Nisan 25, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  19.4.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: (Karadeniz gazı) İkinci faz bitince tüm konutların gaz ihtiyacını karşılayabilecek seviyeye ulaşacağız.
*Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, ABD merkez bankasının yüksek enflasyonu düşürmek için çalışmaya devam ederken büyük olasılıkla önünde bir faiz artırımı daha olduğunu söyledi.
*Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) baş ekonomisti Lane, ECB'nin bir sonraki toplantısında daha fazla faiz artışı yapılmasını destekledi, ancak büyüklüğünün gelen verilere, özellikle de euro bölgesi bankalarına ilişkin bir ankete bağlı olacağını söyledi.
*AB kurumları, üye ülkelerde çip üretimini artırmak için 43 milyar euro kaynak sağlanmasını içeren planda anlaştı.
*ABD Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy, ilk yurt dışı ziyaretini İsrail'e yapacak.
*Netflix'in abone sayısı, 2023'ün ilk çeyreğinde yaklaşık 1,8 milyon kişi artarken hisse başına düşen kârı da aynı dönemde 3,53 dolardan 2,88 dolara geriledi.
Ne Olacak?
*Yurt içinde TCMB Beklenti Anketi açıklanacak.
*İngiltere ve Euro Bölgesi’nde TÜFE verileri açıklanacak.

EUR/USD

EURUSD paritesi geri çekiliyor. Dün Euro Bölgesi'nde ZEW ekonomik hissiyatı verisi takip edildi. Buna göre geçen ay 10,0 seviyesinde gerçekleşen veri 13,0 beklentisinin çok altında 6,4 olarak gerçekleşti. Yatırımcı güveninin bankacılık krizi ve yüksek enflasyon beklentisiyle baskılandığı çıkarımı yapılabilir. Olumsuz veri sonrasında Euro'nun değer kaybetmesi sonucu parite geri çekildi. Bugün ise gözler Euro Bölgesi TÜFE verisinde olacak. Buna göre çekirdek TÜFE'nin yükselmesi beklenirken manşet TÜFE'nin yıllık bazda %8,5'ten %6,9'a gerilemesi bekleniyor. ABD tarafında ise veri gündemi sakinken Fed faiz kararı öncesinde yetkililerin sözle yönlendirmeleri takip ediliyor. Bu sabah anketlere göre Fed'in 3 Mayıs'ta 25 baz puan faiz artırma ihtimali %90 seviyesinde bulunuyor.
Destekler: 1.0929 - 1.0888 - 1.0855 Dirençler: 1.0983 - 1.1020 - 1.1050

USD/TRY

Dolar/TL paritesi yukarı yönlü seyrini sürdürüyor. Yurt içi piyasalarda seçim tarihi yaklaşırken hisse senedi piyasalarına bayram haftasına girilmesi nedeniyle düşük işlem hacmi takip ediliyor. Dün Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, deprem felaketi öncesinde açıkladıkları KGF paketinin hacminde artışa giderek 250 milyar TL limitin 400 milyar TL'ye yükseldiğini ifade etti. Bu rakamın 50 milyar TL'sinin de deprem bölgesinde kullanılacağını sözlerine ekledi. ABD tarafında ise makroekonomik takvim sakinken büyük şirketlerin bilançoları riskli varlık fiyatlamalarında belirleyici oluyor. Diğer yandan 3 Mayıs'ta gerçekleşecek faiz kararı öncesinde Fed yetkililerinin konuşmaları da küresel risk iştahının seyri için yakından izlenebilir. Yurt içinde de TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi takip edilebilir.
Destekler: 19.38 - 19.32 - 19.29 Dirençler: 19.42 - 19.45 - 19.49

XAU/USD

Ons altında temkinli fiyatlamalar izleniyor. Dün Çin’de açıklanan olumlu makroekonomik verilerle güç kazanan ons altın bu sabah Fed’e ilişkin karışık beklentilerle temkinli seyir izliyor. Dün Fed yetkililerinden Bostic 25 baz puanlık artışla faizlerin %5-5.25 aralığında olmasını beklediğini ifade ederken Bullard ise %5.5-5.75 gibi daha yüksek bir faiz aralığı öngördüğünü belirtti. Anketlere bakıldığında piyasa 3 Mayıs’ta %90 ihtimalle Fed’in 25 baz puanlık artırıma gitmesini bekliyor, faiz kararına kadar Fed yetkililerinin konuşmaları takip edilmeye devam edecek. Veri tarafında ise bugün açıklanacak Euro Bölgesi enflasyon ve Cuma günü açıklanacak PMI verileri küresek risk iştahında ve ons altın fiyatlamalarında belirleyici olabilir.
Destekler: 1994 - 1981 - 1965 Dirençler: 2007 - 2018 - 2035

BRENT

Brent petrol geri çekilmesi sonrasında yatay hareket ediyor. Geçtiğimiz haftalarda OPEC+’ın arz kısıtlayacağını açıklamasıyla sert yükselen petrol ABD’de resesyon endişelerinin korunmasıyla bu hafta geri çekildi. Dün Çin’de açıklanan olumlu veriler petrol fiyatlarını sınırlı desteklese de gözler Fed’e ilişkin faiz beklentilerinde bulunuyor. Dün konuşma gerçekleştiren Fed üyesi Bostic 25 baz puan faiz artırımına işaret ederken Bullard daha çok artırıma giderek faiz aralığının %5.5-5.75 aralığında olması gerektiğini ifade etti. Karışık söylemlerle piyasada temkinli fiyatlamalar takip ediliyor. 3 Mayıs’ta gerçekleşecek FOMC toplantısına kadar Fed yetkililerinin konuşmaları takip edilebilir. Talep tarafında ise beklenenden de fazla azalış gösteren API petrol stokları verisi talebin toparlandığına işaret etti.
Destekler: 84.31- 82.88 - 81.68 Dirençler: 85.48 - 86.33 - 87.49

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü yatay tamamladı. Dow Jones %0,03 ve Nasdaq %0,04 eksideyken S&P500 %0,9 değer kazandı. Bu sabah ise ABD vadeliler yatay-negatif görünümü koruyor. Asya piyasaları da günü aşağıda tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video