Nisan 20, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  8.2.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Son verilere göre Pazartesi günü yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 5.894 kişi hayatını kaybetti.
*Depremden etkilenen 10 ilde OHAL ilan edilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
*Hazine ve Maliye Bakanlığı, deprem bölgesinde bulunan mükellefler için 31 Temmuz 2023 tarihine kadar mücbir sebep hali ilan edildiğini bildirdi.
*Birleşik Arap Emirlikleri, depremlerden etkilenen bölgeler için 50 milyon dolarlık destekte bulunma kararı aldı.
*BDDK: Depremlerden etkilenen illerde yerleşik kişilere kullandırılacak ve yapılandırılacak kredilerin vadeleri, ödemesiz dönemlerin uygulanması da dahil bankalarca belirlenebilecek.
*Milli Savunma Bakanlığı, İskenderun Limanı'ndan çıkan yangının başarıyla söndürüldüğünü duyurdu.
*Fed Başkanı Powell, güçlü istihdam raporunun dezenflasyon sürecinin neden zaman alacağını gösterdiğini belirterek, daha fazla faiz artışı yapılması gerekeceğini ifade etti.
*Polonya, 500 HIMARS roket sistemi alımının ABD tarafından onaylandığını bildirdi.
Ne Olacak?
*ABD’de Ham Petrol Stokları açıklanacak.

EUR/USD

EURUSD dar bantta fiyatlanıyor. Dün Avrupa'nın en büyük ekonomisi ve sanayi odaklı ülkesi Almanya'da sanayi üretimi verisi açıklandı. Buna göre ülkede sanayi üretimi Aralık ayında %0,7 azalış beklentilerinin üzerinde düşerek %3,1 azalış kaydetti. Bugün ise Euro Bölgesi tarafında gözler ECB yetkililerinin konuşmalarında olacak. Geçtiğimiz hafta 50 baz puan faiz artırımına giden ECB, Mart ayında da 50 baz puanlık faiz artırımına işaret etmişti. ABD tarafında ise dün Fed Başkanı Powell'ın konuşması takip edildi. Powell, dezenflasyonist sürecin henüz başında olduklarını ve daha katedilecek çok yol olduğunu belirtti. Fed’in faiz artırımlarını zamana yayacak algısıyla risk iştahı yükseldi.
Destekler: 1.0691 - 1.0578 - 1.0480 Dirençler: 1.0773 - 1.0851 - 1.0902

USD/TRY

USDTRY paritesi yatay fiyatlanıyor. Yurt içinde depreme dair gelişmeleri takip etmeye devam ediyoruz. Son açıklanan verilere göre 5 binin üzerinde can kaybı yaşanırken 30 binden fazla kişi yaralandı. Hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara şifa ve yakınlarına sabırlar diliyoruz. Makroekonomik takvimde ise dün cari denge verisi takip edildi, cari denge geçen ay 108,3 milyar dolar açık verirken Ocak ayında 54,3 milyar dolar açık verdi. ABD tarafında ise Fed Başkanı Powell'ın konuşması odaktaydı. Powell, dezenflasyonist süreci vurgulayarak bu sürecin zaman alacağını ve faiz artırımlarını zamana yayacaklarını belirtti. Powell’ın konuşması piyasalarda güvercin algılanırken riskli varlıklara girişler takip edildi.
Destekler: 18.82 - 18.77 - 18.74 Dirençler: 18.86 - 18.90 - 18.95

XAU/USD

Ons altında temkinli seyir izleniyor. Beklentileri aşan ABD tarım dışı istihdam verisiyle baskılanan ona altında tepki alımları takip ediliyor. Dün Fed Başkanı Powell, konuşmasında dezenflasyonist sürece girildiğini tekrar vurgulayarak faiz artırım sürecinin devam edeceğini ve sürecin zamana yayılacağını belirtti. Powell’ın ifadeleri güvercin algılanırken küresel risk iştahı desteklendi. Riskli varlıklarda ve ons altında alımlar takip edildi, dolar endeksi ise geriledi. Gün içinde Fed üyelerinin konuşmaları takip edilebilir.
Destekler: 1850 - 1820 - 1780 Dirençler: 1880 - 1901 - 1936

BRENT

Brent petrolde toparlanma izleniyor. Suudi Arabistan’ın ulusal petrol şirketi Aramco’nun Eylül ayından beri ilk kez petrol ürünlerine zam yapmasıyla brent petrolde değer kazanımı takip edildi. Talep tarafında ise dün ABD’de EIA haftalık ham petrol stokları verisi açıklandı. Buna göre son haftalarda artış izlenen stoklar bu hafta azalış gösterdi ve talep görünümünün toparlandığına işaret etti. Bugün izlenecek ABD haftalık ham petrol stokları verisi de talebe ilişkin ipucu verebilir. Arz tarafında ise OPEC+ geçen hafta üretimi sabit bırakma kararı almıştı. Uzmanlar ise talebin artması durumunda OPEC+’ın Nisan toplantısında arz artırımı yapmasını savunuyor.
Destekler: 83.59 - 82.28 - 80.59 Dirençler: 85.57 - 87.38 - 88.94

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü pozitif tamamladı. Dow Jones %0,8, S&P500 %1,3, ve Nasdaq %1,9 değer kazandı. Bu sabah ABD vadeliler yatay görünümde. Asya piyasaları ise günü düşüşle tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video