Kasım 22, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 12.07.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Dolar endeksindeki değer kazanımları devam ederken EURUSD paritesinde aşağı yönlü hareketlenmeler devam etti ve Euro ile dolar başabaş seviyeye geldi.
*Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin bir görüşme gerçekleştirdi. Telefon aracılığı ile yapılan görüşmede; Suriye’deki durumun yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşı ile Karadeniz tarafında tahıl ihracı ile ilgili konular ele alındı.
*ABD’de Enerji Bakanı, Hindistan ve Japonya’nın Rus petrolü için öngörülen tavan fiyat planını destekleme çağrısında bulunacaklarını belirtti.

EURUSD

Küresel bazda resesyon endişeleri geçtiğimiz haftalarda artmış ve doların güvenli liman özelliği ön plana çıkmıştı. Bu gelişme ile birlikte dolar endeksin yaklaşık olarak son 20 yılın en yüksek seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştirdi. Yeni hafta ile birlikte doların güçlü duruşu da devam ediyor. Bu güçlü duruş ile birlikte dolar tüm para birimleri karşısında değer kazanımı yaşıyor. Bu güçlü duruştan EURUSD paritesi de etkileniyor ve EURUSD paritesinde aşağı yönlü hareketlenmeler yaşanıyor. Parite dün yüzde 1 seviyelerinde değer kaybı yaşadı ve Euro, dolar karşısında son 20 yılın en düşük seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştirdi. Yeni günde ise piyasalar TSİ 12:00’da Almanya ve Euro bölgesinden gelecek olan ZEW ekonomik hissiyat verilerini takip edecek. Veriler ile birlikte Euro varlıklarında volatilite artabilir. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.00724 – 1.01925 – 1.03391 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 0.99263 – 0.97623 – 0.96015 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY

Geçtiğimiz birkaç hafta önce BDDK’nın attığı adımlar ile birlikte TL, dolar karşısında değer kazanımı yaşamış ve USDTRY paritesinde aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirmişti. Fakat bu aşağı yönlü hareketlenmeler uzun vadeye yayılamadı ve paritede kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler yaşandı. Özellikle küresel bazda doların güçlü duruşu ve çoğu para birimi karşısında değer kazanımları yaşaması, USDTRY paritesindeki yukarı yönlü hareketlenmelerin başında yer alan unsurlar arasında yer aldı. Hafta sonu ise uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch Türkiye değerlendirmesinde bulundu. Bu değerlendirme de Fitch; Türkiye’nin kredi notunu B+’dan B’ye indirirken, görünümü ise negatif olarak teyit etti. Yurtiçinde piyasalar Kurban Bayramı sebebiyle tatil ve bu sebeple USDTRY paritesinde dar bantta dalgalı bir seyir izleniyor. Pariteyi teknik olarak inceleyecek olursak 17.40 – 17.65 – 17.90 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 17.16 – 16.90 – 16.30 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

ALTIN

Geçen haftayı yüzde 4’ün üzerinde değer kaybı ile kapatan ons altın, haftanın ilk işlem gününde 1742 dolar seviyesinden açıldı ve günü bir miktar değer kaybı ile 1733 seviyesinden kapattı. Dolar endeksinin 108 seviyesini test etmesi ve 2002’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşması sonucu piyasalarda değer kayıpları yaşandı ve değerli metal bu yükselişten negatif etkilendi. ABD’nin sıkı para politikası sonucunda doların güçlenmesi yatırımcıları faiz kazancına doğru talep yaratmasına sebep oldu ve ons altının cazibesi bu noktada kırıldı diyebiliriz. Yeni günde 1733 seviyesinden açılan ons altında baskılı fiyatlamalar devam etti ve altın 1725 seviyelerini test etti. Ardından bu seviyelerden bir miktar toparlanma hareketleri yaşandı. Piyasalar 19:00’da açıklanacak olan EIA Kısa Vadeli Enerji Görünümü verisi izlenecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1752 – 1785 - 1813 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1725 – 1700 - 1675 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video