Yüksek getiri oranlarıyla dikkati çeken halka arz piyasasında son birkaç halka arzın yatırımcısına kayıp yaşatması sonrası yatırımcıların soru işaretleri de arttı.
Türkiye’de halka arzlar 2023 yılında rekor kırmıştı. Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) verilerine göre 2023 yılında toplam 56 şirket halka arz edilirken, halka arzdan toplanan tutar 79,79 milyar lira olmuştu. Yatırımcıların halka arza toplam katılım sayısı ise 123 milyon 881 bin 239’a ulaşmıştı. Böyle bir ortamda başlayan 2024 yılında halka arz piyasasının daha da canlanması beklenirken sene başından bu yana arka arkaya gerçekleşen halka arzlar da bu beklentiyi desteklemişti. Ancak özellikle son günlerde gerçekleşen halka arzların beklenen performansı göstermemesi, yılın geri kalanında gerçekleşecek halka arzlara yatırımcıların daha temkinli yaklaşıp yaklaşmayacağı sorusunu akıllara getirdi.
2024 yılı şu ana dek 2023 yılının gerisinde
Geçtiğimiz yılın ocak ayının ilk haftasında Söke Değirmencilik San. ve Tic. A.Ş. (SOKE) ile başlayan halka arz furyası, mayıs ayının ikinci haftasına kadar son olarak Bien Yapı Ürünleri San. Turizm ve Tic. A.Ş. (BIENY) halka arzı ile birlikte 16'ya çıkmıştı. MKK verilerine göre gerçekleşen 56 halka arzdan 40 tanesi ise yılın son yedi ayında gerçekleşmişti. 2024 yılına baktığımızda ise halka arz piyasası şu ana dek 2023 yılının gerisinde kaldı. 2024 yılının ilk halka arzı şubat ayının ilk haftasında gerçekleşen Pasifik Donanım ve Yazılım Bilgi Teknolojileri A.Ş. (PATEK) halka arzı ile başlamıştı. Yılın ilk beş ayında, 15-17 Mayıs 2024 tarihleri arasında talep toplayacak Hareket Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği A.Ş. (HRKET) şirketinin de halka arzının gerçekleşmesi ile birlikte toplam 14 halka arz gerçekleşmiş olacak.
Son halka arzların performansı
Yüksek getirileriyle dikkati çeken halka arzlardan son talep toplayanların performansına bakıldığında ise düşüşler göze çarptı. Buna göre, 17-19 Nisan 2024 tarihlerinde talep toplayan Rönesans Gayrimenkul Yatırım A.Ş. (RGYAS) hisseleri, hisse başına 135 TL’den halka arza sunulmuştu. Borsadaki ilk işlem gününü o gün için belirlenen tavan fiyat olan 148,50 TL’den açan RGYAS hisseleri ikinci gün ise tavan bozarak ilk fiyat olan 135 TL’ye geri dönmüştü. Sonrasında düşüşüne devam eden RGYAS hisseleri yaklaşık yüzde 20 değer kaybederek 119,10 TL’ye kadar geriledi. 30 Nisan ve 2-3 Mayıs 2024 tarihlerinde talep toplayan Lila Kağıt San. ve Tic. A.Ş. (LILAK) halka arzında da yatırımcılar benzer bir tablo ile karşılaştı. 9 Mayıs 2024 tarihinde Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlayan LILAK hisseleri ilk işlem gününe tavan fiyattan başlamalarına rağmen açılışın ardından görülen satış baskısı ve devam eden yoğun panik satışları ile ilk günden tavan bozdu. LILAK hisseleri son işlem gününü ise yüzde 10’luk düşüşle 35,86 TL’den kapattı. Yine aynı tarihlerde talep toplayan Koton Mağazacılık Tekstil San. ve Tic. A.Ş. (KOTON) de bekleneni veremedi. Hisse başında 30,50 TL’den halka arz olan şirket borsada işlem gördüğü ilk günde yükselişe geçmesine karşılık sonrasında aşağı yönlü harekete başladı. Yüzde 9’dan fazla değer kaybeden KOTON hisseleri dünü yüzde 10 düşüşle 30,20 TL’den kapattı.
Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Leave feedback about this