Nisan 20, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

 GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  2.6.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?

*ABD Senatosu, ülkenin temerrüde düşmekten kaçınması için iki partinin hazırladığı borç limiti tasarısını kabul etti.
*ABD Hazine Bakanı Yellen, Dünya Bankası Başkanı olarak göreve başlayacak Banga ile bir araya geldi. Yellen, çok taraflı kalkınma bankalarının evrimleşmesi konusunda kaydedilen güçlü ilerlemeyi geliştirmek için Banga ile yakın iş birliğini sürdürme konusundaki isteğini iletirken, Banga'ya ortak küresel kalkınma hedefleri için seferber edilen özel sermaye miktarının iyileştirilmesi ve artırılması ile işletme modelinin rafine edilmesi dahil konuları aktardı.
*Biden: İsveç yakın zamanda NATO'ya katılacak.
*Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsveç'e somut adımlar atma çağrısında bulundu.
*Zelenskiy, Macron ve Aliyev ile Moldova'da görüştü. Zelenskiy, NATO'nun Ukrayna için en iyi güvenlik garantisi olduğunu belirtti.
*ABD’de ISM İmalat endeksi Mayıs ayında 47,1’den 46,9’a geriledi. Böylece endeksteki düşüş 7. ayda da devam etti ve 2009’dan beri en uzun soluklu düşüş trendine girdi.
*Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, yüksek enflasyonun "hayal kırıklığı yaratacak kadar yavaş" bir hızda düşmesine rağmen, ABD merkez bankası karar alıcılarının bir sonraki toplantılarında faiz oranlarını yükseltmemeleri gerektiğini söyledi.
 

Ne Olacak?

*Yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmuyor.
*ABD’de Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı açıklanacak.
*Cumartesi gününe kadar yeni Kabine’nin açıklanması bekleniyor.

EUR/USD

EURUSD paritesi yükseliyor. Dün Euro Bölgesi'nde öncü TÜFE verileri açıklandı. Buna göre TÜFE aylık bazda %0,6 artış beklentisinin altında %0 ve yıllık bazda %5,6 beklentisinin altında %5,3 olarak açıklandı. ECB Başkanı Lagarde, enflasyonun çok uzun süre yüksek kalacağını ifade ederek faiz artırımlarının devam edeceği mesajını verdi. Euro Bölgesi'nde İmalat PMI da 44,6 beklentisinin üstünde 44,8 olarak açıklansa da daralmayı sürdürdü. ABD'de ise ISM İmalat PMI 47,0 beklentisinin altında 46,9 olarak gerçekleşti. Diğer yandan ADP tarım dışı istihdam beklentilerin üstünde gerçekleşirken ücret artışlarında yavaşlama görülmesi enflasyonun soğuduğuna işaret etti. Bugün tarım dışı istihdam verisi önem arz ediyor.
Destekler: 1.0749 - 1.0704 - 1.0648 Dirençler: 1.0798 - 1.0829 - 1.0872

USD/TRY

Dolar/TL'de alıcılı görünüm devam ediyor. Dün yurt içinde İmalat PMI verisi açıklandı. Buna göre Nisan'da 51,5 olarak açıklanan İmalat PMI verisi bu ay değişmedi. Bugün yurt içi piyasalarda veri takvimi sakinken yatırımcıların gözü yarına kadar açıklanması beklenen yeni kabinede. Diğer yandan Pazarte4si günü açıklanacak enflasyon verileri de önem arz edecek. ABD'de ise dün ISM İmalat PMI 47,0 beklentisinin altında 46,9 olarak gerçekleşti. Bunun yanında dün açıklanan ADP Tarım Dışı İstihdam verisi güçlü seyrini korusa da ücret artışlarında düşüş görülmesi enflasyonun soğuduğuna işaret ederek Fed'in faizleri sabit bırakacağı görüşünü kuvvetlendirdi. Bugün ise tarım dışı istihdam verisi yakından takip edilecek.
Destekler: 20.84 - 20.72 - 20.56 Dirençler: 21.00 - 21.12 - 21.25

XAU/USD

Ons altında toparlanma takip ediliyor. ABD’de borç tavanı krizinin çözüme ulaşması küresel risk iştahını desteklerken Fed’in 14 Haziran'da faizleri sabit bırakacağına ilişkin beklentiler ons altının toparlanmasını sağlıyor. Dün açıklanan ADP tarım dışı istihdam verisi işgücü piyasasındaki güçlü seyrin sürdüğüne işaret etse de ortalama kazançların gerileme göstermesi yatırımcıların enflasyonda soğuma yaşandığı fikrine sahip olmasına neden oldu. Diğer yandan ABD ISM İmalat PMI verisi 46,9 seviyesinde gerçekleşerek sektörde daralmanın sürdüğüne işaret etti. Bugün ise ABD’de tarım dışı istihdam verisi ons altın yatırımcılarının takibinde olacak. Tarım dışı istihdamın 180 bin kişi artması beklenirken ortalama saatlik kazançlar verisi de enflasyon görünümüne ilişkin ipucu sunacak.
Destekler: 1969 - 1956 - 1936 Dirençler: 1983 - 2000 - 2009

BRENT

Brent petrolde hafif yükseliş izleniyor. ABD’de borç tavanı krizinin çözüme ulaşmasıyla küresel risk iştahını destekleniyor.  Dün açıklanan ADP tarım dışı istihdam verisi güçlü gelse de ortalama kazançların gerilemesi  enflasyonda soğuma yaşandığı fikrine neden oldu. Veri sonrasında Fed’in 14 Haziran’da faizleri sabit bırakacağı beklentisi kuvvetlendi. ABD ISM İmalat PMI verisi 46,9 seviyesinde gerçekleşerek sektörde daralmanın sürdüğüne işaret etti. PMI verilerinin iyileşme göstermesi petrol fiyatlarını destekleyebilir. Dün açıklanan ABD haftalık ham petrol stokları azalış beklentisine kıyasla artış göstererek talebin zayıfladığına işaret etti. Arz tarafında ise 4 Haziran’da gerçekleşecek OPEC+ toplantısı önem arz ediyor.  Bugün ise ABD’de tarım dışı istihdam verisi açıklanacak.
Destekler: 74.54 - 73.44 - 72.54 Dirençler: 75.50 - 76.72 - 77.55

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü artıda tamamladı. Dow Jones %0,5, S&P500 %1 ve Nasdaq %1,3 değer kazandı. Bugün ise ABD vadeliler yükselişi sürdürüyor. Asya piyasaları da günü pozitif tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video