Nisan 24, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 24.10.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Cumhurbaşkanı Erdoğan: Artık faizde tek haneli rakama doğru iniyoruz.
*Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, esnaf ve sanatkarların finansmanına yönelik 100 milyar TL tutarındaki Hazine Faiz Destekli Kredi Paketi'nin yürürlüğe girdiğini duyurdu.
*BDDK’dan yapılan açıklamaya göre, bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki bağımsız denetime tabi şirketlerin yabancı para nakdi varlıklarının TL karşılığının 10 milyon TL’nin üzerinde olması veya yabancı para nakdi varlıklarının aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının %5’ini aşması durumunda, söz konusu şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmayacak. (Önceki: Yeni nakdi ticari kredi kullandırmama koşulu, 15 milyon TL karşılığı yabancı para nakdi varlığın bulunması veya yabancı para nakdi varlıklarının aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının %10’u aşması durumunda geçerli olmasıydı)
*Chicago Fed Başkanı Evans, Fed'in politika faizini gelecek yılın başlarında %4,5'in biraz üzerine çıkarması ve sonrasında büyümeyi yeniden güçlendirmek ve enflasyonu aşağı getirmek için faizi bir süre için bu seviyede tutması gerektiği görüşünü tekrarladı.
*ABD Hazine Bakanı Yellen, enflasyonun yerleşeceğine ilişkin endişeleri reddetti.
*İngiltere eski Başbakanı Boris Johnson, iktidardaki Muhafazakar Parti'de liderlik yarışına katılmayacağını açıkladı.
*İngiltere'de eski Maliye Bakanı Rishi Sunak başbakanlık için adaylığını resmen açıkladı.
*Moody's, İngiltere'nin kredi notunu teyit ederken, not görünümünü durağandan negatife çevirdi.


EURUSD

Geçtiğimiz hafta hareketli bir haftayı geride bırakan EURUSD paritesinde, bu haftada oldukça hareketli anlar yaşanacak. Haftaya genel olarak baktığımızda Avrupa Merkez Bankası’nın gerçekleştireceği para politikası kurulu toplantısı Euro varlıkları için oldukça önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Toplantı Perşembe günü gerçekleşecek ve toplantı sonrasında banka faiz oranı kararını açıklayacak. Piyasalardaki genel beklenti bankanın 75 baz puanlık faiz artış yoluna gideceği yönünde ağırlık kazanmış durumda. Bilindiği gibi euro bölgesinde enflasyon oranı rekor seviyelerde devam ediyor. Her ne kadar yüksek faiz oranları resesyon risklerini gün yüzüne çıkarsa da, bankanın faiz artışlarına devam edeceği bekleniyor. Öyle ki bu artışlar ile birlikte Avrupa Merkez Bankası’nın önümüzdeki yıl Mart ayına kadar faiz oranını yüzde 2.5 oranına çıkarması bekleniyor. Haftanın ilk işlem gününde ise piyasalar Almanya ve Euro kanadından gelecek olan PMI verilerini takip edecek. Veriler 10:30 ve 11:00’da açıklanacak. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 0.9901 – 0.9967 – 1.0052 seviyeleri direnç noktaları olarak; 0.9804 – 0.9716 -0.9633 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Geçtiğimiz hafta TCMB para politikası kurulu toplantısı gerçekleşmiş ve bu toplantı sonrasında banka beklentilerin üzerinde 150 baz puan faiz indirim kararı verdiğini açıkladı. Bu karar ile birlikte politika faizi 10.50 seviyesine indi ve karar metninde benzer büyüklükte bir faiz indiriminin Kasım ayında da yapılacağı ve faiz döngüsünün tamamlanacağı sinyali verildi. Diğer yandan haftanın son işlem gününde yurtiçinden gelen tüketici güven endeksi verisi izlendi ve veriye göre Ekim ayında bir önceki aya kıyasla tüketici güven endeksi yüzde 5.3 arttı ve böylelikle endeks 76.2 seviyesine ulaştı. Bu oran ise yılın zirvesi olarak kayıtlara geçti. Yeni günde piyasaları sert etkileyebilecek yurtiçinden gelecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Perşembe günü ise TCMB yılın dördüncü enflasyon raporunu açıklayacak. Bilgilendirme Perşembe günü 10:30’da gerçekleşecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 18.62 – 18.70 – 18.80 seviyeleri direnç noktaları olarak; 18.45 – 18.32 – 18.15 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Merkez bankalarının faiz artışlarına devam etmesi ve küresel bazda sıkılaşma adımları herhangi bir faiz getirisi olmayan değerli metaller üzerinde baskılar oluşmasına neden oluyor. Yeni haftada ise piyasalar Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararını takip edecek ve 75 baz puanlık sıkılaşma adımı atılması bekleniyor. FED kanadında ise önümüzdeki ay gerçekleşecek toplantı sonrasında da faiz artışlarının devam etmesi bekleniyor. Geçtiğimiz haftayı 1656 seviyelerinde kapatan altın, yeni haftaya bu seviyelerin yakınlarında başladı. Yeni günde piyasalar Euro bölgesinden ve ABD kanadından gelecek olan PMI verilerini takip edecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1670 – 1682 – 1695 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşeme hareketlerinde ise 1645 – 1632 - 1615 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

DAX

Direnç: 13205 - 13589 - 13965 Destek: 12611 - 12314 - 11846

NAS100

Direnç: 11130 - 10905 - 10728 Destek: 11714 - 11950 - 12261

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video