GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ
*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 9.021 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 38 kişi olduğu açıklandı. *Kremlin Sözcüsü Peskov: Türkiye, çok büyük bölgesel bir güç ve ülke. Türkiye ile ilişkilerimiz mükemmel. *Ukraynalı müzakereci Arakhamia: Zelenskiy ve Putin görüşmesinin tarihi ve yeri henüz belli değil. Büyük ihtimalle İstanbul'da veya Ankara'da olacak. *S&P, Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu "B+" olarak teyit ederken, ülkenin yerel para cinsinden kredi notunu ise "BB-"den "B+"ya indirdi. *S&P: Artan gıda ve enerji fiyatları da dahil olmak üzere Rusya-Ukrayna çatışmasının yansımaları, Türkiye'nin zaten zayıf olan ödemeler dengesini daha da zayıflatacak ve enflasyonu artıracaktır. *S&P: Türkiye'nin ödemeler dengesi pozisyonu, özellikle merkez bankasının net döviz rezervleri güçlenirken, kamu politikasının ve para politikasının etkinliğinin sürekli ve artan öngörülebilirliğini gözlemlersek, görünümü durağan olarak revize edebiliriz. *Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya’nın, doğalgaz ihracatında uygulamaya konulan rubleyle ödeme sisteminin başka ihracat ürünlerinde uygulanacağından emin olduğunu söyledi. *Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fiyatlar konusunda vicdansızlık yapanlara acımayacağız. *Ukrayna, AB'nin Rusya'ya yönelik planlanan beşinci yaptırım paketinin mevcut haliyle yetersiz olduğunu savundu. *Litvanya, Rusya’dan doğalgaz alımını durdurdu. *Elektrikli araçlara yönelik Şarj Hizmeti Yönetmeliği yayımlandı. Şarj ağı işletmecisi, lisansının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde en az 50 adet şarj ünitesinden ve en az 5 farklı ilçedeki şarj istasyonundan oluşacak şekilde şarj ağını oluşturacak. Başvuracak tüzel kişiler için asgari sermaye tutarı 4,5 milyon TL olacak.
EURUSD
Piyasalar geçtiğimiz haftanın son işlem gününde euro bölgesinden gelen enflasyon verisini takip etti. Gelen veriye göre Euro bölgesinde enflasyon Mart ayında yıllık bazda yüzde 5.9 seviyesinden yüzde 7.5’e yükselirken; aylık bazda ise yüzde 1.8 seviyesinden yüzde 2.5 seviyesine yükseldi. Beklentilerin üzerinde gelen veriler ile birlikte Euro bölgesinde enflasyonda yeni rekorlar kaydedildi. Enflasyonda yeni rekorlar ile Avrupa Merkez Bankası’nın para politikasında daralma adımları atabileceği beklentileri arttı ve hatta daha erken bu adımı atabileceği beklentileri yükseldi. ABD kanadında ise piyasalar tarım dışı istihdam verisini izledi. Açıklamaya göre ABD’de Mart ayında tarım dışı istihdam 431 bin kişi arttı. Veri beklentilerin bir tık altında geldi. İşsizlik oranı ise yüzde 3.8 seviyesinden yüzde 3.6 seviyesine geriledi. Yeni günde pariteyi sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Piyasalar küresel bazdaki gelişmeleri yakından izleyecek. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.1132 – 1.1227 – 1.1325 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.1019 – 1.0940 – 1.0849 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
Piyasalar geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yurtiçinden gelen İmalat PMI verisini takip etmiş ve açıklamaya göre Mart ayında söz konusu endeks 49.4 seviyesinde gerçekleşmişti. İmalat PMI verisi bir önceki ay 50.4 seviyesindeydi. Bilindiği gibi 50 seviyesi sınır ve bu seviyenin üzerindeki değerler büyüme sinyali olarak algılanırken, altındaki değerler ise daralma sinyali olarak algılanıyor. Yeni haftaya ise piyasalar yurtiçinden gelen enflasyon verisi ile başladı. TÜFE’nin açıklamasına göre aylık bazda enflasyon Mart ayında yüzde 5.46 seviyesinde arttı. Yıllık bazda ise artış yüzde 61.14 olarak gerçekleşti. Yeni günün devamında piyasalar 17:00’da ABD kanadından gelecek olan Fabrika Siparişleri verisini takip edecek. Ek olarak küresel bazdaki gelişmeler yakından izlenecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 14.75 – 14.85 – 15.00 seviyeleri direnç noktaları olarak; 14.50 – 14.30 – 14.10 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
ALTIN
Geçtiğimiz hafta kademeli aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren altın, yeni haftaya 1924 seviyelerinde başlangıç yaptı. Piyasalar geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ABD kanadından gelen tarım dışı istihdam verisini takip etmiş ve veri beklentilerin bir miktar altında 431 bin kişi artış ile gerçekleşti. Fakat yine de istihdam rakamları piyasaları tatmin etti diyebiliriz. Diğer yandan piyasalar Fed’in atabileceği adımları tahmin etmeye çalışıyor. Son beklentilere göre FED’in Mayıs ayında 50 baz puanlık faiz artış yoluna gidebileceği yönünde artmış durumda. Bu sebeple ABD kanadından gelen ekonomik veriler ile birlikte FED’in atabileceği adımların ipuçları aranıyor. Yeni günde ise gözler 17:00’da ABD kanadında açıklanacak olan Fabrika Siparişleri verisinde olacak. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1930 – 1950 – 1970 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1910 – 1895 – 1880 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.