Nisan 19, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  7.3.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: 10 Mart Cuma günü Anayasa'nın bize verdiği yetkiye dayanarak alacağımız seçim kararının, ertesi gün Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla süreci başlatıyoruz.
*Millet İttifakı'nı oluşturan 6 partinin genel başkanlarının katılımı ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı adayı olarak belirlendi.
*IMF, mevcut ekonomik zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için üye ülkelerin finansman limitlerini geçici olarak artıracak.
*Çin, ABD ile ilişkilerinin rasyonel yoldan ayrıldığını bildirdi ve frene basılmazsa çatışma uyarısında bulundu.
Bank of America CEO'su Brian Moynihan ABD ekonomisinin üçüncü çeyrekten başlayarak teknik bir durgunluğa ulaşacağını söyledi.
*Avustralya Merkez Bankası, gösterge faiz oranını 25 baz puan artırarak son 10 yılın en yüksek seviyesi olan % 3,60'a çıkardı.
*Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna Güvenlik Servisi Başkan Yardımcısı Yakuşev ve bazı yöneticilerin görevine son verdi.
*Rusya Merkez Bankası, sermaye kontrollerini 6 ay daha uzattı.
Ne Olacak?
*Yurt içinde Hazine Nakit Dengesi açıklanacakken, İngiltere’de Konut Fiyat Endeksi, Almanya’da Fabrika Siparişleri ön planda olacak.
*Fed Başkanı Powell, 7 – 8 Mart'ta Temsilciler Meclisi'nde sunum yapacak.
*ABD Başkanı Biden, 10 Mart'ta AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile görüşecek.

EUR/USD

EURUSD paritesi yatay fiyatlanıyor. Euro Bölgesi'nde dün yatırımcı güveni verisi takip edildi. Buna göre Şubat'ta -8 olan güven endeksi bu ay -11,1 seviyesine geriledi. Verinin dört ay boyunca yükseliş göstermesinin ardından bu ay gerilemesi yatırımcı iştahını baskıladı. ECB Başkanı Lagarde'ın enflasyonun hala yüksek olduğu ve Mart toplantısında 50 baz puanlık faiz artışının değerlendirildiğini ifade etti. ABD'de ise Fed Başkanı Powell'ın bugün ve yarın Senato'ya gerçekleştireceği yarı yıl sunumu öncesinde temkinli fiyatlamalar takip ediliyor. Fed Başkanı Powell'ın sunumunda Fed'in faiz artırım sürecine ilişkin ipucu aranacak. Bu sabah anketlerde Fed'in Mart toplantısında 25 baz puanlık artırıma gitme ihtimali %70 seviyesinde bulunuyor.
Destekler: 1.0619 - 1.0541 - 1.0480 Dirençler: 1.0691 - 1.0751 - 1.0805

USD/TRY

Dolar/TL paritesinde sınırlı yükseliş izleniyor. Dün yurt içinde TCMB'nin Şubat ayı reel efektif döviz kuru takip edildi. Buna göre reel efektif döviz kuru endeksi TÜFE bazında 57,07'den 58,73'e yükseldi. ÜFE bazında reel efektif döviz kuru endeksi de 87,82'den 88,03'e ulaştı. ABD'de ise Fed Başkanı Powell'ın bugün ve yarın gerçekleştireceği yarı yıl sunumu gündemde. Önceden paylaşılan sunumda enflasyon hedefine ulaşılması için Fed'in sıkı para politikasını sürdüreceğine ilişkin ifadeler dikkat çekiyor. Sunum öncesi fiyatlamalarda temkinli seyir izlenebilir. Sunumda ve Cuma günü açıklanacak Tarım Dışı İstihdam verisinde Fed'in faiz patikasına ilişkin ipuçları aranabilir.
Destekler: 18.90 - 18.86 - 18.82 Dirençler: 18.95 - 19.00 - 19.05

XAU/USD

Ons altında temkinli fiyatlamalar izleniyor. ABD'de Fed Başkanı Powell'ın bugün ve yarın Senato'ya gerçekleştireceği yarı yıl sunumu bekleniyor. Sunumda enflasyonun gerilemesi için para politikasının sıkı kalması gerektiğine ilişkin mesajlar öne çıkıyor. Sunumdaki mesajlar ve Cuma günü açıklanacak Tarım Dışı İstihdam verisi Fed'in para politikasına ilişkin ipucu sunabilir. Asya'da ise Çin Başbakanı'nın bu yıl ülke ekonomisinin piyasa beklentisinin altında %5 büyümesini öngördüğünü açıklaması ons altında baskı oluşturdu. Geçen yıl Çin, %5,5 büyüme hedefine karşın %3 büyümüştü. Çin'de ekonomik toparlanmaya ilişkin veriler ons altın fiyatlamaları üzerinde belirleyici olabilir.
Destekler: 1833 - 1820 - 1804 Dirençler: 1850 - 1869 - 1886

BRENT

Brent petrol güne hafif alıcılı başlıyor. Dün ABD’de takip edilen fabrika siparişleri verisi Şubat ayında %1,8 beklentilerinden daha az %1,6 daralma gösterdi. Diğer yandan yatırımcılar bugün Fed Başkanı Powell’ın Senato’ya yapacağı sunumu bekliyor. Powell’ın bugün ve yarın gerçekleştireceği yarı yıl sunumunda enflasyona ve sıkı para politikasına değinmesi beklenirken yatırımcılar da faiz artırım sürecine dair ipucu arayacak. Cuma günü ise Tarım Dışı İstihdam verisi önem arz ediyor. Bu sabah dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’de ticaret dengesi takip edildi. 81 milyar dolar olması beklenen ticaret dengesi beklentinin üstünde gerçekleşerek toparlanmayı sürdürdü. Çin ekonomisinin toparlanması petrolü destekleyebilir.
Destekler: 85.77 - 84.90 - 83.59 Dirençler: 86.98 - 87.97 - 89.04

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri haftanın ilk işlem gününü yatay tamamladı. Dow Jones %0,1, S&P500 %0,1 değer kazanırken Nasdaq %0,1 değer kaybetti. Bu sabah ise ABD vadeliler yatay-pozitif seyrediyor. Asya piyasaları da günü pozitif tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video