Nisan 25, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  20.2.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Kahramanmaraş merkezli depremde vefat eden sayısı 41.020’ye yükseldi.
*Morgan Stanley Türkiye'de doğrudan konut hasarına ilişkin maliyetin 24 milyar dolar civarında olduğunu tahmin ediyor.
*ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunmak üzere geldiği İncirlik Üssü'nde, Türkiye'yi desteklemekte kararlı olduklarını belirtti.
*Richmond Fed Başkanı Barkin, Fed'in faiz artırımına 25 baz puan ile devam etmesi görüşünü savundu.
*ABD eski Hazine Bakanı Summers, enflasyon verileri ABD'deki fiyat baskılarında genişleme olduğunu gösterirken, Fed’in önümüzdeki ay faiz artırım hızını yeniden hızlandırması için tartışmak için çok erken olduğunu söyledi.
*Çin Merkez Bankası Şubat ayında da gösterge borç verme faiz oranını değiştirmedi.
*Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin bugün de balistik füze fırlattığını duyurdu.
*Rusya Merkez Bankası: Düşen ruble enflasyonu yükseltti.
Ne Olacak?
*Yurt içinde Tüketici Güven Endeksi ve Merkezi Hükümet Borç Stoku açıklanacak. Hazine tahvil ihaleleri düzenleyecek.
*ABD’de piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak.
*G7 Liderler Zirvesi’nin 24 Şubat’ta yapılması planlanıyor.
*ABD Başkanı Biden, 3 Mart'ta Almanya Başbakanı Scholz'u Beyaz Saray'da ağırlayacak.

EUR/USD

EURUSD paritesi haftaya yatay başladı. Haftanın son işlem gününde ECB yetkililerinin konuşmaları takip edildi. Buna göre ECB’den Schnabel, Mart toplantısında 50 baz puanlık artırıma işaret ederken Villeroy ise Mart toplantısı sonrasında faizlerin %3’ün üzerine çıkabileceğini ve bu yıl faiz indirimlerinin gündemde olmadığını ifade etti. ABD tarafında ise enflasyonun beklenildiği kadar hızlı soğumadığına ilişkin veriler Fed’in tonunda şahinleşmeye neden oldu. Fed’in Mart toplantısında 25 baz puanlık faiz artırım ihtimali %80’e gerilerken 50 baz puanlık ihtimal konuşulmaya başlandı. Bugün Euro Bölgesi’nde tüketici güveni verisi takip edilecekken ABD piyasaları tatil nedeniyle işleme kapalı olacak.
Destekler: 1.0636 - 1.0578 - 1.0480 Dirençler: 1.0691 - 1.0773 - 1.0851

USD/TRY

Dolar/TL paritesinde sınırlı yükseliş takip ediliyor. Haftanın son işlem gününde yurt içinde yıl sonu TÜFE tahmini verisi açıklandı. Buna göre geçen ay %32,46 olan yıl sonu enflasyon tahmini bu ay %35,76’ya yükseldi. Bugün ise yurt içinde Şubat ayı tüketici güveni verisi takip edilecek. Öte yandan bu hafta gözler Perşembe günü açıklanacak TCMB faiz kararında olacak. ABD tarafında ise beklenti üstü gelen enflasyon verileriyle Fed’in şahin tonu piyasalarda risk iştahını baskılıyor. Fed’in Mart toplantısında 25 baz puanlık faiz artırması beklenirken 50 baz puanlık artırım ihtimali de gündemde konuşuluyor. Bugün ABD piyasaları tatil nedeniyle kapalı olacak.
Destekler: 18.82 - 18.77 - 18.74 Dirençler: 18.86 - 18.90 - 18.95

XAU/USD

Ons altın dar bantta seyrediyor. Geçen hafta ABD’de takip edilen enflasyon verilerinin beklenti üstü kalması Fed’in tonunu şahinleştirmişti. Mart toplantısında Fed’den 25 baz puanlık artırım beklenirken verilerin ardından 50 baz puanlık artırım da gündeme geldi ve küresel risk iştahını baskıladı. Diğer yandan bugün Çin Merkez Bankası beklenildiği gibi faizlerini değiştirmedi ve %3,65’te sabit bıraktı. Çin ekonomisinin toparlanması altın fiyatlarını destekleyebilir. Diğer yandan Fed yetkililerinin tonu da küresel risk iştahında belirleyici olabilir. Bugün tatil nedeniyle ABD piyasaları işleme kapalı olacak. Yarın ise ABD PMI verileri küresel risk iştahı ve Ons altın üzerinde belirleyici olabilir.
Destekler: 1820 - 1797 - 1773 Dirençler: 1850 - 1874 - 1896

BRENT

Brent petrolde geri çekilme izleniyor. Faiz artırımlarına ilişkin beklentiler petrol fiyatlarını baskılıyor. Geçen hafta ABD’de TÜFE ve ÜFE verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi Fed’i daha şahin olmaya itti. Mart toplantısında 25 baz puanlık faiz artırımına kesin gözüyle bakılırken 50 baz puanlık artırım da konuşulmaya başlandı. ECB’den ise Mart toplantısında 50 baz puanlık faiz artırımı bekleniyor. Çin Merkez Bankası ise bugün beklentilere paralel %3,65 ile faiz oranını değiştirmedi. Çin’de ekonomik görünümdeki olumlu seyir petrol fiyatlamalarını destekleyebilir. Bugün tatil nedeniyle ABD piyasaları işleme kapalı olacak. Yarın ise ABD PMI verileri petrol için önem arz edecek.
Destekler: 82.28 - 80.59 - 79.29 Dirençler: 83.59 - 84.90 - 86.37

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri haftanın son işlem gününü karışık tamamladı. Dow Jones %0,4 pozitifken S&P500 %0,3 ve Nasdaq %0,6 değer kaybetti. Bugün ABD piyasaları tatil nedeniyle işleme kapalı olacak. Asya piyasaları da günü karışık tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video