Nisan 25, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  27.3.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni bir seçimin eşiğindeyiz. Elbette her seçim önemli ama 14 Mayıs seçimleri tam manasıyla tarihi bir yol ayrımıdır.
*Hazine ve Maliye Bakanı Nebati: Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında attığımız adımlar ve iyileşen yatırım ortamımızla girişimcilik ekosistemimizi güçlendiriyor, yerli ve katma değerli üretimi artırmak için çalışıyoruz.
*Rusya Devlet Başkanı Putin, Çin ile herhangi bir askeri bir ittifak oluşturmadıklarını ancak askeri ve teknik konular dahil işbirliğini geliştirdiklerini söyledi.
*Japonya, enerji ve gıdada artan maliyetlerin oluşturduğu enflasyona karşı toplamda 15 milyar dolar finansman desteği verecek.
*Trump, 2024 başkanlık seçimleri için ilk büyük mitingine Texas'tan başladı.
*S&P, Almanya'nın kredi notu teyit etti, resesyondan kıl payı kurtulacağını belirtti.
*IMF Başkanı Kristalina Georgiova, Çinli yetkilileri ekonomiyi tüketime doğru yeniden dengelemeye çağırdı.
*Suudi Arabistan'ın ulusal petrol şirketi Saudi Aramco, Çin'de rafineri ve petrokimya tesisinin inşa edilerek faaliyete geçeceğini açıkladı.
Ne Olacak?
*Yurt içinde Kapasite Kullanım Oranı ve İmalat Güven Endeksi açıklanacak.
*S&P’nin Türkiye değerlendirmesini 31 Mart’ta açıklaması bekleniyor.

EUR/USD

EURUSD paritesinde geri çekilme takip ediliyor. Bankacılık krizinin izleri silinmeye çalışılırken Avrupalı Deutsche Bank’ın hisselerinin sert değer kaybetmesi yatırımcıları endişelendirdi. Bankacılık krizinin finansal sistemi etkileyeceği endişesiyle Euro değer kaybetti. Diğer yandan haftasının son işlem gününde PMI verileri takip edildi. Buna göre Euro Bölgesi’nde hizmet PMI beklentilerin üzerinde büyüme gösterirken imalat PMI beklentilerin altında kalarak daralmaya işaret etti. ABD’de ise PMI verileri beklentileri aştı, hizmet PMI genişlemeye işaret ederken imalat PMI daralma seviyesinde kalmaya devam etti. Bu hafta gözler ABD büyüme ve Euro Bölgesi enflasyon verilerinde olacak. Bugün ise Almanya’da Ifo İş İklimi verisi takip edilebilir.
Destekler: 1.0759 - 1.0723 - 1.0686 Dirençler: 1.0800 - 1.0850 - 1.0880

USD/TRY

Dolar/TL paritesinde hafif yükseliş devam ediyor. Yurt içinde haftanın son işlem gününde turizm istatistikleri takip edildi. Buna göre Şubat ayında yıllık yabancı turist girişi oranı geçen ayki %56,51’den %21,35’e geriledi. Bugün ise imalat güveni ve kapasite kullanım oranı verileri takip edilebilir. ABD kanadında Cuma günü PMI verileri açıklandı. ABD’de veriler beklentinin üzerinde gerçekleşerek risk iştahına olumlu katkıda bulundu. Hizmet PMI verisi eşik seviyesinin üzerinde gerçekleşerek sektörde büyümeye işaret etse de imalat PMI eşik seviyenin altında kalarak daralma bölgesinde kalmaya devam etti. Bu hafta Perşembe günü açıklanacak ABD büyüme verisi yakından takip edilecek.

Destekler: 19.05 – 19.00 – 18.97 Dirençler: 19.09 – 19.12 – 19.17

XAU/USD

Ons altın yeni haftaya temkinli başlıyor. Bankacılık krizi ile yatırımcıların güvenli liman olan altına sığınması altın fiyatlamalarını desteklemişti. Krizin yaraları silinmeye çalışılırken haftanın son işlem gününde Avrupalı Deutsche Bank’in riskler yüzünden sert değer kaybetmesi bu endişeleri yeniden gündeme getirerek risk iştahını baskıladı. Riskten kaçınma algısıyla altına olan talep yükselirken hafta boyunca küresel bankacılık sektörüne ilişkin haber akışları yakından takip edilecek. Diğer yandan Cuma günü takip edilen ABD ve Euro Bölgesi PMI verileri beklentilerin üzerinde gerçekleşerek risk iştahındaki düşüşü sınırladı. Bu hafta ise ABD’de büyüme ve PCE verileri önem arz ediyor.
Destekler: 1973 - 1959 - 1937 Dirençler: 1984 - 1999 - 2009

BRENT

Brent petrol yeni haftada aşağı yönlü seyrini koruyor. Bankacılık krizinin izleri silinmeye çalışılırken haftanın son işlem gününde Avrupalı Deutsche Bank’in mevcut riskler yüzünden sert değer kaybetmesi küresel risk iştahını düşürdü. Bankacılık krizinin finansal sisteme zarar vereceği ve ekonomik aktivitenin yavaşlayacağı algısıyla petrol fiyatları baskılandı. Cuma günü ise takip edilen PMI verileri beklentilerin üzerinde gerçekleşerek risk iştahındaki düşüşü sınırladı. Arz tarafında ise OPEC+’ın Nisan toplantısında petrol üretimini değiştirmeyeceğine ilişkin haberler takip ediliyor. Bugün veri gündemi sakin, hafta boyunda ABD’de büyüme ve PCE, Euro Bölgesi’nde enflasyon ve Çin’de PMI verileri yakından izlenecek.
Destekler: 74.75 - 73.61 - 71.81 Dirençler: 76.36 - 77.56 - 79.62

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri haftanın son işlem gününü pozitif tamamladı. Dow Jones %0,4, S&P500 %0,6 ve Nasdaq %0,3 değer kazandı. Bu sabah ise ABD vadeliler pozitif seyri koruyor. Asya piyasaları da günü karışık tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video