Uluslararası Para Fonu (IMF), Latin Amerika ve Karayipler’deki ülkelerde, merkez bankası dijital paralarının (CBDC’ler) kripto paralara göre daha uygun bir seçenek sunduğunu ifade etti. IMF, ayrıca kripto paraların yasaklanmasının uzun vadede etkili olmayabileceğini belirtti.
Latin Amerika ve Karayipler (LAC) dijital paranın benimsenmesinde ön sıralarda yer alıyor ve dünyanın geri kalanı için önemli dersler sunuyor. El Salvador Bitcoin’e yasal ihale statüsü vererek manşetlere çıkarken, diğer LAC ülkeleri de son araştırmamızın gösterdiği gibi, finansal katılımı ve ödeme sistemlerinin esnekliğini artırmak veya sınır ötesi havale maliyetlerini düşürmek için CBDC’lerin tanıtımında önemli adımlar attı.
“Kripto yasağı uzun vadede etkili değil”
Uluslararası Para Fonu (IMF), paylaştığı bir makalede, kriptoyu yasaklamanın “uzun vadede etkili olmayabileceğini” belirtti.
Yazıda, Brezilya, Arjantin, Kolombiya ve Ekvator’un Chainalysis’in küresel kripto varlıklarının benimsenmesinde ilk 20 ülke arasında üst sıralarda yer aldığı belirtilerek, bu ülkelerdeki kripto yatırımcılarının “dijital varlıkların sunduğunu iddia ettiği faydaları aradığı” ifade edildi.
Bunlar; belirsiz yerel makroekonomik koşullara karşı koruma, sermaye kontrollerinin atlatılması, bankasız nüfus için gelişmiş finansal katılım, daha ucuz, daha hızlı ödemeler ve daha güçlü rekabet olarak sıralandı.
“Kırılgan ülkeler kripto para benimsemesi nedeniyle tehlikede”
Ancak IMF, makroekonomik istikrarsızlık, düşük kurumsal meşruiyet ve yolsuzluk gibi değişkenlerle dolu bir geçmişe sahip olan “kırılgan LAC ülkelerinin” kripto paraların benimsenmesi nedeniyle tehlike altında olduğu uyarısında bulundu.
Buna karşılık, IMF’nin LAC hükümet yetkilileriyle yaptığı bir ankete göre, katılımcıların çoğu CBDC’leri “ödeme sistemlerini geliştirmek ve erişimlerini genişletmek için bir araç” olarak gördüklerini ortaya koydu.
IMF, kriptonun potansiyel avantajlarından yararlanmaya devam ederken riskleri azaltmaya yardımcı olacak uygun politika müdahale önerilerini şu şekilde sıraladı:
*Para politikasının korunması *Sermaye akışını yönetmek *Kripto için basit bir vergi kuralı ekleme *Dijital varlıklar etrafında yasal bir kesinlik oluşturmak *İhtiyatlı gözetimin uygulanması *Kurumlar ve yetkililer arasında izleme çerçevelerinin oluşturulması *Para sistemleri üzerindeki etkinin izlenmesi *Konuyla ilgili küresel iş birliğinin güçlendirilmesi
IMF ayrıca, bazı ülkelerin kriptoyu yasaklamış olmasına rağmen, bu politika stratejisinin uzun vadede işe yaramayabileceğini belirtti. Bunun yerine ülkelerin kripto talebiyle ilgili faktörleri ele alması gerektiğini ekledi.
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Leave feedback about this