Nisan 23, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  2.12.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*ABD Başkanı Biden, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna savaşını bitirme yoluna girmesi durumunda kendisiyle konuşmaya hazır olduğunu söyledi.
*ABD Başkanı Biden ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron görüştü. Görüşme ardından yapılan açıklamalarda Ukrayna ve güvenlik konuları başta olmak üzere, enerji, nükleer caydırıcılık, uzay, sağlık gibi birçok konuda iş birliğinin sürdürülmesi mesajı verildi.
*ECB Başkanı Lagarde, sürdürülebilir büyüme için maliye ve para politikaları uyum içinde olması gerektiğini söyledi.
*Cleveland Fed tarafından, merkez bankasının enflasyon savaşında ne kadar şahin olduğuna işaret eden bir rapora göre, *Fed faiz oranı politikası, yaygın olarak izlenen para politikası kurallarının gerektirdiği seviyenin ötesine geçti.
*Fed Guvernörlerinden Bowman: Faiz oranlarının bir süre yeterince kısıtlayıcı olması gerekiyor.
*Üst düzey bir G7 koalisyon yetkilisi, G7 ülkelerinin, üst sınırı piyasa fiyatının %5 altında tutacak bir ayarlama mekanizmasıyla Rus deniz yoluyla taşınan petrolüne varil başına 60 dolarlık tavan fiyat konusunda anlaşmaya çok yakın olduğunu bildirdi.
*İtalya, Ukrayna'ya silah yardımı yapmayı yeni yılda da sürdürecek.
*Çin Merkez Bankası Başkanı Yi Gang, Banka'nın yavaşlayan ekonomiyi desteklemeye odaklanacağını söyledi.

    EURUSD

    Piyasalar hafta içerisinde Euro bölgesinden gelen TÜFE verisini takip etmiş ve gelen veri ile birlikte enflasyonun Kasım’da yıllık bazda yüzde 10.00 seviyesine gerilediği görülmüştü. Ekim ayında ise veri yüzde 10.6 seviyesindeydi ve böylelikle son bir buçuk yıl içerisinde ilk defa yavaşlama yaşandı. Sabah saatlerinde ise ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması izlendi. Lagarde; sürdürülebilir büyüme için maliye ve para politikalarının uyum içinde olması gerektiğini belirtti. Ek olarak Lagarde; FED’in para politikasını sıkılaştırmakta olmasının ABD’de olduğu gibi Euro bölgesinde de sanayi üretimini etkilediğini belirtti. Bununla beraber Euro bölgesinden gelen işsizlik verisi izlendi. Eurostat’ın açıklamasına göre Euro bölgesinde işsizlik oranı, Ekim’de yüzde 6.5 seviyesine geriledi. Söz konusu veri Eylül’de yüzde 6.6 seviyesindeydi. Yeni günde ise piyasalar ABD kanadından gelecek olan ekonomik verileri takip edecek. TSİ 16:30’da açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı verileri küresel bazda volatilitenin artmasına sebep olacaktır. Hafta ortasında ADP özel sektör verisi beklentilerin altında gelmişti. Bu sebeple bugün ki veri merakla izlenecek. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.0631 – 1.0781 – 1.0935 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0450 – 1.0335 – 1.0224 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

    USDTRY

    Piyasalar yurtiçinden gelen ekonomik verileri takip etti. Ekonomik büyümede iyi bir gösterge olan imalat sanayi performansında referans kabul edilebilecek İSO imalat PMI Ekim ayındaki 46.4 seviyesinden Kasım ayında 45.7 seviyesine gerileme gerçekleştirdi. Böylelikle üst üste dokuzuncu ayda da veri 50 seviyesinin altında gerçekleşti. Bu gerileme ise 2 sene içerisindeki en belirgin düzeyde yaşanan gerileme olarak kayıtlara geçti. Diğer yandan TCMB gerçekleştirdiği son para politikası kurulu toplantısının tutanaklarını yayımladı. Tutanaklarda; enflasyonda gözlenen yükselişte, jeopolitik enerjilerin yol açtığı enerji maliyeti artışlarının gecikmeli ve dolaylı etkileri, ekonomik temellerin uzak fiyatlama oluşumlarının etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlarının oluşturduğu güçlü negatif arz şoklarının etkili olmaya devam ettiği belirtildi. Haftanın son işlem gününde ABD kanadından gelecek olan ekonomik veriler küresel bazda volatilitenin oldukça artmasına neden olacaktır. 16:30’da ABD’de açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı verileri yakından takip edilecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 18.65 – 18.75 – 18.85 seviyeleri direnç noktaları olarak; 18.45 – 18.32 – 18.15 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

    ALTIN

    Kasım ayında yoğun bir gündemi geride bırakan altın, aylık bazda yüzde 7 seviyelerinde değer kazanımı gerçekleştirdi. Bu değer kazanımı ise yaklaşık olarak son bir buçuk yılın en büyük aylık kazançlarından biri olarak kayıtlara geçti. Diğer yandan hafta ortasında FED Başkanı Powell; faiz artış hızında yavaşlamanın mantıklı olacağını belirtirken, faiz artırımında yavaşlama için Aralık ayını işaret etmişti. Haftanın son işlem gününde ise oldukça önemli ekonomik veriler izlenecek. Haftanın en önemli ekonomik verilerinden olan Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı verileri küresel bazda volatilitenin oldukça artmasına neden olacaktır. Söz konusu veriler 16:30’da ABD’de açıklanacak. Hafta içerisinde altında kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti ve 1800 üzerinde fiyatlamalar görüldü. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1825 – 1855 - 1875 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1785 – 1760 - 1735 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

    DAX

    Direnç: 14639 - 14980 - 15423     Destek: 14196 - 13573 - 13033

    NAS100

    Direnç: 12137 - 12571 - 12937     Destek: 11725 - 11362 - 10898

    KAYNAK

    Twitter

    Instagram

    KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

    Leave feedback about this

    • Quality
    • Price
    • Service

    PROS

    +
    Add Field

    CONS

    +
    Add Field
    Choose Image
    Choose Video