Footprint, geride bıraktığımız Haziran ayında NFT ve Web3 alanlarında yaşanan önemli gelişmeleri ve bu sektörlere yönelik öne çıkan istatistikleri derlediği raporlarını yayınladı.
Footprint, geride bıraktığımız Haziran ayında NFT ve Web3 alanlarında yaşanan önemli gelişmeleri ve bu sektörlere yönelik öne çıkan istatistikleri derlediği raporlarını yayınladı. Bu yazımızda Footprint’in Web3 ve NFT sektörlerine ilişkin hazırladığı 2023 yılı Haziran ayı raporlarına yakından bakacağız.
Kriptoya Makro Genel Bakış
2023 yılının Haziran ayında Bitcoin (BTC/USD), 31.200 dolarla son 12 ayın en yüksek seviyesini yükselerek önemli bir büyüme kaydetti.
22 Haziran’da Bitcoin harekete Geçti ve 30.000 dolar seviyesini aştı. Ay sonu kapanışını 30.400 dolar bandında gerçekleştiren BTC, böylelikle 30 bin dolar seviyesini güçlü bir destek olarak belirledi.
Web3 Alanındaki Öne Çıkan Gelişmeler
Web3 Oyun Piyasasına Genel Bakış
Oyun token’larının piyasa değeri 6,38 milyar dolardan 5,5 milyar dolara geriledi, hatta ayın en düşük seviyesini 4,7 milyar dolarla belirledi. Haziran ayında, sektörde yaklaşık 1.021 aktif oyun olmasına rağmen yalnızca 19 oyun Haziran ayında +10.000 günlük aktif kullanıcıya ulaşabildi.
Oyun token’larının piyasa değerindeki düşüş, yatırımcı tercihlerinde bir değişime de işaret ediyor olabilir. Piyasadaki belirsizlik dönemlerinde, yatırımcılar daha istikrarlı gördükleri varlıkları tercih edebilir. İlginç bir şekilde, Bitcoin’in bu süreçte güçlü durması, lider kripto para biriminin istikrarı nedeniyle “Dijital altın” olarak adlandırılmasını bir kez daha haklı çıkardığı düşünülüyor.
Web3 Oyun Ağları
Binance’in 19 Haziran 2023’te katman-2 çözümü opBNB’yi kullanıma sunması stratejik bir hamle olarak kayıtlara geçti. WAX gibi Hive gibi oyun odaklı block chain ağları oyuncular için daha iyi bir deneyim sağlama ve aktif toplulukları teşvik etme konusunda bir avantaja sahipti.
Oyunların farklı block chain ağları arasındaki dağılımı nispeten sabit kalıyor ve herhangi bir block chain ağı bu anlamda diğerleri üzerinde üstünlük kuramıyor. En çok oyuna BNB Chain ev sahipliği yaparken onu Ethereum ve Polygon takip ediyor. Bu üç block chain ağı oyun sektörünün %71’lik önemli bir kısmını oluşturuyor.
GameFi Projelerine Genel Bakış
Haziran ayında STEPN, token fiyatında %377,43’lük önemli bir artış yaşadı. Bored Ape Yacht Club evreninin geliştiricisi Yuga Labs, HV-MTL Forge oyununun 1. sezonunun lansmanıyla web3 oyun alanına giriş yaptı. Ubisoft’un block chain tabanlı oyunu Champions Tactics ile web3 alanına giriş yapan ilk AAA oyun stüdyolarından biri oldu. Immutable Studio tarafından geliştirilen block chain tabanlı bir kart ticaret oyunu olan Gods Unchained, kısa süre önce Epic Games Store’da (EGS) yayınlandı.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere, WAX ve Ronin gibi oyunlara özel olarak tasarlanmış block chain ağları, oyun topluluğunun ihtiyaçlarını karşılama konusunda daha yetenekli olduklarını kanıtlıyor. WAX üzerindeki Alien Worlds’ün aktif kullanıcılar açısından lider olması ve Ronin üzerindeki Axie Infinity’nin hacim açısından baskın olması bu tezi güçlendirmektedir.
En iyi performans gösteren oyun token’larının, bir süredir sektörde olan köklü oyun projelerine ait olması göze çarpıyor. Bu durum, oyun projelerinin sağlam bir ekosistem geliştirmek ve güçlü bir topluluk oluşturmak için zaman içerisinde verdikleri çabaların meyvelerini topladıklarını gösteriyor.
GameFi Yatırımları ve Finansmanı
Haziran ayında web3 sektöründe 6 farklı yatırım turunda toplamda 29 milyon dolarlık finansman sağlandı.
NFT Alanındaki Öne Çıkan Gelişmeler
Haziran ayında NFT piyasası önemli ölçüde sakinleşti ve önceki aya kıyasla önemli bir fiyat dalgalanması yaşanmadı. NFT piyasasının toplam değeri 1 Haziran’da 38,38 milyar dolarken 30 Haziran’da hafif bir düşüşle 35,86 milyar dolara geriledi.
NFT Piyasasına Genel Bakış
Haziran’da en yüksek günlük işlem hacmi 42,16 milyon dolarla 27 Haziran’da kaydedildi. Bu artış, tek başına 20 milyon dolarlık işlem hacmi oluşturan Azuki koleksiyonundaki hareketlilik nedeniyle gerçekleşti.
NFT’lerin potansiyeli, sadece bir dijital koleksiyon ürünü olmalarının ötesine geçti. NFT’ler daha fazla sektörde benimsendikçe bu durum, NFT’lerdeki bir sonraki büyüme dalgasına yol açabilir.
Haziran ayı, NFT piyasasında işlem hacmi açısından yoğun dalgalanmaların yaşandığı bir ay oldu. 1 Haziran’da 26,20 milyon dolar olan işlem hacmi 18 Haziran’da 16,59 milyon dolara düştü. Ancak, ay sonunda, 30 Haziran’da işlem hacmi yeniden 35,86 milyon dolara yükseldi. En yüksek işlem hacmi 27 Haziran’da 61,45 milyon dolarla kaydedildi; bu büyük ölçüde tek başına 20 milyon işlem hacmi oluşturan Azuki’den kaynaklandı.
NFT’ler için Blockchain Ağları ve Pazar Yerleri
Ethereum, Haziran ayında toplam hacmin %97,7’sine ev sahipliği yaparak NFT piyasasına hükmetti.
BNB Chain Haziran ayında %42.14’le oldukça yüksek kendi kendine işlem (wash trading) oranına sahipti.
Opensea Pro, Nisan ayında piyasaya sürülmesine rağmen veriler, Blur’un piyasa hakimiyetinde şu ana kadar önemli bir azalma yaşanmadığını gösteriyor.
Haziran ayında Ethereum yalnızca NFT işlemlerindeki hakimiyetini korumakla kalmadı, aynı zamanda benzersiz kullanıcıların oranında da kademeli bir artış kaydetti. Daha düşük işlem ücretleri sunan alternatif block chain ağlarının maliyet tasarrufu teşviklerine rağmen, kullanıcıların NFT işlemleri için Ethereum’u tercih etmeye devam etmesi oldukça dikkat çekici.
NFT Yatırımları ve Finansmanları
NFT alanındaki yatırımcılar bu ay neredeyse durma noktasına geldi. Haziran ayında yalnızca iki yatırım turu gerçekleşti.
Yapay zeka tabanlı NFT veri ve analitik platformu Mnemonic, 24 Haziran’da açıklanan finansman turunda 6 milyon dolar tohum yatırım aldığını açıkladı. Finansman turuna Salesforce Ventures liderlik etti.
Öte yandan bir diğer NFT platformu Hook da 28 Haziran’da 3 milyon dolarlık yatırım topladığını açıkladı. Hook’un üzerinde çalıştığı protokolü, NFT sahipleri için yeni gelir ve riskten korunma fırsatları yaratmayı amaçlıyor ve bu da NFT finansal ekosisteminde oyunun kurallarını değiştirebilir.
Ayın En Önemli Gündem Maddesi
Elementals’in piyasaya sürülmesinin ardından Azuki’nin taban fiyatı ciddi bir düşüş yaşayarak neredeyse 7 ETH seviyesine geriledi.
Anime temalı kendine özgü NFT’leriyle ünlü bir marka olan Azuki, yeni serisi Azuki Elementals ile sarsıntılı bir başlangıç yaptı. Topluluğun başlangıçtaki coşkusu yerini hızla hayal kırıklığına ve eleştiriye bıraktı.
NFT’lerin basım (mint) sürecinde bazı tutarsızlıkların yaşanması da tepkilere yol açtı. Bazıları kolayca Azuki Elementals NFT’lerini mint’lerken bazıları da bu konuda hatalarla karşı karşıya kaldı. Öte yandan satış öncesi dönemde bazı kişilerin sınırsız miktarda Elementals basmasına imkan tanınması da topluluğu daha da kızdırdı.
Yaşanan bu olay, NFT alanında değer yaratmanın ve topluluk katılımının önemini gözler önüne seriyor. Azuki Elementals örneğinde olduğu gibi, bir projenin yenilikten veya dürüstlükten yoksun olarak algılanması, toplulukta hızlı bir güven ve değer kaybına yol açabilir.
Bu Ay Neler Yaşandı?
-Sotheby’s’de Dmitri Cherniak’ın ‘The Goose’ NFT’si 6,2 Milyon Dolara Satıldı. -Bored Ape NFT’leri Ciddi Anlamda Değer Kaybetti. -Louis Vuitton 39 bin Euro’luk Üst Düzey ‘Treasure Trunk’ NFT Koleksiyonunu Tanıttı. -Bored Ape NFT Önemli Bir Film Sözleşmesi İmzaladı. -Azuki Elementals NFT’leri Tepkilere Rağmen 38 Milyon Dolar Kazandırdı. -Kung Fu Efsanesi Bruce Lee BYTE CITY metaverse’e Giriyor.
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Leave feedback about this