Mart 28, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  19.1.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?

*Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türkiye'nin F – 16 talebi ile İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğinin bağlantılı olmadığını, ABD Kongresinin bunları bağlantılı gibi göstermemesi gerektiğini söylüyoruz.
*Türkiye ve ABD Stratejik Mekanizması toplantısı sonrası ortak açıklama: Türkiye ve ABD, Stratejik Mekanizma kapsamındaki temasları sürdürmeye karar verdi.
*Fed Başkanı Powell Covid-19'a yakalandı.
*Beyaz Saray: Türkiye'yi muteber bir müttefik olarak görüyoruz.
*Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: (Ukrayna'daki helikopter kazası) Savaşın sadece savaş alanında değil, birçok boyutu var. Savaş zamanında kaza olmaz, bunların hepsi savaşın sonuçlarıdır.
*Rusya: Donetsk'te Sol yerleşim birimini kontrol altına aldık.
*Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Fed'in enflasyonu hedefe getirmek için faiz oranını %5,00-5,25 aralığının biraz üzerine çıkarması gerektiğini savundu.
*ABD, Ukrayna'nın acil enerji sistemleri ihtiyaçlarını desteklemek için 125 milyon dolar verecek.
*Fed, ABD'li şirketlerin gelecek aylarda ekonomide az büyüme beklediğini bildirdi.
Ne Olacak?

*TCMB faiz kararı bugün açıklanacak.
*ABD’de İşsizlik Başvuruları ön planda olacak.

EUR/USD

EURUSD paritesinde yukarı yönlü momentum korunuyor. Dün Euro Bölgesi yıllık enflasyon verisi beklentilere paralel %9,2’ye gerilerken aylık enflasyon öngörülerin de altına %-0,4’e geriledi ve resesyon endişelerini bir nebze dindirdi. ECB’nin sıkı para politikasının etkileri enflasyonun geri çekilmesinde etkili oluyor. ECB’nin Şubat toplantısında 50 bp artırıma gitmesi bekleniyor. ABD’de ise ÜFE verileri beklentilerin altında gerçekleşmesiyle dolar endeksi aşağı çekilirken üretim ve satış verilerinin zayıflama göstermesi risk iştahını baskılayarak dolar endeksinin eski seviyelerine dönmesine neden oldu. Bugün ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması takip edilebilir.
Destekler: 1.0719 - 1.0657 - 1.0585 Dirençler: 1.0805 - 1.0851 - 1.0902

USD/TRY

Dolar/TL’de yatay seyir sürüyor. Yurt içinde makroekonomik takvim sakindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim tarihi için 14 Mayıs’a işaret etti. ABD’de ise üretici enflasyonu beklentilerin de altında gerçekleşerek pandemiden bu yana en düşük seviyeye ulaşarak aylık %-0,5 ve yıllık %6,2’ye geriledi. ÜFE’nin yavaşlaması küresel risk iştahını artırırken ilerleyen saatlerde takip edilen sanayi üretimi verisinin zayıflama göstermesi dolar endeksinin tekrar 102’li seviyeleri görmesine neden oldu. Paritede yarın takip edilecek TCMB faiz kararı önem arz ediyor. TCMB’nin %9 olan faiz oranında değişiklik yapmaması bekleniyor.
Destekler: 18.77 - 18.74 - 18.70 Dirençler: 18.82 - 18.86 - 18.90

XAU/USD

Ons altında bu sabah hafif toparlanma gözlemleniyor. Asya piyasalarındaki karışık seyir ve Japonya’nın tahvil alımlarını kısmamasının ardından rekor seviyede ticaret açığı bildirmesinin etkileri ons altının yükselişini baskılıyor. Öte yandan dün ABD’de takip edilen ÜFE verileri beklentilerin de altında gerçekleşirken üretim verilerinin düşüş göstermesi iyimser piyasadaki risk iştahını sınırladı. Bu sabah dolar endeksi 102 seviyelerinde bulunurken ons altında yükselen kanalın üst bandı direnç olarak takip edilecek.
Destekler: 1906 - 1894 - 1881 Dirençler: 1920 - 1936 - 1948

BRENT

Brent petrol makroekonomik verilerin etkisiyle geri çekiliyor. Dün ABD’de üretici enflasyonu ve sanayi üretimi verileri takip edildi. Buna göre ÜFE beklentilerin de altında %6,2’ye gerileyerek ekonomik aktiviteye olan güveni artırsa da sanayi üretimi verisinin %2,2’den %1,7’ye gerilemesi küresel risk iştahını ve petrolü baskıladı. İlerleyen saatlerde yayımlanan API ham petrol stokları verisi ise stoklarda azalış beklentilerine kıyasla 7,6 milyon artış göstermesi de petrol fiyatlarındaki düşüşü hızlandırdı. Bugün ise ABD haftalık ham petrol stokları yakından takip edilecek. Stokların hafif azalış göstermesi bekleniyor.
Destekler: 83.67 - 82.28 - 80.59 Dirençler: 85.38 - 87.03 - 88.27

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü düşüşle tamamladı. Dow Jones %1,8 ve S&P500 %1,6 ve Nasdaq %1,2 değer kaybetti. Bu sabah ABD vadeliler hafif aşağıda seyrediyor. Asya piyasaları ise günü karışık tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video