Kasım 21, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 08.08.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye genelinde 25 Temmuz – 1 Ağustos'ta 406.322 kişinin testi pozitif çıktı, 337 kişi hayatını kaybetti.
*Dünya internet sitesinde yayınlanan habere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin'in Türkiye – Rusya arasındaki işbirliğini daha da artıracağını açıkladığı Soçi Zirvesi sonrası, AB yetkilileri şimdiye kadar arabuluculuk sıfatı nedeniyle bir nevi yaptırımlardan muaf tutulan Türkiye'yi yakından izliyor ve Rusya'ya yönelik yaptırımların çiğnenmesi durumunda Türkiye'ye yönelik yeni yaptırımlar gelebileceğinin sinyalini veriyor.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: Eylül ayında Şanghay Beşlisi Özbekistan'da toplanacak. Görüşmemizde Sayın Putin de rica etti, nasip olursa biz de inşallah oradaki toplantıya katılacağız.
*Erdoğan: Akkuyu'daki çalışmaları yerinde, bizzat heyetimle beraber izleyeceğim. Ondan sonra da Sayın Putin'e oradaki gelinen durumu aktaracağım, söyleyeceğim.
*Erdoğan: Sayın Putin'le ruble üzerinde mutabık kaldık. O da tabii mali noktada ayrı bir güç kaynağı olarak Rusya'ya ve Türkiye'ye inşallah kazandıracak.
*Erdoğan: Rusya'nın Mir kartı var. Şu anda bizim 5 bankamız bunun üzerinden çalışmalarını sürdürüyor. Burada da çok ciddi gelişmeler var.
*Çin ordusu, Pelosi'nin ziyaretinin ardından Tayvan çevresinde başlattığı tatbikatları sürdürdüğünü duyurdu.
*Ukrayna'dan tahıl taşıyan iki gemi daha hareket etti.
*San Francisco Fed Başkanı Daly, Fed’in bir sonraki politika toplantısında 50 baz puanlık bir faiz artışının kilitlenmediğini ve Fed’in enflasyonu düşürmede henüz bitiş noktasında olmaktan çok uzak olduğunu söyledi.
*Fed üyesi Bowman, ABD merkez bankasının son 75 baz puanlık faiz artışlarını desteklediğini ve enflasyon düşene kadar devam etmeleri gerektiğine inandığını söyledi.

EURUSD

Geçen hafta 1,0212 seviyesinden başlayan EUR/USD paritesi, hafta boyu izlediği dalgalı seyirde haftayı bir miktar değer kaybı ile tamamladı. Geçtiğimiz hafta ABD kanadından gelen Tarım Dışı İstihdam verisi takip edildi. Beklenilenin 2 katı gelen Tarım Dışı istihdam verisi piyasalarda oldukça sert volatiliteye sebep oldu. ABD’nin teknik olarak resesyona girmesi ile değer kazanan EUR/USD paritesi, veri açıklandığı sırada sert bir düşüş kaydederek 1,0231 seviyesinden 1,0141 seviyesine kadar yaklaşık yüzde 0,88 kadar düşüş yaşadı. ABD için İşsizlik Oranı beklenilenin altında yüzde 3,5 olarak gerçekleşti ve böylelikle ABD için eylül ayı faiz artış oranı hakkında 75 baz puanlık artış güçlenmiş oldu. Bu durumda AMB’nin nasıl bir yol alacağını izleyen günlerde görebiliriz. Geçen hafta, haftanın son işlem gününde eski IMF ekonomistlerinden Nobel ödüllü ekonomistlere kadar alanında uzman birçok kişi küresel ekonomi hakkında en büyük riskleri paylaştı ve özetle en büyük risklerin başında küresel enflasyon, resesyon, stagflasyon ve devam eden Rusya – Ukrayna savaşı geliyor. Yeni günde 1,01 seviyesinden açılan EUR/USD paritesinde piyasalar, haftanın ilk işlem günüde sakin bir gün geçirecektir. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.02950 – 1.04621 – 1.06026 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.01261 – 1.00319 – 0.99504 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir izleyen USDTRY paritesi yeni haftaya 17.88 seviyelerinde başlangıç yaptı. Yeni hafta içerisinde piyasalar yurtiçinden gelecek olan ekonomik verileri takip edecek. Bu veriler arasında sanayi üretimi, cari denge ve işsizlik dikkatleri çekiyor. Bu sebeple hafta içerisinde takip edilecek veriler ile birlikte TL varlıklarında volatilite bir miktar artabilir. Diğer yandan piyasalar geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ABD kanadından gelen tarım dışı istihdam verisini takip etmişti. Veri beklenilenin neredeyse iki katı yüksek gelerek sürpriz yaptı ve küresel bazda volatiliteyi oldukça artırdı. Yeni haftaya başlarken ise ABD kanadına baktığımızda yine hafta içerisinde açıklanacak olan enflasyon verisi oldukça dikkat çeken ekonomik veri olarak karşımıza çıkıyor. Yeni haftanın ilk işlem gününde ekonomik veri bakımından oldukça cılız bir gün yaşanacak. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 18.00 – 18.15 – 18.25 seviyeleri direnç noktaları olarak; 17.75 – 17.60 – 17.38 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Geçen hafta başı 1764 seviyesinden açılan ons altın, hafta boyu izlediği seyirde 1794 seviyesini test etse de haftayı 1775 seviyesinden tamamlayarak uzun bir aradan sonra üst üste 2 haftayı da yükselişle tamamlamış bulundu. Geçen hafta piyasalar, haftanın en önemli verisi olan Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı verilerini takip etti ve beklenilenin iki katı gelen Tarım Dışı İstihdam verisi piyasalarda oldukça volatiliteye sebep oldu. Verinin açıklandığı sırada dolar endeksi 105,77’den 106,79’a sert yükseliş kaydederek geçen haftanın üzerinde bir artış yaşadı. Aynı zamanda 1788 seviyesinde olan değerli metal sert bir düşüş kaydederek yaklaşık yüzde 1,32 değer kaybı yaşadı ve 1764 seviyesine kadar geriledi. İşsizlik Oranı beklenilenin altında gelerek yüzde 3,5 olarak gerçekleşti. ABD’nin teknik olarak resesyona girmesi ve üretimde yavaşlama olmasına rağmen istihdam sektörü Şubat ayı sonrası yüksek performans göstererek sürpriz yaptı. Eylül ayı faiz oranının enflasyon ve istihdam verilerine bağlı olduğunu belirten Fed Başkanı Powell, gelen pozitif yönde istihdam verisi sonrası eylül ayı için 75 baz puanlık faiz artışı oranı piyasa beklentilerine göre yükseldi. Bu haftaya genel olarak bakacak olursak, haftanın en önemli verisi Çarşamba günü açıklanacak olan ABD TÜFE verisinde olacak. Haftanın ilk işlem gününde 1773 seviyesinden açılan sarı metalde piyasalar, cılız bir gün geçirecektir. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1790 – 1807 - 1825 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1755 – 1735 - 1715 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video