Nisan 20, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  23.2.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle 43.556 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.
*Fed’in son toplantısına ait tutanaklar tüm Fed yetkililerinin faiz oranının 25 baz puan artırılmasında hemfikir olduğunu, birkaç yetkilinin ise 50 baz puanlık faiz artışını desteklediğini gösterdi.
*Fed Tutanaklarına göre katılımcılar, gelen veriler enflasyonun %2'ye doğru devamlı bir düşüş eğiliminde olduğuna dair güven verene kadar kısıtlayıcı politikanın sürdürülmesi gerektiğini ve bunun biraz zaman alabileceğini belirtti.
*WSJ’ye göre Beyaz Saray, Fed başkan yardımcılığı görevi için Eberly ve Daynan'ı düşünüyor.
*ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın "Putin'in, NATO ittifakının güçlenmesi için dünyadaki herkesten daha çok çalıştığı" yönündeki açıklamasıyla ilgili sorusunu yanıtlayan Rusya Dışişleri Sözcüsü Zaharova, bu açıklamanın "saçma" olduğunu belirtti.
*Güney Kore Merkez Bankası gösterge faiz oranı %3,50 olarak sabit tuttu.
*Rusya, Batı limanlarından ham petrol ihracatını azaltacak.
Ne Olacak?
*TCMB faiz kararı bugün açıklanacak.
*ABD’de dördüncü çeyreğe ilişkin büyüme verisi bugün açıklanacak.
*Euro Bölgesi’nde TÜFE verileri bugün açıklanacak.

EUR/USD

EURUSD paritesi yatay-negatif fiyatlanıyor. Dün Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomisi olan Almanya'da enflasyon verisi takip edildi. Buna göre ülkede enflasyon beklentilere paralel aylık %1 ve yıllık %8,7 artış gösterdi. Şubat ayı Ifo İş İklimi Endeksi ise 91,4 beklentisinin hafif altında 91,1 seviyesinde gerçekleşti. ECB'den Mart ayında 50 baz puanlık artırım beklentisi korunuyor. ABD tarafında ise dün Fed toplantı tutanakları yayımlandı. Buna göre tutanaklarda %2'lik enflasyon hedefi tekrarlanırken para politikasının bir süre kısıtlayıcı kalması gerektiği ifade edildi. Bu sabah Fed'in 25 baz puan artırım ihtimali %76'ya gerilemiş bulunuyor. Bugün Euro Bölgesi TÜFE ve ABD büyüme verileri yakından takip edilecek.
Destekler: 1.0578 - 1.0480 - 1.0393 Dirençler: 1.0636 - 1.0691 - 1.0773

USD/TRY

Dolar/TL paritesinde kademeli yükselişine devam ediyor. Dün yurt içinde açıklanan verilere göre Şubat ayında kapasite kullanım oranı %75,3'ten %75,2'ye geriledi. İmalat güveni endeksi ise 101,7'den 102,4'e yükseldi. Bugün ise TCMB faiz kararı odakta olacak. Merkez Bankası'nın bekle-gör politikasına devam edeceğini ve faiz oranının %9,00 seviyesinde sabit kalacağını öngörüyoruz. ABD tarafında ise dün Fed toplantı tutanakları yayımlandı. Buna göre tutanaklarda %'2'lik enflasyon hedefi için para politikalarının sıkı kalmaya devam edeceği ifadeleri yer aldı. Bugün ise ABD büyüme verisinin küresel risk iştahı üzerinde etkili olması beklenebilir. Ülke ekonomisinin son çeyrekte %2,9 büyümesi bekleniyor.
Destekler: 18.86 - 18.82 - 18.77 Dirençler: 18.90 - 18.95 - 19.00

XAU/USD

Ons altında temkinli seyir sürüyor. ABD’de faiz artırımlarına ilişkin şahin mesajlar ve Fed belirsizliğiyle ons altın baskılanıyor. Dün yayımlanan Fed toplantı tutanaklarında %2’lik enflasyon hedefi yinelenirken para politikasının sıkı kalması gerektiği belirtildi. Öte yandan tutanaklarda ekonomik görünüme dair risklerin aşağı yönlü olduğu yer aldı. Bu sabah anketlerde Fed’in Mart toplantısında 25 baz puanlık artırım ihtimali %76’ya gerilemiş bulunuyor. Bugün ise ABD büyüme verisi önem arz edecek. Buna göre ülke ekonomisinin yılın son çeyreğinde %2,9 büyüdüğü öngörülüyor. Beklentinin üzerinde gelebilecek bir veri küresel risk iştahını yükseltirken ons altını da destekleyebilir.
Destekler: 1820 - 1797 - 1773 Dirençler: 1850 - 1874 - 1896

BRENT

Brent petrolde geri çekilme takip ediliyor. Çin’de ekonomik görünümün toparlanacağı beklentisi petroldeki düşüşü sınırlarken ABD’de karışık makroekonomik verilerle Fed belirsizliği korunuyor. Dün yayımlanan Fed toplantı tutanaklarında %2’lik enflasyon hedefi yinelenirken kısıtlayıcı para politikasının korunacağı ifade edildi. Bugün ABD GSYH verisi küresek risk iştahı ve ekonomik görünüm için önem arz edecek. Dün açıklanan bir diğer veri olan API ham petrol stokları bu hafta 1,23 milyon artış beklentisine kıyasla 9,9 milyon varil artış göstererek talebin zayıf seyrettiğine işaret etti. Bugün haftalık ham petrol stoklarının da 2,1 milyon varil artış göstermesi beklenirken, beklenti üzerinde gelebilecek veri talep görünümünün zayıflığını teyit edebilir.
Destekler: 80.59 - 79.29 - 77.71 Dirençler: 82.28 - 83.59 - 84.90

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü karışık tamamladı. Dow Jones %0,3 ve S&P500 %0,2 değer kaybederken Nasdaq %0,1 değer kazandı. Bu sabah ise ABD vadeliler toparlanma sergiliyor. Asya piyasaları da günü karışık tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video