KriptoKral.com Haber Merkezi Blog Gündem GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 07.03.2022
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 07.03.2022

virüs

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 27.671 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 170 kişi olduğu açıklandı.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüştü. Erdoğan’ın Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısına ilişkin olarak acil genel bir ateşkes çağrısında bulunduğu aktarıldı.
*Borsa İstanbul tarafından BİST50 endeksinde yer alan paylarda 24/02/2022 ile 04/03/2022 tarihleri arasında uygulanan açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının bugün de uygulanmasına karar verildiği açıklandı.
*Kur Korumalı Mevduatta vadesi gelen mevduatlar için yenileme imkanı getirildi. Yapılan düzenleme ile yurt içi yerleşik tüzel kişiler için KKM’de dövizden TL’ye dönüş için en kısa vade 6 aydan 3 aya indirildi.
*Putin: Yaptırımlar Rusya'ya savaş ilan etmek gibidir.
*EPDK’ya elektrik alım fiyatlarına müdahalede bulunabilme yetkisi verilecek. Taslak halindeki düzenlemenin yakında TBMM'ye gelmesi bekleniyor.
*ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Avrupalı müttefikleriyle Rusya'dan petrol ithalatını durdurmayı görüştüklerini açıkladı.
*Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, bu yılın genelinde küresel enerji fiyatlarının etkileriyle enflasyonun yüksek seyretmesinin beklendiğini belirtti.
*İngiltere Başbakanı Johnson, Putin’e karşı 6 maddelik bir plan hazırladığını açıkladı.
*G7 ülkeleri Rusya'ya yaptırımlara devam kararı aldı.
*Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ödeme belgelerinde vadesi geçmiş vergi borçları ile yasal tevkifat ve diğer kesintilerin mahsubuna ilişkin "Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

EURUSD

Geçtiğimiz hafta kademeli aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren EURUSD paritesi, yeni haftaya 1.0926 seviyelerinde başlangıç yaptı. Küresel bazda piyasaların gündemi halen Rusya ve Ukrayna arasında savaş. Bu konuda gelen haber akışları sert fiyatlamalar yaşanmasına neden oluyor. Özellikle Avrupa ülkeleri ve ABD, Rusya’ya yaptırımlar düzenliyor. Bu yaptırımlar ise Euro bölgesinde büyümeye yönelik endişelerin artmasına zaman zaman sebep olabiliyor. Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası’nın sıkılaşma adımlarında bir miktar erteleme yapabileceği beklentileri arttı. Artan beklentiler de Euro varlıklarında baskıların artmasına neden oldu. Yeni haftanın ilk işlem gününde piyasaları sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Haftaya genel olarak baktığımızda ise Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası’nın para politikası kurulu toplantısı yakından takip edilecek. Bankadan bu toplantıda bir değişiklik beklenmiyor fakat sözlü yönlendirmeler Euro varlıklarında volatilitenin artmasına neden olacaktır. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.0936 – 1.1106 – 1.1277 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0829 – 1.0726 – 1.0625 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Geçtiğimiz hafta piyasalar yurtiçinden gelen enflasyon verisini takip etmiş ve gelen veri ile birlikte Şubat ayında yıllık enflasyon Türkiye’de yüzde 54.44 olarak gerçekleşmişti. Veri beklentilerin üzerinde gelmiş ve gelen veri ile enflasyonun yüzde 50 seviyesini aştığı görülmüştü. Geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir izleyen parite, haftayı yaklaşık olarak yüzde 1.5 yukarıda kapatmıştı. Yeni haftaya 14.20 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesinde yeni günde piyasaları sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Diğer yandan Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş küresel bazda gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskılar oluşturuyor ve bu baskılardan TL’de zaman zaman nasibini alıyor. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 14.41 – 14.65 – 14.82 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 14.15 – 14.00 – 13.70 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

ALTIN

Altında yukarı yönlü hareketlenmeler devam ediyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş küresel bazda risk iştahını oldukça düşürmüş ve artan güvenli liman talepleri altın fiyatlarını desteklemişti. Bu destek ile yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren altın gece saatlerinde 2000 dolar seviyelerini test etti. Geçtiğimiz hafta da bu hareketlenmeler ile altın haftayı yaklaşık olarak yüzde 4’ü aşkın değer kazanımı ile kapatmıştı. Diğer yandan piyasalar ABD kanadından gelen Tarım Dışı İstihdam verisini takip etti. Gelen veriye göre Şubat’ta ABD’de tarım dışı istihdam 678 bin arttı. İşsizlik Oranı ise yüzde 3.8 gerileme gerçekleştirdi. Ek olarak piyasalar FED Başkanı Powell’ın ABD Kongresi’nde gerçekleştirdiği konuşmaları takip etti. Bu konuşmalarında Powell Mart ayında 25 baz puanlık faiz artış sinyali verdi. Fakat bu konuşmalara ve sinyale rağmen Rusya-Ukrayna savaşı FED’in daha temkinli adımlar atmasına neden olabilir. Tüm bunlar ışığında XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 2000 – 2015 – 2030 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1975 – 1950 – 1915 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Exit mobile version