GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: Venezuela ile ticaret hacmimizi en kısa sürede 3 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz.
*Erdoğan: İsveç PKK, PYD, YPG gibi terör örgütlerinin cirit attığı ülke konumunda. Parlamento içinde teröristler var. İsveç devlet televizyonunda terörist liderlerin söyleşisi yayınlandığı sürece, bunlara buyurun NATO'ya girin diyemeyiz, aynı şey Finlandiya için de geçerli.
*TBMM Genel Kurulu'nda konut kira artışlarının, 1 Temmuz 2023'e kadar bir önceki kira yılına ait bedelin %25'ini geçmemesine ilişkin düzenleme kabul edildi.
*ABD Hazine Bakanı Yellen, yıllık %8'lik enflasyon oranının ABD için kabul edilemez olduğunu belirtti.
*BM, dünyanın Ukrayna savaşı nedeniyle gıda ve enerji alanında şimdiye kadar görülen en ciddi ekonomik krizin eşiğinde olduğu uyarısında bulundu.
*Çin'in Mayıs ayı ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre %16,9 arttı.
*Rusya'da enflasyon, Mayıs'ta %17,1'e geriledi.
*Petrol, ABD'den gelen stok verilerinin ardından 3 aylık zirve seviyelerini korudu.
EURUSD
Piyasalar Euro bölgesinden gelen büyüme verisini takip etti. Avrupa İstatistik Ofisi’nin açıklamasına göre Euro bölgesi yılın ilk çeyreğinde yüzde 0.6 oranında büyüdü. Yıllık bazda büyüme ise yüzde 5.4 olarak gerçekleşti. Haftanın dördüncü işlem gününe başlarken ise Euro varlıkları için oldukça önemli bir gün bizleri bekliyor. Avrupa Merkez Bankası para politikası kurulu toplantısını bugün gerçekleştirecek. Toplantı sonrasında banka faiz oranı kararını açıklayacak. Karar TSİ 14:45’te açıklanacak. Beklentiler bu toplantıda bankanın bir değişiklik yapmayacağı yönünde. Ardından 15:30’da AMB Başkanı Lagarde bir basın açıklaması gerçekleştirecek. Bu açıklamalarda önümüzdeki dönemlere ait verilebilecek bir ipucu volatilitenin oldukça artmasına sebep olacaktır. Genel beklenti bankanın Temmuz ayında ilk sıkılaşma adımını atması ve yıl sonunda negatif faiz döngüsünden çıkması yönünde ağırlık kazanmış durumda. Dolar kanadına baktığımızda ise 15:30’da ABD’den gelecek olan İşsizlik Haklarından Yararlanma Bşv. verisi izlenecek. Bu sebeple paritede yeni günde volatilite yüksek olacaktır. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.0800 – 1.0939 – 1.1138 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0634 – 1.0460 – 1.0339 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
Yeni hafta içerisinde yukarı yönlü hareketlenmelerine devam eden USDTRY paritesi haftanın dördüncü işlem gününe 17.14 seviyelerinde başlangıç yaptı. Piyasalar OECD’nin yayımladığı ‘Ekonomik Görünüm’ raporunu takip etti. Rapora göre OECD; Türkiye için 2022 yılı büyüme tahminini yüzde 3.3 seviyesinden yüzde 3.7 seviyesine yükseltti. Önümüzdeki yıl büyüme beklentisi ise yüzde 3.9 seviyesinden yüzde 3 seviyesine indirildi. Diğer yandan Türkiye’nin risk primine bakıldığında artışlar yaşandığı ve bu artışlar ile birlikte son 14 yılın en yüksek seviyelerine ulaştığı görülüyor. Bunlarla birlikte hafta içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz konusunda açıklamaları takip edilmiş ve Erdoğan; bu iktidarın faizleri artırmayacağı, aksine indirimlerin devam edeceğini belirtmişti. Yeni günde ise piyasalar 15:30’da ABD kanadından gelecek olan İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları verisini takip edecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 17.25 – 17.50 – 17.75 seviyeleri direnç noktaları olarak; 17.00 – 16.75 – 16.52 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
ALTIN
Haftaya 1849 seviyelerinde başlangıç yapan ons altın, hafta içerisinde dalgalı bir seyir izledi ve an itibari ile haftaya başlangıç seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Yeni günde gözler ilk olarak Avrupa Merkez Bankası’nın gerçekleştireceği para politikası kurulu toplantısında olacak. Toplantı sonrasında faiz açıklaması 14:45’te ve basın açıklaması ise 15:30’da gerçekleşecek. 15:30’da ise ABD kanadından gelecek olan işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verisi takip edilecek. Veriler ile birlikte küresel bazda volatilite artacaktır. Yarın ise ABD kanadından gelecek olan enflasyon verisi izlenecek. Genel olarak bakıldığında son haftalarda Çin kanadında covid kısıtlamalarının kalkması ve FED’in sıkılaşma adımlarının devam beklentileri altını baskılamıştı. Yeni günde XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1875 – 1891 – 1910 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1830 – 1807 – 1786 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
PETROL
Piyasalar dün ABD kanadından gelen ham petrol stokları verisini takip etti. Gelen veriye göre ABD’de ham petrol stokları geçtiğimiz hafta 2.025M varil artış gösterdi. Beklentiler ise stokların 1.917M varil azalması yönündeydi. Veri ile birlikte petrol fiyatlarında volatilite arttı. Diğer yandan Haziran ayının başında Çin kanadında covid kısıtlamalarının kaldırılması ile, küresel petrol taleplerinde iyileşme olabileceği beklentileri petrol fiyatlarını desteklemişti. Haftanın dördüncü işlem gününde Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 125 ve 130 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 119 – 115 – 111 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.