Aralık 25, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Web3

ÖZEL RÖPORTAJ: CLAVE KURUCU ORTAĞI VE ÜRÜN MÜDÜRÜ BAKİ ER

Clave

Clave kurucu ortağı ve ürün müdürü Baki Er ile Clave ekibi olarak odaklandıkları problem, PoC ve ürün geliştirme sürecine dair konuştuk. Ayrıca Clave’in gelecek ajandasına değindik.

Clave fikrinin en başına gidersek, blok zinciri ekosisteminde problem tespiti ve ürün geliştirme süreci nasıl başladı?
Web3 ekosistemi içerisinde kullanıcı deneyiminin (UX) büyük bir zorluk olduğunu başlangıçtan itibaren farkındaydık.

Bu, bizlerin de içerisinde olduğu birçok kişinin deneyimlediği bir sorundu. Hem cüzdan uygulamaları hem de dApp’ler (dağıtılmış uygulamalar), hepimizin günlük hayatlarında oldukça fazla yer eden Web2 tabanlı dijital uygulamaların kullanıcı deneyiminden oldukça uzak bir deneyim sunuyor.

Non-custodial cüzdan anahtarlarını güvenli bir şekilde saklamak, geri dönüşü olmayan işlemler yapmak veya şifrelerini kaybettiklerinde hesaplarını kurtarmanın bir yolunun olmaması, özellikle yeni Web3 kullanıcıları için oldukça önemli sorunlar olarak sayılabilir.

Bu nedenle, Ethereum topluluğu içinde oldukça uzun bir süredir kullanıcı deneyimine sorunların çözülmesi için tartışılan Account Abstraction (Hesap Soyutlama) araştırmaları, bu sorunları çözmek ve insanlara Web2 deneyimini Web3’e taşıma fırsatı sunmak için bizim de ilk adımımızdı. Ayrıca, bu çalışmalar esnasında oldukça yenilikçi bir   güvenlik ve hesap yönetimi yöntemi olarak, biyometrik verileri anahtar olarak kullanmamıza olanak tanıyan Secure Enclave araştırması ve PoC geliştirmesi, projemizin önemli bir temelini oluşturdu ve ETH Global hackathon’unu kazanmamıza yardımcı oldu.

 

Proje açıklamanızda ürünün hem profesyonel hem tecrübesiz kişiler için kolay bir kullanıma sahip olduğu belirtiliyor. Bu konuda Clave tecrübesiz kişiler için nasıl konumlanıyor ve neler sunuyor?

Web3 dünyası insanlara özgürlük ve gerçek sahiplik gibi önemli kavramları sunsa da bunu sunma biçimi kullanım kolaylığına dair, özellikle de yeni gelenler özelinde ciddi bir engel oluşturuyor.

Bu engellerin başında kullanıcıların kendi cüzdan anahtarlarını güvenli bir şekilde saklama gerekliliği geliyor. Clave kullanıcıları bu yükten kurtarıyor ve hali hazırda günlük hayatlarının büyük bir parçası haline gelmiş olan cep telefonları ya da laptop’larının güvenli donanımlarını kullanarak, blok zinciri teknolojisi hakkında hiçbir ön bilgiye sahip olmayan insanlara dahi Web3 teknolojileri ile kolayca ve güvenli bir şekilde buluşma imkânı sağlıyor.

Üstelik bunu yaparken herhangi bir aracıya veya güvene de ihtiyaç duymuyor. Temel olarak Clave’in Secure Enclave gibi işlemcilerin değiştirilemez yazılım mimarisi ve biyometrik verileri anahtar olarak kullanma gibi özellikleri, kullanıcıların hesaplarını güvende tutmalarını ve Web2 dünyasındaki gibi kullanmalarını sağlıyor.

 

Optimism Hack the Stack ve ETHGlobal 2023 ödüllerini aldınız. Bu beklediğiniz bir sonuç muydu? Ödüller sonrasında projenin işleyişinde neler değişti?

ETHGlobal Hackathon’ında AA ve Secure Enclave çalışmalarını bir PoC olarak sunduk ve açıkçası beklentimizin üzerinde büyük bir başarı elde ettik.

Bu sadece Clave’i bir ürüne dönüştürmekle kalmadı, aynı zamanda bu yöntemin Ethereum ve Rollup’lar üzerinde kullanılmasını sağlayacak Ethereum İyileştirme Önerisi – 7212 (EIP-7212)’nin doğmasına da yol açtı ve projemizin dünya çapında ilgi görmeye başlamasını sağladı.

Yakın zamanda Vitalik de makalesinde bu konuya değindi. Bu konu özelinde Ethereum Foundation’dan aldığımız hibe ile çalışmalarımızı açık kaynak olarak sürdürüyoruz. Clave özelinde ticarileştirdiğimiz ürünümüzü geliştirmeye devam ederken, Ethereum ekosistemine açık kaynak olarak katkı sunmaya çalışmak bizim için oldukça değerli diyebiliriz.

Yine hackathon’u kazandıktan sonra yatırımcılardan ve sektördeki önde gelen blok zinciri projelerinden (Özellikle roll-up’lar) büyük ilgi gördük. Bu ilgiyi doğru değerlendirip hem sektörün önde gelenleri ile sürekli fikir alışverişi yaparak Clave’in ürün yelpazesini netleştirdik hem de yakın zamanda detaylarını duyuracağımız bir yatırım turunu da kapatmış olduk.

 

Resmi sitenizde yer alan Account Abstraction ve Hardware Elements kısmından bahsedebilir misiniz? Hardware Elements içerisinde yer alan Secure Enclave ve Android Trustzone gibi araçlar kullanıcı deneyimini hangi yönlerde iyileştiriyor?

Account Abstraction, kullanıcılara programlanabilir hesaplar sunma olanağı sağlar.

Bu sayede Web3 uygulamaları ve cüzdanları kullanıcılara Web2 dünyasında alıştıkları deneyimi sunma fırsatına sahip olabilirler. Örneğin, AA sayesinde kullanıcılar işlem ücretlerini herhangi bir token (USDC, USDT) ile ödeyebilir, arkadaşlarını hesaplarına gardiyan (kurtarıcı) olarak atayabilir, günlük işlem limitleri belirleyebilir, tekrarlayan ödemeler yapabilir, güvenilir ve güvenilmez hesaplara para gönderimini sınırlayabilir veya serbest bırakabilirler.

Secure Enclave, telefonlarda izole bir işlemci olarak kullanılan bir donanım modülüdür. Bu işlemci, bütün işletim sisteminden izole edilmiş ve kodları değiştirilemez bir yapıya sahiptir. Bu nedenle, ideal bir şifre saklama ve şifreleme aracıdır ve zaten telefonlarda bu amaçla kullanılır. Bu işlemcilere sadece biyometrik bilgilerle erişilebilir. Bu nedenle Secure Enclave’i hesapların özel anahtarları için kullandığımızda, kullanıcılar hesaplarını biyometrik kimlik doğrulamasıyla koruyabilir ve özel anahtar veya seed phrase saklama zahmetinden kurtulurlar. Bu işlemi güvenlikten ödün vermeden yapar.

 

Projeyi geliştirirken OP Stack’i tercih etmenizin sebebi neydi? Geliştirme aracına nasıl karar verdiniz?

Secure Enclave kullanılarak atılan imzalar farklı bir eliptik curve kullanır (secp256r1) ve bunu doğrulayabilmek için de blok zinciri tarafında özel bir doğrulama altyapısı gerekiyordu.

Başlangıçta OPStack kullanılmasının sebebi, bu doğrulama altyapısının bizim tarafımızdan eklenebilir yapıda olmasıydı. Dolayısıyla PoC için ideal bir geliştirme ortamı sunuyordu. Şimdi bu doğrulama altyapısını EIP-7212 ile hem rollup hem de Ethereum’da bir standart olması için geliştiriyoruz. Belirtmek gerekiyor, şu anda Opstack üzerinde değil zkSync Era üzerinde çalışıyoruz ve MVP uygulamayı da yine Era üzerinde sunacağız.

 

Son olarak, yol haritasında gelecek ajandanıza dair ne gibi planlarınız var? İşletim sistemleri ve farklı cihazlar üzerinde yaygınlaşma politikanız nedir?

Clave, hem Apple hem de Android cihazlarında çalışacak şekilde tasarlanıyor.

Bu yaygınlaşmanın anahtarı, cihazlarda Secure Enclave veya benzeri bir TEE bulunması ve yazılım tarafından desteklenmesidir. Şu anki yol haritamıza göre, kasım ayında Devconnect’te ürün lansmanı yaparak MVP’yi beta olarak kullanıma sunmayı planlıyoruz. Ardından, denetimlerin tamamlanması ile ocak ayında public release yapmayı hedefliyoruz.

Yeni yılda, Clave’i bir mobil cüzdan olarak ve özellikle zkSync gibi roll-up’lar için kullanılabilen bir hesap altyapısı (SDK) olarak sunmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

KAYNAK

Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video