KriptoKral.com Haber Merkezi Blog Gündem GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 03.03.2022
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 03.03.2022

virüs

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 56.780 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 189 kişi olduğu açıklandı.
*Sağlık Bakanı Koca: Açık havada maske zorunluluğu kaldırıldı.
*Koca: HES Kodu uygulaması kaldırıldı. Okullarda iki vaka çıkınca sınıf kapama uygulaması kalktı.
*Fed Başkanı Powell: Rusya'nın Ukrayna saldırısı öncesinde, Fed faizleri Mart'ta artırmaya hazırdı ve her toplantı canlı olacaktı. Hala Mart'ta 25 baz puan artırımın uygun olacağını düşünüyorum.
*ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ukrayna'ya aralarında tanksavar ve uçaksavar silahların bulunduğu savunma ekipmanlarını ulaştıracaklarını bildirdi.
*Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısını kınayan karar tasarısını 5'e karşı 141 oyla kabul etti.
*MSCI, Rusya'yı gelişen piyasalar endeksinden çıkarma kararı aldı.
*FTSE, Rusya'yı oluşturduğu endekslerin dışına çıkarma kararı aldı .
*Chicago Fed Başkanı Evans, 25 baz puanlık artışların başlayacağını düşünüyor, gerekirse daha hızlı gidilebilir.
*Benzinin litre fiyatına gece yarısından geçerli olmak üzere 88 kuruş, motorinin litre fiyatına ise 1,51 TL zam geldi.

EURUSD

Son günlerde piyasaların gündemi Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş. Bu konu hakkında gelen açıklamalar küresel bazda volatiliteyi zaman zaman artırıyor. Bununla birlikte piyasalar FED Başkanı Powell’ın açıklamalarını takip etti. Powell; enflasyonu yakından takip ettiklerini belirtti ve konuşmasında Mart ayı için 25 baz puanlık faiz artışı sinyalini verdi. Genel olarak Powell’ın konuşması küresel bazda risk iştahını bir miktar toparladı ve artırdı. Bununla birlikte piyasalar Euro bölgesinden gelen Tüketici Fiyat Endeksi verisini takip etti. Gelen veriye göre Euro bölgesinde enflasyon yıllık bazda Şubat ayında beklentilerin bir miktar üzerinde yüzde 5.8 olarak gerçekleşti. Piyasalardaki beklentiler ise yüzde 5.3 seviyeleri idi. Aylık bazda ise yüzde 0.9 olarak gerçekleşti. Yeni günde piyasalar Avrupa Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği son para politikası kurulu toplantısının tutanaklarını takip edecek. Veri 15:30’da açıklanacak. 13:00’da ise işsizlik oranı verisi izlenecek. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.1142 – 1.1272 – 1.1389 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.1022 – 1.0924 – 1.0829 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Piyasalar yurtiçinden gelen dış ticaret açığı verisini takip etti. Yapılan açıklamaya göre Türkiye’de ihracat 2021 yılının Şubat ayına göre bu yılın Şubat ayında yüzde 25.4 oranında artış gerçekleşti. Böylelikle bu artışla 20 milyar dolar seviyesine ulaşıldı. Diğer yandan önemli gelişmelerden biri ise FED Başkanı Powell’ın Kongre’de gerçekleştirdiği konuşmaydı. Powell bu konuşmasında küresel bazda Rusya Ukrayna savaşı sebebiyle oluşan belirsizlikleri bir miktar ortadan kaldırdı. Mart ayında 25 baz puanlık faiz artışına işaret eden Powell, küresel bazda risk iştahını yükseltti. Yeni günde ise piyasalar yurtiçinden gelecek olan enflasyon verisini takip edecek. 10:00’da açıklanacak veri ile birlikte TL varlıklarında volatilite artacaktır. Aynı saat diliminde ÜFE verisi de izlenecek bir diğer veri olarak karşımıza çıkıyor. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 14.25 – 14.41 – 14.65 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 14.00 – 13.70 – 13.46 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

ALTIN

Altın fiyatlamalarında son günlerde gündem Rusya ile Ukrayna arasında gerçekleşen savaş. Bu savaş ile küresel bazda risk iştahı düşmüş ve güvenli liman talepleri ile birlikte altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşmişti. Her ne kadar yeni haftada bir miktar gevşeme hareketleri yaşansa da, fiyatlar yaklaşık olarak son 1 yılın en iyi seviyelerinde gerçekleşmeye devam ediyor. Diğer yandan dün Fed Başkanı Jerome Powell’ın ABD Kongresi’nde gerçekleştirdiği konuşma küresel bazda piyasalarda bir miktar rahatlamalara sebep oldu. Powell bu konuşmasında Rusya ve Ukrayna arasındaki savaştan ziyade FED’in enflasyonu daha yakından takip ettiği belirtti. Enflasyon ile mücadele kapsamında ise Mart ayında 25 baz puanlık faiz artışı sinyalini verdi. Bu konuşma küresel bazda belirsizliği bir miktar azaltırken, risk iştahında da toparlanmalar gerçekleşti. Yeni günde piyasalar 16:30’da ABD kanadından gelecek olan İşsizlik Haklarından Yararlanma Bşv. ve 18:00’da ISM PMI endeksi verilerini takip edecek. Diğer yandan 18:00’da Fed Başkanı Powell’ın yorumları piyasaların gündeminde olacak. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1945 – 1957 – 1970 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1920 – 1910 – 1900 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Exit mobile version