Nisan 19, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 29.11.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamuda 3 yılını dolmuş sözleşmelilerin hemen aday memurluğa geçeceğini belirterek, "Yeni statüye göre kamudaki 520.000 sözleşmeli personelden 424.000 isteğe bağlı olarak kadroya geçebiliyor." dedi.
*Erdoğan: (Zincir marketlerdeki fiyatlar) Ortaya konan ithamlar, Ticaret Bakanlığımız ile Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir.
*ECB Başkanı Lagarde, enflasyonu orta vadeli hedef olan %2 seviyesine düşürme konusunda kararlı olduklarını, bunun için faizleri daha da artırmayı planladıklarını ifade etti.
*Cleveland Fed Başkanı Mester, Fed'in faiz artırımlarında bir değişikliğe veya bir ara vermeye yakın olduğunu düşünmediğini söyledi.
*Richmond Fed Başkanı Barkin: Faiz oranlarının daha yavaş bir patikada artırılması taraftarıyım.
*Elon Musk, Apple'ın, Twitter'a reklam vermeyi büyük ölçüde durdurduğunu ve Twitter'ı uygulama mağazasından çıkarmakla tehdit ettiğini söyledi.
*OPEC ve müttefiklerinin, bu hafta sonu bir araya geldiklerinde daha derin arz kısıntılarını dikkate almaları bekleniyor.
*AB'nin 5 Aralık'ta yürürlüğe girmesi planlanan tavan fiyat uygulaması öncesinde AB ülkeleri tavan fiyat seviyesi konusunda anlaşmanın yollarını ararken Rusya'dan petrol sevkiyatları devam ediyor.
*Çin, Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı sulara giren bir ABD savaş gemisini geri çekilmeye zorladı.

EURUSD

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde Brüksel’de Avrupalı parlamenterlere konuştu. Bu konuşmasında Lagarde; euro bölgesinde enflasyonun zirve yaparsa şaşıracağını, Ekim’de zirve yaptığını görmeyi istediğini ancak bunu beklemediğini ve bu sebeple faiz artış sürecinde bitişin henüz çok uzak olduğunu ima etti. Ek olarak Lagarde; enflasyonu hedef olan yüzde 2 seviyesine düşürme konusunda kararlı olunduğunu ve bunun için faizleri daha da artırmayı planladıklarını sözlerine ekledi. Yeni günde piyasalar TSİ 16:00’da Euro bölgesinin lokomotif ekonomisi Almanya kanadından gelecek olan enflasyon verisini takip edecek. Yarın ise Euro bölgesinden gelecek olan enflasyon verisi Euro varlıklarında volatilitenin oldukça artmasına neden olacaktır. Enflasyon verileri ile birlikte Avrupa Merkez Bankası’nın faiz patikası konusunda atabileceği adımlar ve bu adımların ivmesi konusunda ipuçları aranacak. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.0491 – 1.0631 – 1.0781 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 1.0321 – 1.0224 – 1.0110 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY

Geçtiğimiz hafta piyasalar TCMB’nin açıkladığı faiz kararını takip etmiş ve banka beklentilere paralel olarak politika faizinde 1.5 puanlık indirim yapmış ve böylelikle faiz tek hanelere yüzde 9’a düşmüştü. Bununla birlikte banka ikinci finansal istikrar raporunu yayımlamıştı. Raporda; Türkiye’de hane halkı borçluluğunun son 10 çeyrek boyunca kesintisiz azalmaya devam ettiği ve hane halkı varlıklarında liralaşmanın kuvvetlenmesinin öngörüldüğü belirtilmişti. Yeni gün ile birlikte piyasalar 10:00’da yurtiçinden gelecek olan Türkiye Ekonomik Güven Endeksi verisini takip edecek. Dolar kanadına baktığımızda ise 18:00’da ABD’den gelecek olan CB Tüketici Güven End. Dolar endeksinde volatilitenin artmasına neden olacaktır. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 18.65 – 18.75 – 18.85 seviyeleri direnç noktaları olarak; 18.45 – 18.32 – 18.15 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Altın kanadında son günlerde gözler Çin’e çevrilmiş durumda. Çin tarafında artan yeni vakalara karşı hükümet sıfır kovid tedbirleri uyguluyor. Bu sert tedbirler ise halkta tepkilerin oluşmasına neden olurken, küresel bazda da endişeleri bir miktar artırıyor. Bu ‘kargaşa’ ise doların güvenli liman taleplerinin artmasına neden olurken, değerli metaller üzerinde de baskıların oluşmasına neden oluyor. Diğer yandan küresel bazda enflasyon konusundaki endişeler de yakından izleniyor. Son olarak ABD’de enflasyonun beklentilerin altında gelmesi sıkılaşma konusunda ivmenin azalabileceği beklentilerini oluşturmuş ve bu da altındaki baskıları azaltmıştı. Piyasalar bugün 16:00’da Almanya kanadından gelecek olan enflasyon ve 18:00’da ABD’den gelecek olan CB Tüketici Güveni verilerini takip edecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1765 – 1785 – 1802 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 1730 – 1705 - 1680 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

DAX

Direnç: 14639 - 14980 - 15423 Destek: 14196 - 13573 - 13033

NAS100

Direnç: 12137 - 12571 - 12937 Destek: 11532 - 11231 - 10818

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video