Mart 29, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  2.3.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*AB Komisyonunun insani yardımlar ve kriz yönetiminden sorumlu üyesi Lenarcic, AB'nin tüm araçlarıyla Türkiye'yi desteklemeye devam edeceğini vurgulayarak, "Bence bu deprem trajedisi, özellikle Türkiye ile ilişkilerimizde yeni bir sayfa açmak için bir fırsattır." dedi.
*Atlanta Fed Başkanı Bostic, devam eden yüksek enflasyonun Fed’in faiz oranlarını beklenenden daha yüksek artırmaya zorlamayacağını, ancak para politikasının 2024'e kadar sıkı kalması gerektiğini söyledi.
*ABD Temsilciler Meclisi'nde, Çin'in ekonomik, askeri, dijital ve ideolojik tehditlerinin ele alındığı özel bir oturumda, ülkenin ulusal güvenliği tehdit eden faaliyetlerine karşı acil harekete geçilmesi çağrısı yapıldı.
*Rusya'da yönetim, 18 Mart'ta süresi sona erecek tahıl koridoru anlaşmasını ancak kendi ihracatının önündeki engeller kaldırılırsa yenileyeceğini açıkladı.
*Rusya, ABD ile Yeni START Antlaşmasını gizli kanallar üzerinden görüştüğünü açıkladı
*Almanya Başbakanı Scholz, barışın mümkün olabilmesi için Rusya'nın adım atması gerektiğini belirtti.
*BOJ/Takata: Aşırı gevşek politika 'sabırla' sürdürülmeli.
Ne Olacak?
*Yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmazken, Euro Bölgesi’nde Öncü TÜFE, ABD’de İşsizlik Maaşı Başvuruları ön planda olacak.
*Yurt içinde yarın enflasyon verileri açıklanacak.
*Fed Başkanı Powell, 8 Mart'ta Temsilciler Meclisi'nde sunum yapacak.

EUR/USD

EURUSD paritesinde yukarı yönlü fiyatlamalar takip ediliyor. Dün Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'da enflasyon verileri takip edildi. Buna göre enflasyon aylık bazda %0,8 ve yıllık bazda %8,7 artış kaydederek fiyatların artış hızında yavaşlamaya işaret etti. Diğer yandan dün PMI verileri odaktaydı. Euro Bölgesi'nde İmalat PMI verisi beklenildiği gibi geçen ayki 48,5 seviyesinde sabit kalırken ABD'de ISM İmalat PMI beklentilerin altında kalarak 47,7 seviyesinde gerçekleşti. Üretim PMI ise 47,3 ile beklentilerin üzerinde gelse de geçen aya göre artış gösterdi. Bugün açıklanacak Euro Bölgesi TÜFE verisi parite üzerinde belirleyici olabilir. Şubat ayı TÜFE'nin yıllık bazda %8,2 artış göstermesi öngörülüyor.
Destekler: 1.0619 - 1.0541 - 1.0480 Dirençler: 1.0691 - 1.0751 - 1.0805

USD/TRY

Dolar/TL paritesi dar bantta hareket ediyor. Yurt içinde dün İmalat PMI verisi takip edildi. Buna göre İmalat PMI geçen aya göre değişmeyerek 50,1 seviyesinde gerçekleşti. Verinin eşik değer olan 50 seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi sektörde iyileşmeye işaret ediyor. Sektörde toparlanma devam ederken Kahramanmaraş depreminin etkilerinin üretim hatları ve tedarik zincirine zarar vermesi sebebiyle ekonomik aktivite etkilenebilir. ABD tarafında ise dün açıklanan ISM İmalat PMI verisi 47,7 ile eşik değerin altında kalmaya devam etti. Üretim PMI ise geçen aya göre toparlanmaya işaret etse de beklentilerin altında kalarak 47,3 oldu.
Destekler: 18.86 - 18.82 - 18.77 Dirençler: 18.90 - 18.95 - 19.00

XAU/USD

Ons altında toparlanma takip ediliyor. Dün Euro Bölgesi ve ABD PMI verileri odaktaydı. Euro Bölgesi'nde İmalat PMI verisi beklentilere paralel geçen ay olduğu gibi 48,5 seviyesinde gerçekleşti ve daralma seviyesinde kalmaya devam etti. ABD'de ise PMI verileri geçen aya göre toparlanma gösterse de beklentilerin altında gerçekleşti. ISM İmalat PMI 47,7 ve Üretim PMI 47,3 ile daralma bölgesindeki konumunu korudu. ABD'de makroekonomik verilerin zayıf gelmesiyle küresel risk iştahı düşük seyretmeye devam etti. Bugün açıklanacak ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi risk iştahı ve ons altın fiyatlamaları üzerinde belirleyici olabilir.
Destekler: 1833 - 1820 - 1797 Dirençler: 1850 - 1869 - 1886

BRENT

Brent petrol Çin’de güçlü gelen PMI verilerinin etkisiyle yükselişinin ardından yatay seyrediyor. Dün ABD’de PMI verileri açıklandı. Veriler geçen aya göre toparlanma gösterse de beklentiyi karşılayamadı. ABD Üretim PMI 47,3 ve ISM İmalat PMI 47,7 seviyesinde gerçekleşerek daralma bölgesinde kalmaya devam etti. Talep tarafında ise dün ABD haftalık ham petrol stokları verisi açıklandı. Geçen hafta 7,65 milyon varil artış gösteren ham petrol stokları bu hafta 1,17 milyon varil artış göstererek talepte toparlanmaya işaret etse de beklentilerin üstünde artış kaydetti. Bugün açıklanacak ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi ekonomik aktiviteye ve risk iştahına ilişkin ipucu sunabilir.
Destekler: 83.59 - 82.60 - 81.74 Dirençler: 84.90 - 85.77 - 86.98

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü karışık tamamladı. Dow Jones günü yatay tamamlarken S&P500 %0,5 ve Nasdaq %0,7 değer kaybetti. Bu sabah ise ABD vadeliler karışık seyrediyor. Asya piyasaları da günü yatay tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video