Nisan 20, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  3.3.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*EBRD Türkiye Direktörü Tuerkner: Deprem sonrası yeniden inşanın maliyeti 100 milyar doları bulabilir.
*Atlanta Fed Başkanı Bostic, Fed'in faiz artırım sürecini yaz mevsiminin ikinci yarısında durdurabileceğini söyledi.
*Boston Fed Başkanı Collins, enflasyonu kontrol altına almak için faiz artışlarının devam etmesi gerektiğini, faizlerin nereye kadar yükseleceğini gelecek verilerin belirleyeceğini söyledi.
*Fed Üyesi Waller: Eğer veriler çok sıcak gelmeye devam eder ise politika faizi %5,1 – 5,4 aralığının üzerine gider.
*ABD, Ukrayna'ya Rusya içinde saldırı düzenlemek üzere bilgi sağladığı iddialarını reddetti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın Yeni Delhi'de Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüşmesinin sadece kısa bir karşılaşma olduğunu ancak Rusya'nın bu görüşmeyi büyütmeye çalıştığını ileri sürdü.
*ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Kirby, "Önemli olan Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılması. Bunun aynı anda olup olmaması önemli değil" dedi.
*Çin Merkez Bankası Başkanı Gang, Çin yuanının daha esnek hale geldiğini, ekonominin istikrara kavuşmasına yardımcı olduğunu ve merkez bankasının yuan döviz kurlarını sabit tutacağını söyledi.
Ne Olacak?
*Yurt içinde bugün enflasyon verileri açıklanacak.
*Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’de PMI verileri açıklanacak.
*Fed Başkanı Powell, 7 – 8 Mart'ta Temsilciler Meclisi'nde sunum yapacak.

EUR/USD

EURUSD paritesi geri çekiliyor. Dün Euro Bölgesi’nde enflasyon verisi takip edildi. Buna göre geçen ay %8,6 olan yıllık enflasyon, %8,2 beklentilerinin üzerinde %8,5 seviyesine geriledi. Aylık bazda ise geçen ay %0,2 gerileyen enflasyon bu ay %0,8 artış kaydetti. Beklentilerin üzerinde gelen veriyle resesyon endişeleri yeniden gündeme geldi. ECB’nin 16 Mart’ta gerçekleştireceği toplantıda 50 baz puanlık faiz artırımına kesin gözüyle bakılıyor. ABD’de ise dün takip edilen haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi geçen haftaya göre iki bin kişi azalarak işgücü piyasasının sıkı seyrettiğini teyit etti. İşgücündeki güçlü seyrin Fed’in faiz artırımlarına zemin hazırladığı gerekçesiyle küresel risk iştahını baskıladı ve dolar endeksi 105’li seviyelere yaklaştı.
Destekler: 1.0541 - 1.0480 - 1.0428 Dirençler: 1.0619 - 1.0691 - 1.0751

USD/TRY

Dolar/TL’de temkinli seyir korunuyor. Yurtiçinde asrın felaketi olarak nitelendirilen depreme dair haber akışı ve politik gelişmeler yakından takip ediliyor. Makroekonomik tarafta ise bugün açıklanacak enflasyon verisi önem arz ediyor. Yıllık bazda geçen ay %57,68 olan enflasyonun %55,5 ve aylık bazda geçen ay %6,65 olan enflasyonun bu ay %3,35 olması öngörülüyor. ABD’de ise Fed belirsizliği piyasaları baskılıyor. Dün takip edilen haftalık işsizlik maaşı başvuruları geçen haftaya göre iki bin azalarak işgücü piyasasındaki güçlü seyrin devam ettiğini gösterdi ve Fed’in faiz artırımlarında agresif olabileceği algısıyla riskli varlıkları baskıladı. Bugün ABD tarafında PMI verileri takip edilebilir.
Destekler: 18.86 - 18.82 - 18.77 Dirençler: 18.90 - 18.95 - 19.00

XAU/USD

Ons altın dar bantta fiyatlanıyor. Dün ABD’de takip edilen haftalık işsizlik maaşı başvuruları bu hafta 2 bin kişi azalarak işgücü piyasasının güçlü seyrini teyit etti ve Fed’in faiz artırımlarına zemin hazırladığı gerekçesiyle risk iştahı baskılandı. Fed’in Mart toplantısında 50 baz puanlık artışa gitme ihtimali güncelde %28 seviyesinde bulunuyor. Asya piyasalarında ise Japonya’da enflasyon yıllık bazda %4,4’ten %3,4’e gerileyerek risk iştahını destekledi. Japonya ve Çin’de Hizmet PMI verileri beklentileri de aşarak büyüme seviyesinde gerçekleşti ve toparlanma eğilimini sürdürdü. Bugün ABD’de takip edilecek PMI verileri de küresel risk iştahı ve ons altın fiyatlamaları üzerinde belirleyici olabilir.
Destekler: 1833 - 1820 - 1797 Dirençler: 1850 - 1869 - 1886

BRENT

Brent petrol haftanın son gününde yatay fiyatlanıyor. Asya piyasalarında genişleyici para politikası izleyen Japonya’da enflasyonun yıllık bazda %4,4’ten %3,4’e çekilmesi piyasalarda olumlu karşılanıyor. Diğer yandan Japonya ve Çin’de açıklanan Hizmet PMI verilerinin eşik değer olan 50 seviyesinin üstünde gelerek sektördeki iyileşmeyi sürdürmesi ve piyasa beklentisini aşması küresel risk iştahını destekleyen başka bir unsur olarak öne çıkıyor. ABD’de ise Fed belirsizliği piyasaları baskılıyor. Dün açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin iyi gelmesi Fed’in faiz artırımına zemin hazırladığı algısıyla risk iştahını düşürdü. Bugün açıklanacak ABD PMI verileri, ekonomik aktiviteye ve petrol talebine dair ipucu sunabilir.
Destekler: 83.59 - 82.60 - 81.74 Dirençler: 84.90 - 85.77 - 86.98

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü pozitif tamamladı. Dow Jones %1,1, S&P500 %0,8 ve Nasdaq %0,7 değer kazandı. Bu sabah ise ABD vadeliler aşağıda seyrediyor. Asya piyasaları da günü alıcılı tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video