KriptoKral.com Haber Merkezi Blog Gündem GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 05.04.2022
Gündem

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 05.04.2022

gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 12.647 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 40 kişi olduğu açıklandı.
*Dışişleri Bakanlığı tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden arasında İtalya'nın başkenti Roma'da Ekim’de gerçekleştirilen görüşmede varılan mutabakat uyarınca, Türkiye – ABD Stratejik Mekanizması'nın Ankara'da başlatıldığını bildirdi.
*Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Mariupol kentinin kurtarılması ile ilgili çeşitli senaryolar üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Türkiye'nin bu özel misyonda arabuluculuğu söz konusudur." dedi.
*ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, Ukrayna'da Buça'daki olayların ardından bu hafta içinde Rusya'ya yönelik yeni yaptırımları duyuracaklarını kaydetti.
*ABD Hazinesi Rus hükümetinin ABD'li finans kuruluşlarına dolar cinsi ödeme yapmasına izin vermeyecek.
*Biden bir kez daha Putin’i “savaş suçlusu” olarak nitelendirdi.
*Pentagon: Rusya, Kiev çevresindeki güçlerinin üçte ikisini çekti.
*Çin’de covid vakaları artarak devam ediyor.
*Çinli otomobil üreticisi BYD, benzin ve motorinle çalışan geleneksel otomobillerin üretimine geçen aydan itibaren son verdiğini duyurdu. Şirket, yaptığı açıklamada, gelecekte yalnızca Yeni Enerji Aracı olarak adlandırılan, şarj edilen, pilli, hibrit ve yakıt hücreli elektrikli araçlar üreteceğini bildirdi.
*Dünya Bankası, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Doğu Asya için büyüme tahminlerini düşürdü.
*Avusturalya Merkez Bankası politika faizini değiştirmedi.

EURUSD

Piyasalar Avrupa kanadında Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Vasle’nin para politikası hakkında konuşmalarını takip etti. Vasle; 2022 yılının sonunda yada önümüzdeki yılın başında merkez bankasının 8 yıldır süren negatif faiz politikasına son verebileceğini belirtti. Son gelişmeler ile birlikte piyasalarda da merkez bankasının daralma yönünde adımlar atabileceği beklentileri artmıştı. Özellikle geçtiğimiz hafta Euro bölgesinden gelen ve tekrar tarihi yüksek seviyede seyreden enflasyon verisi bu beklentileri bir tık daha artırmıştı. Haftanın ikinci işlem gününde ise gözler Euro bölgesinden gelecek olan PMI verilerinde olacak. Veriler TSİ 11:00’da açıklanacak. 17:00’da ise ABD kanadından gelecek olan ISM PMI verisi dolar endeksinde volatilitenin artmasına neden olacaktır. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.10708 – 1.11864 – 1.13861 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.09400 – 1.08081 – 1.06291 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Yeni haftaya piyasalar yurtiçinden gelen enflasyon verisi ile başladı. TÜİK’in açıklamasına göre Mart ayında yıllık bazda enflasyon yüzde 61.14 seviyesinde gerçekleşti. Bu rakam ise son 20 yılın zirvesi olarak kayıtlara geçti. Aylık bazda artış ise yüzde 5.46 olarak gerçekleşti. Yeni haftaya 14.66 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi haftanın ilk işlem gününde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirse de tekrar haftaya başlangıç seviyesinin yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştirmeye devam ediyor. Yeni günde yurtiçinden gelecek ve piyasaları sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Dolar kanadına baktığımızda ise TSİ 17:00’da ABD kanadından gelecek olan ISM PMI verisi küresel bazda dolar endeksinde volatilitenin artmasına sebep olabilir. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 14.75 – 14.85 – 15.00 seviyeleri direnç noktaları olarak; 14.62 – 14.50 – 14.30 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Haftaya 1924 seviyelerinde başlangıç yapan altın haftanın ilk işlem gününde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş 1 ayı aşmışken altın üzerindeki fiyatlamaları sınırlı kalıyor. Fakat bu konuda gelebilecek net haber akışları tekrar sert hareketlenmeler yaşanmasına neden olabilir. Fakat savaş konusunun yerini yavaş yavaş FED baskısı almaya başladı. FED’in faiz artışı ile ilgili beklentileri artıyor ve FED’in beklenenden daha şahin olup olmayacağı tartışılıyor. Bu konu ise herhangi bir faiz getirisi olmayan değerli metaller üzerinde baskılar oluşmasına neden oluyor. Yeni günde gözler ABD kanadından gelecek olan ISM imalat dışı satın alma müdürleri endeksi verisinde olacak. Veri 17:00’da açıklanacak ve küresel bazda volatilitenin artmasına neden olacaktır. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1950 – 1970 – 1990 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1925 – 1910 – 1890 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Exit mobile version