sabah saatlerinde 1721 dolar seviyesini test etti. Dün AMB rekor düzeyde 75 baz puan faiz artışı gerçekleştirerek politika faizini yüzde 1,25 seviyesine çıkarttı. Faiz sonrası AMB Başkanı Lagarde açıklamalarda bulundu ve kısaca, ekonominin yavaşladığını ve güvenin düştüğünü belirtti. Enflasyon hedefine gelene kadar faiz artışlarının devam edeceğini vurgularken enflasyon riskinin yukarı yönlü, büyüme risklerinin ise aşağı yönlü olduğunu belirtti. Ardından Powell’ın konuşması takip edildi. Powell; enflasyon ve istihdam hedefi etkin çalışıyor, tek hedefli sisteme geçme ihtiyacı yok derken; fiyat istikrarı olmadan güçlü bir piyasa elde edemeyeceğiz diye ekledi. Ayrıca enflasyonun yüksekliğini Covid-19 virüsüne bağlayan Powell, Fed’in görüşü enflasyon karşısında açık bir şekilde adım atmak yönünde olduğunu söyledi. Açıklamalarda en dikkat çeken nokta ise, ‘’Tarih erken parasal gevşeme konusunda uyarıyor’’ ifadeleri oldu. Ayrıca AMB’nin 75 baz puan faiz artışı yapmasıyla Fed’in 21 Eylül’de açıklayacağı faiz oranı beklentisi yüzde 80 tahmin oranıyla 75 baz puan olarak fiyatlanmaya başlandı. Haftanın son işlem gününe 1708 seviyesinden açılan ons altında piyasalar, TSİ 19:00’da Fen üyesi Waller’ın Konuşması yakından takip edilecektir. XAUUSD grafiğinde 1725 – 1740 - 1755 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1709 – 1693 - 1680 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

NAS100

Direnç: 12650 - 13080 - 13565     Destek: 12215 - 11905 - 11610

DAX

Direnç: 13156 - 13444 - 13784     Destek: 12601 - 12351 - 12099

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Exit mobile version