GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ
Ne Oldu? *BDDK, şirketlerin TL kredi kullanımını nakdi yabancı para pozisyonuna göre düzenleyen kararına dair kolaylaştırıcı bazı düzenlemelere gitti. Yeni düzenlemeye göre, bağımsız denetime tabi işletmeler için YMM’lerin de sürece dahil edilmesine karar verildi. Doğrudan Borçlanma Sistemi, Kurumsal Kredi Kartları ve tedarik finansmanı, TL kredi sınırlaması dışında bırakıldı. Leasing ve Faktoring işlemleri ise kredi sınırlamasına dahil edildi. Şirketlerin yurtdışı bağlı ortaklık ve iştirakleri hesaplamadan muaf tutuldu. *ABD Başkanı Biden, İngiltere Başbakanı Johnson'ın istifasının ardından, İngiltere’yle yakın iş birliğinin sürdürülmesini beklediğini bildirdi. *Almanya Başbakanı Scholz, Covid – 19 krizi ve Ukrayna savaşının neden olduğu tedarik zincirindeki sorunların bazı stratejik alanlarda küresel tedarik zincirlerine bağımlılığın büyük risk olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. *İTO’ya bağlı fırınlarda 210 gram ekmeğin fiyatı 4 TL'ye yükseltildi. *Japonya eski Başbakanı Abe, Nara kentinde gerçekleştirdiği konuşma sırasında bir kişinin saldırısına uğradı. Saldırı sonrasında hastaneye kaldırıldı. *Herkese sağlıklı ve mutlu bayramlar dileriz. Ne Olacak? *Bayram arifesi nedeniyle yurt içi piyasalar yarım gün kapalı olacak. *Piyasa Katılımcıları Anketi bugün yayımlanacak. *Yurt içinde Cari İşlemler Dengesi, ABD’de Tarım Dışı İstihdam verisi açıklanacak. *Fitch’in Türkiye değerlendirmesini Cuma günü yapması bekleniyor.
EURUSD
Piyasalar Avrupa Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği son toplantısının yayımlanan tutanaklarını takip etti. Yayımlanan tutanaklarda; yetkililerin Temmuz ayında daha büyük bir faiz artışı yapılmasını tartıştıkları görüldü. Haziran ayında yapılan toplantıda, Temmuz ayındaki toplantı için 25 baz puanlık faiz artışı olacağı yönünde sinyaller verilmişti. Tutanaklarda ek olarak; Temmuz ayında yapılacak toplantıda daha büyük bir adımın kapısının açık tutulmasının istendiği görüldü. Avrupa Merkez Bankası’nın FED’e kıyasla bir miktar geride kalması, Euro üzerinde baskılar oluşturdu. Dolar endeksinin de yaklaşık olarak son 20 yılın zirvelerinde fiyatlamalar gerçekleştirmesi, EURUSD paritesinde aşağı yönlü hareketlenmeleri tetikledi. Yeni günde gözler ABD kanadında açıklanacak olan Tarım Dışı istihdam verisinde olacak. FED’in de yakından izleyeceği veri TSİ 15:30’da açıklanacak ve küresel bazda volatilitenin oldukça artmasına neden olacaktır. 14:55’te ise Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın konuşma yapması bekleniyor. Bu konuşma da yakından izlenecek. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.03391 – 1.06153 – 1.07918 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.00121 – 0.98054 – 0.96015 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
Geçtiğimiz haftalarda BDDK’nın attığı adımlar ile TL’de dolar karşısında değer kazanımları yaşanmış ve USDTRY paritesinde sert aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleşmişti. Yeni hafta da ise küresel bazda resesyon endişeleri oldukça arttı. Bu endişeler ile birlikte doların güvenli liman özelliği ön plana çıktı ve dolar endeksini destekledi. Öyle ki endeks son 20 yılın zirvelerinde fiyatlamalar gerçekleştirdi. Bu durum USDTRY paritesini de etkiledi ve parite hafta içerisinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Haftaya 16.73 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi, haftanın son işlem gününe 17.21 seviyelerinde başladı. Bugün ABD kanadında oldukça önemli ekonomik veri akışları gerçekleşecek. 15:30’da ABD’de açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam verisi ile birlikte küresel bazda volatilite oldukça artacaktır. FED’in de yakından takip ettiği veri ile bankanın sıkılaşma yönünde nasıl adımlar atabileceğine dair ipuçları aranacak. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 17.40 – 17.65 – 17.90 seviyeleri direnç noktaları olarak; 17.16 – 16.90 – 16.30 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
ALTIN
Dün 1738 seviyelerinden açılan ons altın, gün içinde yatay seyir izleyerek 1740 seviyelerinde -bir miktar değer kazancı ile- günü kapattı. Hafta başında ise 1812 seviyesinden açılan ons altın hafta boyu kademeli düşüşler gerçekleştirdi. Yılın ikinci yarısının ilk haftasına genel olarak baktığımızda ABD kanadından gelen haber akışları ons altın üzerinde ciddi baskılara neden oldu. Fed tutanaklarının açıklanmasıyla yüksek enflasyonun sürmesi halinde piyasaya ‘’daha kısıtlayıcı’’ para politikası uygulanabileceği vurgulandı. Piyasalar 26-27 Temmuz’da yapılacak Fed toplantısında 75 baz puan faiz artıracağı yönünde hemfikirler. Uygulanan sıkı para politikasıyla güçlenen dolar ve yükselen ABD getirileri, güvenli liman olarak altının yerini almasıyla değerli metal üzerinde baskı oluşturan nedenlerden biri olduğu söylenebilir. Bugün gözler ABD kanadından gelecek Tarım Dışı İstihdam verisinde olacak. Veri TSİ 15:30’da açıklanacak ve küresel bazda hareketliliği oldukça artıracaktır. Bilindiği gibi FED son toplantısında faiz artış yoluna gitmiş ve ABD kanadından gelecek verileri yakından izleyeceğini belirtmişti. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1752 – 1785 – 1813 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1725 – 1700 – 1675 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
PETROL
Hafta içerisinde genel fiyatlamalara bakıldığında küresel bazda resesyon endişelerinin arttığı görülüyor. Ekonominin yavaşlayabileceğine yönelik beklentilerin artması ile birlikte küresel petrol taleplerinde dengesizlikler yaşanabileceği ihtimali petrol fiyatları üzerinde baskılar oluşmasına neden oldu. Bu baskılar ile birlikte fiyatlarda aşağı yönlü hareketlenmeler yaşandı ve hafta içerisinde 100 doların altına sarkmalar yaşandı. Dün ise ABD kanadından gelen ham petrol stokları izlendi. Gelen veriye göre geçtiğimiz hafta ABD’de stoklar 8.235M varil arttı. Piyasalardaki beklentiler ise stokların 1.043M varil azalabileceği yönündeydi. CRUDE ürününü teknik olarak inceleyecek olursak toparlanma hareketlerinde sırasıyla 104.83 – 109.95 – 116.07 seviyeleri direnç noktaları olarak; 100.07 – 95.06 – 90.05 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
DAX
Direnç: 12939 - 13403 - 13700 Destek: 12393 - 11935 - 11500
NAS100
Direnç: 12429 - 12831 - 13533 Destek: 11863 - 11481 - 11074
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.