Mart 28, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 29.09.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Cumhurbaşkanı Erdoğan: (Kabinede değişiklik) Şurada 8 ay kaldı, 8 ay içinde bu tür bir şeyi yapmak bir defa yani işletmecilik açısından da yöneticilik açısından da sağlıklı bir şey olmasa gerek.
*Erdoğan: Temennim odur ki bundan sonraki toplantısında (Merkez Bankası) bunu biraz daha indirmek suretiyle biz yıl sonuna kadar faizimizi tek haneli rakama indirmeliyiz.
*Erdoğan: ABD’den beklentimiz, Yunanistan'ı yanlış hesaplara sokmaması ve uluslararası kamuoyunun manipüle edilmesine müsaade etmemesidir.
*Chicago Fed Başkanı Evans, çok yüksek, ısrarcı enflasyonun üstesinden gelmek için Fed'in kısa vadeli borçlanma maliyetini ihtiyaç duyulan seviyeye gelecek yılın ilk çeyreğine kadar taşıması gerektiğini söyledi.
*Atlanta Fed Başkanı Bostic, faizin yıl sonuna kadar %4,25-4,5 seviyesine yükseltmesini desteklediğini belirterek, “Jeopolitik belirsizlikleri dikkate almalıyız.” açıklamasında bulundu.
*ABD Başkanı Biden, Florida'ya yaklaşan ve büyük yıkıma yol açmasından endişe edilen Ian Kasırgası'nın benzin fiyatlarını arttırmak için bahane olarak kullanılmaması konusunda petrol şirketlerine uyarıda bulundu.
*Dünya Bankası Başkanı Malpass, euro'daki zayıflama ve yüksek enflasyonun Avrupa'da resesyon olasılığını artırdığını ifade etti.
*İsveç İstihbarat Teşkilatı tarafından yapılan açıklamada, Baltık Denizi'nde Rusya’ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hattındaki gaz sızıntıları nedeniyle soruşturma başlatıldığı belirtildi.
*AB, Rusya'nın Ukrayna'da düzenlediği referandumları tanımadığını açıkladı.
*AB: Gaz fiyat sınırı riskler getirebilir.

EURUSD

Piyasalar hafta başında Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın faiz artışlarının devam edebileceğine yönelik açıklamalarını takip etmişti. Hafta ortasında ise AMB Yönetim Konseyi Üyesi Holzmann’ın faiz konusunda açıklamaları izlendi. Holzmann; 100 baz puanlık faiz artışının şuan için çok fazla olduğunu, gelecek ay 75 baz puan faiz artışını tercih edeceğini belirtti. Haftanın dördüncü işlem gününe baktığımızda ise bugün gözler ABD kanadında olacak. 15:30’da ABD’de açıklanacak olan GSYİH verisi küresel bazda volatilitenin oldukça artmasına neden olacaktır. FED’in de yakından takip edeceği veri ile birlikte sıkılaşma yönünde nasıl adımlar atılabileceğine yönelik ipuçları aranacak. Yarın ise Euro bölgesinden gelecek olan TÜFE verisi izlenecek. Bu sebeple haftanın son işlem günlerinde EURUSD paritesinde volatilite yüksek olacaktır. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 0.9757 – 0.9884 – 1.0050 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 0.9585 – 0.9479 – 0.9330 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY

Dolar endeksindeki güçlü duruştan etkilenen USDTRY paritesi hafta içerisinde rekor seviyelerde fiyatlamalar gerçekleştirmişti. Piyasalar dün gece özel bir kanalda programa katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarını takip etti. Erdoğan; faizde bundan sonra yukarı çıkmak yok, daha aşağı inecek. Temennim odur ki bundan sonraki toplantıda bunu biraz daha indirmek suretiyle yıl sonuna kadar faizi tek haneli rakama indirmeliyiz açıklamalarında bulundu. Diğer yandan yeni günde 10:00’da yurtiçinden gelecek olan Türkiye Ekonomik Güven Endeksi verisi izlenecek. Bununla birlikte küresel bazda 15:30’da ABD kanadından gelecek olan GSYİH verisi volatiliteyi artıracaktır. FED’in de yakından takip edeceği bu veri ile atılabilecek olası adımlar hakkında ipuçları aranacak. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 18.61 – 18.65 – 18.70 seviyeleri direnç noktaları olarak; 18.46 – 18.40 – 18.30 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

FED’in sıkılaşma adımları ve bu adımlarına devam edebileceğine yönelik FED kanadından gelen şahinvari açıklamalar değerli metaller üzerinde baskılar oluşmasına neden olmuş ve bu baskılar ile altın yaklaşık olarak son iki buçuk yılın en düşük seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştirmişti. Yeni günde de gözler ABD kanadında olacak. ABD’de 15:30’da açıklanacak olan GSYİH verisi küresel bazda hareketliliğin artmasına neden olacaktır. FED’te ABD’den gelen verileri yakından takip ediyor ve sıkılaşma adımlarının nasıl olacağının kararını gelecek verilere göre vereceğini belirtmişti. Bu sebeple ilkeden gelen ekonomik verilerin önemi daha da artıyor. Haftaya 1643 seviyelerinde başlayan altın, hafta içerisinde 1615 seviyelerini gördü. Buralardan itibaren toparlanma bir miktar yaşandı ve altın haftaya başlangıç seviyesinin yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştiriyor. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1660 – 1680 - 1705 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1615 – 1595 - 1570 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

DAX

Direnç: 12477 - 12910 - 13362 Destek: 11898 - 11558 - 11233

NAS100

Direnç: 11583 - 11811 - 12137 Destek: 11275 - 11068 - 10864

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video