Mart 28, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  28.4.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülkemiz, nükleer güç sahibi ülkeler ligine yükselmiştir.
*ABD Merkez bankası, bankaların ihtiyaç duydukları likiditeye sahip olmalarını sağlamayı amaçlayan üç program aracılığıyla borçlanmanın 19 Nisan'daki 316,5 milyar dolardan Çarşamba günü 325,6 milyar dolara yükseldiğini açıkladı.
*Arjantin Merkez Bankası enflasyonu yavaşlatmak ve para birimindeki değer kaybını önlemek adına 1.000 baz puan faiz artırdı. İki haftada iki kez faiz artıran banka, faizi de 5 yılın en yüksek seviyesine çekmiş oldu.
*Japonya Merkez Bankası (BoJ), Nisan toplantısında oybirliğiyle kısa vadeli kilit faiz oranını -%0,1'de ve 10 yıllık tahvil getirilerini %0 civarında tuttu.
*Microsoft Başkanı Smith, ‘’İngiltere'ye güvenimiz sarsıldı’’ açıklamasında bulundu. İngiliz rekabet otoritesi CMA, Microsoft'un Activision'ı yaklaşık 69 milyar dolara satın almasını bulut oyun pazarının geleceğini değiştireceği yönündeki endişeler nedeniyle engellediğini açıklamıştı.
*ABD'li e-ticaret devi Amazon'un satışları, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9 arttı. Amazon'un net karı da ilk çeyrekte 3,2 milyar dolar oldu.
*Dünyanın en büyük mikroçip üreticilerinden Intel, ocak-mart döneminde 2,8 milyar dolarla şirket tarihindeki en yüksek çeyreklik zararını bildirdi.
Ne Olacak?
*Yurt içinde Turizm İstatistikleri ve Mart ayı Ticaret Dengesi verileri açıklanacak. 
*Euro Bölgesi’nde büyüme, Almanya’da öncü TÜFE, ABD’de ise PCE verileri piyasaların odağında olacak.

EUR/USD

EURUSD paritesinde geri çekilme takip edildi. Dün Euro Bölgesi'nde açıklanan tüketici güveni verisi geçen ayki -19,1'den -17,5'e yükselerek iyileşme kaydetti. Bugün Euro Bölgesi'nde büyüme verisi ve Almanya'da enflasyon verileri önem arz edecek. Diğer yandan ABD'de açıklanan birinci çeyrek büyüme verisi yakından takip edildi. Buna göre ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde %2 beklentisinin altında %1,1 büyüdü. Ülke ekonomisi geçen çeyrekte %2,6 büyümüştü. Beklentinin altında gelen veri sonrasında Fed'in parasal genişlemeye geçebileceği algısıyla riskli varlıklara girişler takip edildi. Bugün Fed'in de kararlarında enflasyon göstergesi olarak yakından takip ettiği ABD çekirdek PCE verileri açıklanacak.
Destekler: 1.1001 - 1.0965 - 1.0930 Dirençler: 1.1020 - 1.1050 - 1.1094

USD/TRY

Dolar/TL paritesi sınırlı yükseliş hareketini koruyor. Dün yurt içinde gözler TCMB faiz oranı kararındaydı. TCMB, seçimlerden önceki son toplantısında beklenildiği gibi politika faizini %8,50 seviyesinde sabit bıraktı. Karar metninde liralaşma stratejisi ve global merkez bankalarının parasal genişleme sinyallerine yer verildi. ABD'de ise dün birinci çeyreğe ilişkin büyüme verisi açıklandı. Buna göre geçen çeyrekte %2,6 büyüyen ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde %2 beklentisinin altında %1,1 büyüdü. Beklentinin altında gelen veri ile parasal gevşemeye geçilebileceğinin ihtimali artarken dolar endeksinde gerileme takip edildi. Diğer yandan bugün açıklanacak çekirdek PCE ve 3 Mayıs'ta gerçekleşecek FOMC toplantısında verilecek mesajlar dolar endeksinin seyri için takip edilebilir.
Destekler: 19.42 - 19.38 - 19.32 Dirençler: 19.45 - 19.49 - 19.52

XAU/USD

Ons altında sınırlı negatif seyir izleniyor. Dün ABD’de birinci çeyreğe ilişkin büyüme verisi takip edildi. Buna göre geçen çeyrekte %2,6 büyüyen ABD ekonomisi bu çeyrekte %2 beklentisinin altında %1,1 büyüdü. Beklenti altında gelen veri sonrasında Fed’in parasal genişlemeye geçebileceği algısıyla riskli varlıklara girişler takip edildi. Bugün ise ABD’de Fed’in de enflasyon görünümünde önem verdiği PCE verileri takip edilecek. Asya piyasalarında ise Japonya Merkez Bankası faizlerde değişikliğe gitmedi. Japonya’da sanayi üretiminin de beklentileri aştığı raporlandı. Asya piyasalarında Pazartesi sabahı Çin’de açıklanacak PMI verileri takip edilebilir.
Destekler: 1981 - 1965 - 1949 Dirençler: 1994 - 2007 - 2018

BRENT

Brent petrolde toparlanma gözlemleniyor. ABD’li First Republic Bank ile tekrar gündeme gelen bankacılık krizi ekonomik aktiviteye ve petrol talebine ilişkin endişelerle petrolü baskılamıştı. Dün ise ABD’de takip edilen birinci çeyrek büyüme verisi %2 olan beklentinin altında %1,1 olarak açıklandı. Geçen çeyrekte ülke ekonomisi %2,6 büyümüştü. Zayıf veri sonrasında Fed’in parasal genişlemeye geçebileceği beklentisi riskli varlıklara girişlere neden oldu. Bu beklentiyle petrolde de hafif yükseliş izlendi. Bugün ABD’de PCE verileri önem arz edecek. Asya piyasalarında ise Japonya’da faizler değişmezken güçlü ekonomik veriler talebi destekleyebilir. Pazartesi erken saatlerde ise Çin’de PMI verileri açıklanacak.
Destekler: 78.32 - 77.32 - 76.32 Dirençler: 79.18 - 80.43 - 81.43

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü pozitif tamamladı. Dow Jones %1,6, S&P500 %2 ve Nasdaq %2,4 değer kazandı. Bu sabah ise ABD vadeliler yatay seyrediyor. Asya piyasaları da günü pozitif tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video