GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ
*Piyasalar yeni haftaya başlarken yoğun bir gündem volatil bir piyasa yaşanmasına neden olabilir. Haftanın en dikkat çeken gelişmelerinden biri FOMC toplantısı olacak. FED’in 3-4 Mayısta gerçekleştireceği toplantısı sonrasında banka faiz oranı kararını açıklayacak. Genel kanı bankanın 50 baz puanlık faiz artış yoluna gidebileceğine yönelik ağırlık kazanmış durumda. Fakat uzun süredir rekor düzeylerde devam eden enflasyonu dizginlemek adına daha agresif bir adım atılıp atılmayacağı merakla izlenecek.
*Haftanın bir diğer önemli gelişmesi ise Cuma günü yine ABD kanadından gelecek ve Tarım Dışı İstihdam verisi takip edilecek.
*Salı günü ise Avustralya Merkez Bankası faiz oranı kararını açıklayacak.
*Diğer yandan günler içerisinde çeşitli ülkelerde gelecek olan PMI veriler ile birlikte ekonomilere dair ipuçları aranacak.
EURUSD
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde piyasalar Euro bölgesinden gelen enflasyon verisini takip etmişti. Gelen veriye göre Euro bölgesinde enflasyonun rekorlarını yenilediği görüldü. Buna göre Mart ayında yüzde 7.4 olan yıllık enflasyon Nisan ayında yüzde 7.5 seviyesine yükseldi. Gelen veri ile birlikte son 6 aydır üst üste enflasyonun rekor seviyeye yükseldiği görüldü. Avrupa Merkez Bankası’nın da yakından izlediği bu veri ile birlikte sıkılaşma adımına yönelik olası adımların ne zaman olabileceğine yönelik tüm ipuçları piyasalar tarafından toplanıyor. Genel kanı bankanın Temmuz ayında ilk faiz artırım adımını atabileceği yönünde. Yıl içerisinde ise toplamda 50 baz puanlık faiz artışı ile negatif faiz döngüsünden çıkılması bekleniyor. Yeni haftaya başlarken en dikkat çeken ekonomik gelişmelerden biri FED toplantısı. Toplantı yarın başlayacak ve Çarşamba günü sona erecek. Banka Çarşamba günü faiz oranı kararını açıklayacak ve volatilite oldukça artacaktır. Yeni günde ise 10:55’te Almanya kanadından gelecek olan İmalat Satın Alma Md. End. Verisi izlenecek. ABD kanadında ise 17:00’da açıklanacak olan ISM PMI verisi takip edilecek. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.0592 – 1.0657 – 1.0769 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0461 – 1.0339 – 1.0220 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
Türkiye İstatistik Kurumu geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Mart ayına dair dış ticaret istatistiklerini yayımladı. TÜİK’in açıklamasına göre Mart ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 75.1 arttı ve 4 milyar 666 milyon dolardan, 8 milyar 169 milyon dolara yükseldi. Takip edilen bir diğer veri ise turiz geliri verisi idi. Buna göre Türkiye; birinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre turizm gelirini yüzde 122.4 artırdı ve 5 milyar 454 milyon 488 bin dolara çıkardı. Diğer yandan TCMB yılın ikinci enflasyon raporunda 2022 yıl sonuna ilişkin enflasyon tahminini yüzde 23.2 seviyesinden yüzde 42.8 seviyesine yükseltmişti. ABD kanadında ise büyüme verisi izlenmiş ve ülkenin 2022 yılının ilk çeyreğinde sürpriz biçimde daralma yaşadığı görülmüştü. Yeni haftanın ilk işlem gününde yurtiçinden gelecek ve piyasaları sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. 17:00’da ise ABD kanadında ISM PMI verisi küresel bazda volatiliteyi artırabilir. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 15.00 – 15.15 – 15.25 seviyeleri direnç noktaları olarak; 14.79 – 14.70 – 14.55 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
ALTIN
Son zamanlarda FED’in atabileceği adımlar ve olası agrasif faiz artırım ihtimalleri altın üzerinde baskılar oluşmasına neden olmuş ve altın aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirmişti. Bu hareketlenmeler ile geçtiğimiz hafta 1872 seviyeleri test edilmişti. Bu seviyelerden itibaren toparlanma hareketleri gerçekleşti ve altın haftayı 1911 seviyesinde kapattı. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ABD’den gelen GSYİH verisi izlenmiş ve veri ile birlikte ülkenin 2022 yılının ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış bazda sürpriz bir şekilde yüzde 1.4 daralma gerçekleştirdi. Yeni hafta ile birlikte piyasalarda FED heyecanı başladı. FOMC toplantısı 3 Mayıs’ta başlayacak ve 4 Mayıs Çarşamba günü FED faiz kararını açıklayacak. Genel kanı 50 baz puanlık faiz artışı olsa da 75 baz puan imkansız gözüyle bakılmıyor. Yeni güne baktığımızda ise TSİ 17:00’da ABD kanadında açıklanacak olan ISM PMI verisi küresel bazda volatilitenin artmasına neden olabilir. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1896 – 1911 – 1930 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1870 – 1850 - 1828 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.