Mart 29, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  8.3.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ülkesinin, mecliste 9 Mart'ta oylanacak yeni yasa tasarısıyla terörle mücadeleye karşı Türkiye'ye karşı sorumluluklarını yerine getirmiş olacağını söyledi. 
*Fed Başkanı Powell, faiz oranlarının tahmin edilenden daha yükseğe çıkarılabileceğinin sinyalini verdi. Powell, Fed’in 10 yıllık %2'lik enflasyon hedefinin geçtiğimiz yıllarda enflasyonu düşük tutmada kilit bir faktör olduğunu ve bu hedefi mevcut seviyede tutmanın politika yapıcıların yüksek fiyat baskılarını azaltma çabalarına yardımcı olacağını söyledi. 
*JPMorgan’ın baş yatırım yetkilisi Michele'e göre, Fed’in 50 baz puanlık faiz artırımlarına dönmesi piyasanın kafasını karıştıracak ve ekonomiyi sarsacak. 
*BlackRock: Fed'in Faiz oranlarını %6'ya çıkarması makul bir olasılık. 
*OPEC Genel Sekreteri: Çin'in 2023 yılında günlük petrol talebi 500.000-600.000 varil artacak. 
*ABD Enerji Bilgi İdaresi, 2023 dünya petrol talebi büyüme tahminini 370.000 varil artırarak günde 1,48 milyon varile yükseltti. 
Ne Olacak?
*Yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmazken, Euro Bölgesi’nde öncü GSYH, ABD’de ADP Tarım Dışı İstihdam verisi açıklanacak.
*Fed Başkanı Powell, ABD Kongresi’nde sunum yapacak.
*ABD Başkanı Biden, 10 Mart'ta AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile görüşecek.
*Biden, 26 Nisan'da Güney Kore Devlet Başkanı Yoon'un kabul edecek.

EUR/USD

EURUSD paritesi aşağı yönlü fiyatlanıyor. Euro Bölgesi'nde dün ECB'nin anketinde ileriye dönük değerlendirmeleri takip edildi. Buna göre ECB'nin 12 aylık TÜFE beklentisi %5'ten %4,9'a gerilerken büyüme GSYH beklentisi %-1,5'ten %-1,2'ye ulaştı. Bugün Euro Bölgesi'nde gözler öncü büyüme verisinde olacak. Öte yandan bugün ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması takip edilebilir. Lagarde, Mart toplantısında 50 baz puanlık faiz artışını değerlendiriyor. ABD'de ise gözler Fed Başkanı Powell'ın sunumundaydı. Powell, %2 enflasyon hedefini tekrarlayarak para politikasının sıkı kalmaya devam etmesi gerektiğini ifade etti. Şahin algılanan açıklamalarla risk iştahı düştü. Sunumun ikinci oturumu bu akşam gerçekleşecek.
Destekler: 1.0480 - 1.0395 - 1.0303 Dirençler: 1.0541 - 1.0619 - 1.0691

USD/TRY

Dolar/TL paritesinde sınırlı yükseliş takip ediliyor. Dün yurt içinde Şubat ayı hazine nakit dengesi verisi takip edildi. Buna göre Ocak-Şubat döneminde nakit dengesi -225,8 milyar TL oldu. Öte yandan siyasi gelişmeler de parite üzerinde etkili olmaya devam ediyor. ABD'de ise dün gözler Fed Başkanı Powell'ın Senato'ya gerçekleştirdiği yarı yıl sunumundaydı. Powell, sunumda enflasyon hedefinin gerisinde olduklarını ifade ederek para politikasının bir süre daha sıkı kalması gerektiğini belirtti. Fed'in şahin açıklamalarıyla küresel risk iştahı baskılanırken dolar endeksi güç kazandı. Bugün sunumun ikinci oturumu takip edilecek. Diğer yandan bugün açıklanacak ADP Tarım Dışı İstihdam verisi de risk iştahı üzerinde belirleyici olabilir.
Destekler: 18.90 - 18.86 - 18.82 Dirençler: 18.95 - 19.00 - 19.05

XAU/USD

Ons altında geri çekilme izleniyor. Dün Fed Başkanı Powell’ın şahin ifadeleriyle küresel risk iştahı düşerken ons altın da baskılandı. Powell, %2’lik enflasyon hedefi için faizlerin beklenenden uzun bir süre yüksek kalabileceği ve daha fazla faiz artışı gelebileceğine ilişkin mesajlarda bulundu. Powell’ın açıklamaları sonrasında Fed’in Mart toplantısında 50 baz puanlık artışa gitme ihtimali anketlerde %75’e yükseldi. Riskli varlıklardan çıkışlar takip edilirken dolar endeksi de 106’lı seviyelere yaklaştı. Bugün sunumun ikinci oturumu gerçekleştirilecek. Öte yandan Cuma günü açıklanacak Tarım Dışı İstihdam verisi Fed’in faiz artırım sürecinde önem arz ediyor.
Destekler: 1804 - 1791 - 1773 Dirençler: 1820 - 1822 - 1850

BRENT

Brent petrol yeni günde değer kaybediyor. Dün Fed Başkanı Powell’ın yarı yıl sunumunda şahin açıklamalar takip edildi. Powell, enflasyonun gerilemesi için beklenenden fazla faiz artışı yapabileceklerini ve faiz artırım sürecinin daha uzayabileceğini ifade etti. Powell’ın ifadeleriyle Fed’in Mart toplantısında 50 baz puanlık artış ihtimali %75’e yükselirken dolar endeksi de 106 seviyelerini test etti. Ekonomik aktivitenin yavaşlayacağı algısıyla petrol fiyatları da baskılandı. Bugün ABD’de ham petrol stokları verisi takip edilecek. Stokların geçen haftaya göre düşüş göstermesi bekleniyor. Doların güçlenmesi ithalatçı ülkeler için petrolü pahalı hale getirirken petrol talebini baskılayabilir.
Destekler: 81.74 - 80.43 - 79.02 Dirençler: 83.59 - 84.90 - 85.77

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü düşüşle tamamladı. Dow Jones %1,7, S&P500 %1,5 ve Nasdaq %1,3 değer kaybetti. Bu sabah ise ABD vadeliler yatay seyrediyor. Asya piyasaları da günü negatif tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video