GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ
Ne Oldu? *ABD Başkanı Joe Biden ve Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy borç limitini görüştü. Basına kapalı gerçekleşen toplantı öncesi kısa bir değerlendirmede bulunan Biden, borç limiti konusunda biraz ilerleme kaydedeceklerine inandığını belirtti. *ABD Hazine Bakanı Yellen, borç limitine ilişkin güncel bilgileri paylaşmak için ABD Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy'ye yeni bir mektup gönderdi. Mektupta Yellen, Kongre'nin Haziran ayı başına ve potansiyel olarak 1 Haziran'a kadar borç limitini yükseltmemesi veya askıya almaması halinde Hazinenin artık hükümetin tüm yükümlülüklerini yerine getiremeyeceğinin tahmin edildiğini aktardı. *Minneapolis Fed Başkanı Kashkari, bankacılık sektörünün en zor gerilim durumunu geride bırakmış gibi görünse de, tarihin daha fazla sorunun göz ardı edilemeyeceğini gösterdiği konusunda uyardı. *San Francisco Fed Başkanı Daly: Haziran ayı faiz artırımına ilişkin konuşmak için erken. *Almanya'da Başbakan Scholz ile Maliye Bakanı Lindner 2024 bütçesindeki 20 milyar euro açığın harcamaların kısılarak kapatılmasında anlaştı. *Tayvan'ın Dünya Sağlık Örgütünün karar organı niteliğindeki Dünya Sağlık Asamblesine katılımı kabul edilmedi.
Ne Olacak?
*Yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmazken, yurt dışında PMI verileri açıklanacak.
*Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya liderleri 25 Mayıs'ta Moskova'da bir araya gelecek.
EUR/USD
EURUSD paritesi yatay seyrediyor. Dün Euro Bölgesi’nde tüketici güveni verisi açıklandı. Buna göre tüketici güveni -17,0 beklentilerinin altında -17,4 olarak gerçekleşti. ABD tarafında ise ABD Başkanı Biden’ın Temsilciler Meclisi ile gerçekleştirdiği borç tavanı görüşmeleri öncesinde temkinli hareket eden dolar endeksi, görüşmelerin sonuçlanmamasıyla temkinli duruşunu koruyor. Borç tavanı görüşmelerinin verimli geçtiği belirtiliyor. Bugün ise gözler PMI verilerinde olacak. Euro Bölgesi İmalat PMI’ın daralma bölgesinde kalmaya devam etmesi beklenirken ABD’de üretim ve hizmet sektörlerinde toparlanma gerçekleşmesi öngörülüyor. Diğer yandan ECB ve Fed yetkililerinin konuşmaları da paritenin seyri için takip edilebilir.
Destekler: 1.0798 - 1.0749 - 1.0704 Dirençler: 1.0849 - 1.0895 - 1.0933
USD/TRY
Dolar/TL’de sınırlı yükseliş korunuyor. Yurt içi piyasalarda ikinci tur seçimlerine kısa süre kalmışken yoğun siyasi gündem takip ediliyor. Dün Ata İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, ikinci tur seçimlerde Recep Tayyip Erdoğan’dan yana olacağını açıkladı. Oğan’ın açıklaması sonrasında piyasada volatilite arttı. Makroekonomik tarafta ise dün açıklanan tüketici güveni Mayıs’ta 87,5’ten 91,1’e yükseldi. ABD tarafında ise son zamanlarda piyasaları baskılayan borç tavanı krizi, ABD Başkanı Biden ve Temsilciler Meclisi görüşmesinde sonuca varılmaması piyasalardaki temkinli seyrin devamına neden oluyor. Bugün ise ABD’de PMI verileri önem arz ediyor.
Destekler: 19.81 - 19.78 - 19.72 Dirençler: 19.86 - 19.92 - 19.97
XAU/USD
Ons altında yatay-negatif fiyatlamalar gözlemleniyor. Küresel piyasalarda ABD borç tavanı krizi risk iştahını baskılarken gözler dün gerçekleşen ABD Başkanı Biden’ın Temsilciler Meclisi ile yapacağı görüşmedeydi. Görüşmede borç tavanına ilişkim bir sonucun alınmadığı fakat çözüme yaklaşıldığı sinyali verildi. Ons altında güç kazanımı takip edilmesi için borç tavanı krizinde anlaşmaya varılması önemli. Diğer yandan yarın yayımlanacak son Fed toplantısına ilişkin tutanaklarda da sıkı para politikası süreciyle ilgili ipucu aranacak. Bugün ise imalat ve hizmet PMI verilerinin açıklanması bekleniyor. ABD PMI verilerinde her iki sektörde de bu ay iyileşme gerçekleştiği öngörülüyor.
Destekler: 1956 - 1936 - 1914 Dirençler: 1969 - 1983 - 1998
BRENT
Brent petrolde temkinli seyir izleniyor. Küresel piyasalar ABD borç tavanı görüşmelerine odaklanmış durumda. Geçen haftadan bu yana ABD Başkanı Biden borç tavanının yükseltilmesi için Temsilciler Meclisi ile görüşüyor. Dün yapılan görüşmede yine bir sonuca ulaşılmasa da sürecin olumlu ilerlediği bildiriliyor. Borç tavanı krizinin çözümlenmesi küresel risk iştahını artırarak petrol talebini destekleyebilir. Diğer yandan bugün açıklanacak Mayıs ayına ilişkin öncü PMI verileri de ekonomik aktiviteye ve petrol talebine ilişkin ipucu sunabilir. Asya piyasalarında ise Japonya’da PMI verilerinin güçlü seyretmesi ekonominin olumlu seyrettiğine işaret etti. Bugün API ham petrol stokları verisi talep görünümü için izlenebilir.
Destekler: 75.50 - 74.64 - 73.56 Dirençler: 76.33 - 77.41 - 78.84
KÜRESEL ENDEKSLER
ABD endeksleri haftanın ilk işlem gününü karışık tamamladı. Dow Jones %0,4 değer kaybetti, S&P500 yatay kapanış gerçekleştirirken Nasdaq %0,5 değer kazandı. Bu sabah ise ABD vadeliler toparlanma gösteriyor. Asya piyasaları da günü karışık tamamlamaya hazırlanıyor.
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Leave feedback about this