GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ
*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 37.407 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 130 kişi olduğu açıklandı.
*ABD Başkanı Biden, Ukrayna savaşı yaptırımları kapsamında ABD'nin Rusya'dan tüm enerji, petrol ve gaz ithalatını yasakladıklarını duyurdu.
*Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkesinden bazı ürün ve ham maddelerin ihracatının ve ithalatının yasaklanması talimatını verdi.
*İngiltere bu yıl sonuna kadar Rus petrolünün ithalatını sonlandıracak.
*Pentagon, Polonya'nın uçaklarını ABD'nin emrinde Ukrayna'ya gönderme teklifinin reddetti.
*EÜAŞ’ın yerli kömür, ithal kömür, doğalgaz yakıtlı santraller ve yenilenebilir enerji kaynaklı santralleri işleten lisans sahibi özel şirketler ile tedarik lisansı sahibi özel şirketlerden elektrik enerjisi satın alacağı medyada yer aldı.
*Rusya Merkez Bankası hesaplardan döviz çekimine 10 bin dolar limit getirdi.
*Çin’de aylık TÜFE %0,6 (Beklenti: %0,3), yıllık TÜFE ise %0,9 (Beklenti: %0,8) olarak açıklandı.
EURUSD
Piyasalar Euro bölgesinden gelen GSYİH verisini takip etti. Eurostat’ın açıklamasına göre Euro bölgesi geçtiğimiz yılın son çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0.3 oranında büyüme kaydetti. Hafta içerisinde dalgalı bir seyir izleyen EURUSD paritesinde piyasalar yeni günde ABD kanadından gelecek olan ekonomik verileri takip edecek. 18:00’da açıklanacak olan İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı verisi küresel bazda dolar endeksinde volatilitenin artmasına sebep olacaktır. Diğer yandan piyasalar ABD Başkanı Biden’ın konuşmasını takip etti. Biden; Rusya’dan petrol, gaz ve enerji ithalatını yasakladığını açıkladı. Biden’ın açıklamasının ardından Euro, dolar karşısında bir miktar baskı yaşadı. Piyasalar küresel bazda Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş konusunda gelen haber akışlarını da yakından takip ediyor ve bu haber akışları fiyatlamalar üzerinde büyük etkiler yaratabiliyor. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.09606 – 1.11069 – 1.12772 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.08298 – 1.07269 – 1.06257 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
İçerisinde bulunduğumuz haftaya 14.20 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi hafta içerisinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Rusya Ukrayna savaşı öncesinde 13.90 seviyelerinin altında dar bir bantta fiyatlamalar gerçekleştiren paritede, savaş ile birlikte küresel risk iştahının azalması TL üzerinde baskılar oluşturdu. Bu süreçte gelişmekte olan ülke para birimleri baskılar görürken, bu baskılar ile USDTRY paritesinde de zaman zaman yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanıyor. Piyasalar ABD Başkanı Joe Biden’ın konuşmasını takip etti. Biden konuşmasında Rusya’dan enerji ithalatını yasakladığını belirtti. Bu açıklamalar ile birlikte küresel bazda volatilite arttı. Yeni günde ise ekonomik veri olarak bakıldığında 18:00’da ABD kanadından gelecek olan İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı verisi küresel bazda dolar endeksinde volatilitenin artmasına neden olacaktır. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 14.65 – 14.82 – 15.00 seviyeleri direnç noktaları olarak; 14.40 – 14.25 – 14.00 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
ALTIN
Piyasalarda son günlerin başrolüne baktığımızda önümüze ilk gelecek ürünlerden biri kuşkusuz altın olacaktır. Küresel bazda risk iştahının azalması ve güvenli liman ihtiyaçlarının arttığı dönemde ön plana çıkan altın, Ukrayna – Rusya savaşı ile tekrar kendini sahnenin en önünde buldu. Savaşın küresel büyümeyi riske atması, ekonomik bağlamda belirsizlikleri artırması ve yatırımcıların böyle ortamlarda riske girmeden izlemeye çekilmesi iç güdüsü altına kaçışları artırdı. Böylelikle altında yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi ve bu hareketlenmeler ile birlikte 2070 dolar seviyesi test edildi. Savaş ortamı ise diğer ekonomik veri beklentilerini gölgeliyor. Bunların başında ise FED’in önümüzdeki hafta gerçekleştireceği para politikası kurulu toplantısı yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde FED Başkanı Powell; savaşın FED’in kararlarını çok etkilemeyeceğini ve enflasyon ile mücadelede yapılması gerekenin yapılacağını belirtmiş ve bu toplantıda 25 baz puanlık faiz artış sinyali vermişti. Gözler bir yandan savaşta bir yandan ise FED’te. Bu sebeple altındaki fiyatlamalar zaman zaman sertleşebiliyor. Böyle ortamlarda ise teknik çalışmak bir miktar zorlaşabiliyor. Fakat buna rağmen XAUUSD grafiğini incelediğimizde 2060 – 2070 – 2090 seviyeleri direnç noktaları olarak; 2030 – 2015 – 2000 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Leave feedback about this