Ocak 22, 2025
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Kripto Para

KRIPTO HİZMET SAĞLAYICILARI AÇISINDAN YEDİ ÖLÜMCÜL GÜNAH

Günah

Önümüzdeki hafta Dublin’de düzenlenecek olan ISACA Digital Trust World etkinliğinde, değerli arkadaşım Onur Korucu ile birlikte sahnede olacağız. Sunumumuzun başlığı “Dijital Güven ile Kripto Borsalarında Yedi Ölümcül Günah’tan Kaçınmak.” Bu bir saatlik sunumda, ISACA tarafından oluşturulan dijital güven çerçevesinin kripto varlık hizmet sağlayıcıları açısından nasıl adapte edilebileceğini ve iş süreçlerinde karşılaşılan kritik risklerin nasıl aşılacağını ele alacağız.

 

ISACA bilgi ve teknoloji alanında çerçeveler tanımlayan dünyanın saygın organizasyonu. Dijital güven kavramının önde gelen mimarlarından olduğunu da söylemeliyim. ISACA, dijital güveni, dijital ekosistemde hizmet sağlayıcılar ve paydaşlar arasındaki ilişkilerin bütünlüğüne duyulan güven olarak tanımlar. Hepimiz, Mt. Gox gibi olayları hatırlarız. 2014 yılında yaşanan ve 850,000’den fazla Bitcoin’in çalındığı siber saldırının ardından Mt. Gox dramatik bir şekilde çöküşe geçti. Ya da Thodex ve FTX’de yaşanan dolandırıcılık olayları hala gündemdeki yerini koruyor. Bu şirketlerin sonunu getiren olaylar patlak vermeden önce, işlem hacimleri, ellerindeki dijital varlıklar ve piyasadaki görünümleri sayesinde, birkaç kişi dışında kimse endişe duymuyordu.

 

Yedi ölümcül günah kavramı, ortaçağ düşünürü ve din adamı Thomas Aquinas’ın insanın ebedi hayatını tehlikeye atabileceğini ileri sürdüğü bir formülü temsil eder. Onun anlatımı doğruysa, bu günahları işlediğinizde, maalesef sizi cehenneme uğurluyoruz. “Seven” adlı filmi izlediğim sırada,  konuşma başlığımın ne olması gerektiğini düşünüyordum. O sırada beynimde şimşekler çaktı ve Thomas Aquinas’dan ilham alarak bu başlığı seçtim. Sizler de kabul edersiniz ki ilginç ve etkileyici bir sunum için etkili bir başlık da çok önemli. Hemen belirteyim, kripto borsaları açısından “Yedi Ölümcül Günah,” sadece ahlaki sapmaları değil, aynı zamanda başarısızlığa yol açabilecek kritik tuzakları temsil eder. Şimdi bu tuzaklara hep beraber kısaca göz atalım.

 

İlk günahımız olan gurur, güvenlik önlemlerini göz ardı etmek veya fazla özgüvene sahip olmakla ilgilidir. İkinci günah, kar elde etmek uğruna paydaş çıkarlarını göz ardı etmeye götüren açgözlülüktür. Üçüncü günah, gerekli yetkinliklere sahip olmadan sürdürülemez büyümeyi hedefleyen hırstır. Sanırım kripto eko sistemi açısından en sorunlu başlık da hırsa olsa gerek. Kıskançlık, teknolojiyi, müşteriyi ve piyasayı anlamadan rakipleri taklit etme isteğini ifade eder. Plansız ve aşırı şekilde sistemlere yüklenme, müşteri varlıklarının yetkisiz kullanımı oburluğu temsil eder. Karşılaşılan sorunlara dürtüsel tepkiler vermek, çalışanlara değer verilmemesi öfke tuzağına işaret eder. Ve son günah, zamanında gerekli organizasyonel dönüşümlerin yapılmaması, etik konulara ve yasal düzenlemelere uyulmamasını ifade eden üşengeçliktir.

 

Kripto hizmet sağlayıcılarında her gün gerçekleşen milyonlarca çevrimiçi işlem, ilgili paydaşlar ve organizasyonlar arasında yüksek düzeyde bir güven olmadan gerçekleşemez. Bu yapıların güçlü bir dijital güven ortamı oluşturması ve sürdürmesi gerekmektedir. ISACA’nın dijital güven çerçevesi, bu günahlardan kaçınmamıza yardımcı olan bir yol haritası sunar. Bu dijital güven, tüketicilerin ne elde ettikleriyle ilgilidir, içeriğin ne olduğundan daha fazla öneme sahiptir. Güven, yüksek amaç, samimi çaba ve becerikli uygulama sonucu kazanılır ve kesinlikle tesadüf değildir. ISACA Dijital Güven çerçevesi, her hangi bir organizasyonda dijital güvenin oluşturulması ve sürdürülmesi için gerekli altı temel unsura işaret eder ve bunların nasıl ete kemiğe büründürüleceğini anlatır. Şimdilik sadece bu altı unsuru sizlere tanıtacağım. Bu unsurlar arasında kalite, erişebilirlik, güvenlik ve gizlilik, etik ve dürüstlük, şeffaflık ve doğruluk, istikrar ve esneklik bulunur. Kalite, ürün ve hizmetlerin paydaş güvenini etkiler. Erişebilirlik, hizmetlerin her zaman ulaşılabilir olmasını gerektirir. Güvenlik ve gizlilik, kişisel verilerin korunmasını içerir. Etik ve dürüstlük, şirketlerin etik davranış standartlarına uymasını talep eder. Şeffaflık ve doğruluk, açık iletişimi teşvik eder. İstikrar ve esneklik ise iş sürekliliği ve direnç sağlar. Bu temel unsurları benimseyerek, organizasyonlar müşteri güvenini artırabilir ve başarılı bir şekilde dijital güven inşa edebilirler.

 

ISACA’nın Dijital Güven Çerçevesi, işimizi tehdit eden Yedi Ölümcül Günahları önlemek için bizlere rehberlik sağlayabilir. Bu yaklaşım sayesinde uzun vadeli başarıyı ve müşteri güvenini geliştirip, koruyabiliriz. Konunun detaylarını merak edenler olursa hem ISACA’nın resmi sitesinde, hem de benim kaleme aldığım diğere yazılara göz atabilir. Önümüzdeki dönemde bu konuya ilişkin daha kapsamlı çalışmalarla karşınızda olacağım.

KAYNAK

Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video