GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ
*TCMB'den TBB’ne gönderilen ve Bloomberg tarafından görülen belgeye göre, kredi kullandırımlarında mevduat zorunluluğu da olmak üzere bazı konularda uyarı yapıldı. TCMB'den gönderilen yazıda alınan makro ihtiyati tedbirlerin sektör tarafından uygulanma şeklinin TCMB müfettişleri tarafından yakından takip edildiği, bankalara mevcut politikaların etkinliği ve finansal sistemin sağlık işleyişi açısının öneminin hatırlatılmasında fayda görüldüğü belirtildi. *Türkiye, Rusya'nın tahıl anlaşmasını askıya almasının ardından, İstanbul Boğazı'nda denetim için bekleyen tahıl gemilerinin seyir riski oluşturduğu uyarısı yaptı. *Rusya Devlet Başkanı Putin: Tahıl anlaşmasına katılımımızı durdurduğumuzu söylemiyoruz. Ara verdiğimizi söylüyoruz. *Putin, Aliyev ve Paşinyan, Soçi'de bir araya geldi. Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan'la yaptığı üçlü görüşmede her konuda anlaşma sağlanamadığını fakat temel konularda anlaşmayı başardıklarını ve ortak bildiriyi kabul ettiklerini bildirdi. *İngiltere Başbakanı Sunak hükümeti, tüm İngilizlerin, özellikle de en zenginlerin, kamu maliyesinde istikrarı yeniden sağlamak için daha fazla vergi ödemesinin kaçınılmaz olduğunu bildirdi. *ABD Başkanı Biden, ülkenin ekonomik zorluklardan geçtiği bir dönemde büyük petrol şirketlerinin üzerlerine düşeni yapmadığını söyledi. *ABD Hazine Bakanlığı, 2022’nin dördüncü çeyreğine ilişkin borçlanma tahminini 400 milyar dolardan 550 milyar dolara yükseltti. *Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda ekonomiyi desteklemek için ultra gevşek para politikasını devam ettirmesi gerektiğini söyledi. *Avustralya Merkez Bankası, faiz oranlarını beklentilere paralel üst üste ikinci kez 25 baz puan artırdı.
EURUSD
Dün 0,99 seviyesinden açılan EUR/USD paritesi günü başlangıç seviyesinin bir miktar altında 0,98 seviyesinden tamamladı. Dün piyasalar Euro Bölgesinden gelen enflasyon verisini takip etti. Beklenti üzeri gelen veri yıllık bazda yüzde 10,7 artarak ekim ayında yeni rekor tazeleyerek yükselişini sürdürdü. Bu durum 1997 yılından beri en yüksek seviye. Aynı zamanda Euro bölgesi 3. Çeyrek büyümesi ise yüzde 0,2 olarak gerçekleşti. Gelen veriler ışığında, büyümenin ivme kaybetmesi ve enflasyonun yüksekliği Euro bölgesi için resesyon endişelerini güçlendirdi. Ek olarak Avrupa’nın şahin yöneticilerinden olan Klaas Knot, gelen verilere dayanarak bir sonraki faiz toplantısında 75 baz puan faiz artışının masada olduğunu söyledi. Bu hafta ise gözler Çarşamba günü açıklanacak olan FED faiz kararında olacak. Beklenti 75 baz puan olarak görülmekte fakat olası bir beklenti üzeri karar piyasalarda sert volatiliteye sebep olacaktır. Yeni güne 0,98 seviyesinden başlayacak olan EUR/USD paritesinde piyasalar, EUR Bölgesi için sakin bir gün geçirecek olurken, ABD tarafından gelecek olan TSİ 17:00’de İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) yakından takip edilecektir. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 0.9996 – 1.0094 – 1.0192 seviyeleri direnç noktaları olarak; 0.9804 – 0.9664 – 0.9543 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
USDTRY paritesi haftanın ikinci işlem gününde 18.61 seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Yeni günde piyasalar yurtiçinden gelen imalat PMI verisini takip etti. Gelen veriye göre İSO Türkiye İmalat PMI Ekim’de 46.4 seviyesine geriledi. Böylelikle imalatta daralma 8. Aya taşınmış oldu. Bununla beraber gözler artık ABD kanadına çevrilmiş durumda. Bugün FOMC toplantısı başlayacak ve toplantı iki gün sürecek. Bu toplantı sonrasında yarın FED faiz oranı kararını açıklayacak. Beklentiler 75 baz puanlık sıkılaşma adımı atılabileceği yönünde. Beklentiden farklı bir karar küresel bazda volatilitenin oldukça artmasına neden olacaktır. Bununla beraber beklenti dahilinde bir karar olsa bile karar metni yakından izlenecek ve önümüzdeki dönemler için ipuçları aranacak. Günün ilerleyen saatlerinde 17:00’da ABD kanadından gelecek olan ISM İmalat Satın Alma Md. End. Ve İş İmkanları Personel Değişim Oranı verileri dolar endeksinde volatilitenin artmasına neden olacaktır. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 18.65 – 18.75 – 18.85 seviyeleri direnç noktaları olarak; 18.45 – 18.32 – 18.15 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
ALTIN
Ekim ayının son işlem gününde 1643 seviyesinden açılan ons altın gün içi sergilediği seyirde başlangıç fiyatının yaklaşık olarak yüzde 0,60 altında 1633 seviyesinden günü tamamlamış bulundu. Değerli metal Nisan ayından beri değer kayıplarına devam ediyor. Ons altın son 7 aydır yaklaşık olarak yüzde 15,76 değer kaybı yaşadığı görülüyor. Bu değer kayıpların arkasında küresel bazda sıkılaştırma politikaları hakim olsa da en büyük pay FED’in sıkı para politikasını taviz vermeden sürdürmesi olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum gözüktüğü üzere değerli metal üzerinde ciddi baskı oluşturmaktadır. Dün piyasalar ise Avrupa’dan gelen enflasyon oranını takip etti ve yıllık bazda beklenti üzeri gelen veri yüzde 10,7 arttı. Bu hafta ise gözler Çarşamba günü açıklanacak olan FED faiz kararında olacak. Dünyanın en büyük finansal türev borsası olan CME GROUP anketine göre piyasaların beklentisi yüzde 89,2 oranında 75 baz puan, yüzde 10,8 oranında ise 100 baz puan olarak gözükmektedir. Aynı zamanda haftanın son işlem gününde ise Tarım Dışı İstihdam verisi açıklanacak olup küresel bazda volatiliteyi artıracaktır. Yeni ayın ilk işlem gününde 1632 seviyesinden başlayan ons altında piyasalar, TSİ 17:00’de ABD’den gelecek olan İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi(PMI) ve İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı yakından takip edilecektir. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1660 – 1675 - 1685 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1630 – 1615 - 1595 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
DAX
Direnç: 13575 - 13789 - 13956 Destek: 13218 - 13041 - 12848
NAS100
Direnç: 11714 - 11950 - 12150 Destek: 11354 - 10910 - 10528
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.