Mart 28, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  26.5.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Moody's, ABD 15 Haziran'daki faiz ödemesini yapamaz ise kredi notunu düşürecek.
*Rusya: OPEC+ petrol piyasası için neyin en iyi olduğuna karar verecek.
*Boston Fed Başkanı Collins, Fed’in bugüne kadar yaptığı sıkılaştırmanın etkisi görmek için Haziran toplantısında faiz artırımlarına ara vermeye açık olduğunu söyledi.
*ABD, Kremlin'e yönelik saldırının Ukrayna tarafından düzenlendiğini değerlendiriyor.
*Çin ve ABD ticaret bakanları bir araya geldi. İki bakan, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler ile her iki tarafı da ilgilendiren ticari konular hakkında yapıcı bir şekilde fikir alışverişinde bulundular.
*ABD'de 2024'de yapılacak Başkanlık Seçimleri üzerine gerçekleştirilen bir ankette, Cumhuriyetçi Parti adayları eski Başkan Trump ve Florida Valisi DeSantis, Biden'in önünde çıktı. DeSantis, başkan olursa Kongre baskınında yargılananlar ve Trump için af yetkisini kullanabileceğini söyledi.
*ABD Dışişleri Bakanlığı, Belarus'un Rusya ile taktik nükleer silah anlaşması yapmasını kınadı.
Ne Olacak?
*Yurt içinde Turizm İstatistikleri açıklanacak.
*ABD’de PCE verileri açıklanacak.
*Japonya ve ABD çip işbirliğine ilişkin açıklama yapacak.

EUR/USD

EURUSD paritesinde geri çekilme izleniyor. Dün Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da büyüme verisi takip edildi. Buna göre Almanya yılın ilk çeyreğinde %0,3 daralma açıklarken teknik resesyona girdi. ECB'den ise sıkılaşmaya devam mesajları gelmeye devam ediyor. ABD kanadında dün gözler büyüme verisindeydi. ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde %1,1 beklentisinin üstünde %1,3 büyüme gösterdi. Beklenti üstü gelen veri sonrasında Fed'in sıkılaşmaya devam edebileceği endişesiyle riskli varlıklardan çıkış izlenirken dolar endeksi 104 seviyelerinin üzerine çıktı. Bugün ise Fed'in de enflasyon göstergesi olarak önem verdiği çekirdek PCE verileri açıklanacak. Enflasyonun belirgin yavaşlama göstermesi küresel risk iştahını destekleyebilir.
Destekler: 1.0704 - 1.0648 - 1.0598 Dirençler: 1.0749 - 1.0798 - 1.0849

USD/TRY

Dolar/TL’de güçlü momentum sürüyor. İkinci tur seçimler öncesi son işlem gününe girilirken seçim belirsizliği piyasalarda baskı oluşturmaya devam ediyor. Diğer yandan dün TCMB faiz kararı takip edildi. Buna göre TCMB piyasa beklentisine paralel olarak faizlerde değişikliğe gitmedi ve %8,50 oranında sabit tuttu. Karar metninde liralaşma stratejisi, depremin ekonomiye etkisi ve küresel piyasalarda yaşanan bankacılık krizlerine yer verildi. ABD'de ise gözler birinci çeyreğe ilişkin büyüme verisindeydi. ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde %1,1 beklentisinin üstünde %1,3 büyüme gösterdi. Beklenti üstü veri sonrasında Fed'in sıkılaşmaya devam edebileceği endişesiyle riskli varlıklardan çıkış izlenirken dolar endeksi 104 seviyelerinin üzerine çıktı. Bugün ABD PCE verileri önem arz edecek.
Destekler: 19.97 - 19.92 - 19.86 Dirençler: 20.02 - 20.08 - 20.14

XAU/USD

Ons altında geri çekilme sürüyor. Dün ABD’de birinci çeyreğe ilişkin büyüme verisi takip edildi. Buna göre ABD ekonomisi %1,1 beklentisinin üstünde %1,3 büyüme gösterdi. Verinin güçlü gelmesi resesyon endişelerini azaltırken Fed’in faiz artırabilmek için güçlü zeminin oluşması nedeniyle küresel risk iştahı baskılandı. Fed, son toplantı tutanaklarında karışık mesajlar vererek bazı yetkililerin sıkılaşmaya devam etme isteğine işaret etmişti. Dolar endeksi güç kazanırken ons altın geri çekildi. Bugün ise gözler çekirdek PCE verilerinde olacak. Fed’in de enflasyon göstergesi olarak önem verdiği çekirdek PCE verisinin aylık bazda %0,3 ile değişmemesi bekleniyor. Enflasyonda olası bir yavaşlama küresel risk iştahını yeniden destekleyebilir.
Destekler: 1936 - 1913 - 1893 Dirençler: 1956 - 1969 - 1983

BRENT

Brent petrol son günlerdeki yükselişi sonrasında geri çekiliyor. Hafta başında Suudi Arabistan’ın OPEC+’ın fiyatları canlandırmak adına arz kısmayı değerlendirdiğini söylemesi petrolü yukarı taşımıştı. Dün Rusya’dan yapılan açıklamaya göre bu söylentinin asılsız olduğu ifade edildi. Diğer yandan dün ABD’de birinci çeyreğe ilişkin büyüme verisi takip edildi. ABD ekonomisi %1,1 beklentisinin üstünde %1,3 büyüme gösterdi. Verinin güçlü gelmesi Fed’in faiz artırabilmek için güçlü zeminin oluşması nedeniyle küresel risk iştahı baskılandı. Bugün ise gözler çekirdek PCE verilerinde olacak. Fed’in de enflasyon göstergesi olarak önem verdiği çekirdek PCE verisinin aylık bazda %0,3 ile değişmemesi bekleniyor. Enflasyonda olası bir yavaşlama petrol talebini destekleyebilir.
Destekler: 75.50 - 74.58 - 73.51 Dirençler: 76.33 - 77.41 - 78.31

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü karışık tamamladı. Dow Jones %0,1 düşerken, S&P500 %0,9 ve Nasdaq %1,7 değer kazandı. Bu sabah ise ABD vadeliler hafif geri çekiliyor. Asya piyasaları da günü pozitif tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video