Mart 28, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 16.05.2022

gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 1.154 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 10 kişi olduğu açıklandı.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: (Çay Fiyatı) Kilogramda 13 kuruş olan destekleme fiyatını %130'un üzerinde artışla 30 kuruşa çıkarıyoruz. Üreticilerimiz çaylarını kilogramı 7 liradan fabrikaya verebilecek.
*NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Türkiye'nin (İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğiyle ilgili) dile getirdiği endişeleri, üyelik sürecini geciktirmeyecek şekilde ele alabileceğimizden eminim.
*ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği konusunda Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüştüğünü, iki ülkenin üyeliğinin bir süreç olduğunu ve en sonunda bu iki ülkenin NATO'ya üyeliği konusunda konsensusa ulaşacaklarından emin olduğunu söyledi.
*Çavuşoğlu: İsveç Dışişleri Bakanı'nın bugüne kadarki açıklamaları da maalesef yapıcı değil, tam tersine provoke edici açıklamalara devam ediyor ama Finlandiya Dışişleri Bakanı'nın açıklamaları ise gayet temkinli.
*Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö: Erdoğan ile yeni bir görüşme yapmaya hazırım.
*AB, Rusya'dan yaptırımları ihlal etmeden doğalgaz almak için plan taslağı hazırlıyor. AB, Rusya'nın arz kesintisi durumunda gaz fiyatı tavanı seçeneğini değerlendiriyor.
*Türkiye mobilya, kâğıt ve orman ürünleri ihracatı bu ayda %33,9'luk artışla, 778,1 milyon doları buldu.
*G7: Rusya'nın saldırıları, yakın tarihin en şiddetli gıda ve enerji krizlerinden birini oluşturdu.
*Hindistan, gıda güvenliği açısından tehdit olarak gördüğü buğday ihracatını yasakladı.

EURUSD

Geçtiğimiz haftada kademeli aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren EURUSD paritesi haftayı 1.0407 seviyelerinden kapattı. Genel olarak baktığımızda Avrupa kanadında sıkılaşma adımlarına yönelik beklentiler oldukça artıyor. Çeşitli yetkillilerden de bu yönde açıklamalar takip ediliyor. Böylelikle genel beklenti bu yıl sona ermeden faiz oranlarının sıfır üzerine çıkabileceği yönünde ağırlık kazanmış durumda. İlk adımın ise 25 baz puanlık faiz artışı ile Temmuz ayında gerçekleşebileceği bekleniyor. Haftanın ilk işlem gününde ise cılız bir ekonomik veri akışı takip edilecek. Piyasalar Euro bölgesinde TSİ 12:00’da açıklanacak olan Ticaret Dengesi verisini takip edecek. ABD kanadında ise 15:30’da açıklanacak olan New York Empire State İmalat Endeksi verisi küresel bazda dolarda volatiliteyi bir miktar artırabilir. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.0461 – 1.0634 – 1.0752 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0339 – 1.0222 – 1.0095 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Geçtiğimiz hafta kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren USDTRY paritesi haftayı yaklaşık olarak 15.46 seviyelerinde kapattı. Yeni haftaya ise bu seviyelerin yakınlarında başlayan paritede piyasalar geçtiğimiz hafta ABD kanadından gelen enflasyon verisini takip etmişti. Gelen açıklamaya göre ABD’de Nisan ayında tüketici fiyatları beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Buna göre yıllık bazda yüzde 8.3 gerçekleşen enflasyon ile birlikte yüksek seyrin devam ettiği görüldü. Bugün ise piyasalar yeni güne yurtiçinden gelecek olan ekonomik veriler ile başlayacak. İlk olarak 10:00’da Cari Hesap verisi izlenecek. Ardından 11:00’da Bütçe Dengesi ekonomik verisi TL varlıklarında volatilitenin artmasına neden olacaktır. Haftanın ilk işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 15.58 – 15.75 – 16.00 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 15.25 – 15.00 – 14.75 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

ALTIN

Geçen hafta 1881 seviyelerinden açılan ons altın, haftanın son gününü 1811 seviyelerinden kapatarak %3.5 üzerinde değer kayıpları ile haftayı kapatmıştı. Bu düşüşle ons altın üst üste dördüncü haftayı da düşüşle kapattı.  Dolar endeksinin son on yılın en yüksek seviyesi olan 104.5 seviyelerinden fiyatlanması ve ABD tahvil piyasasındaki hareketlilik, ons altının bu hafta zayıflamasının en büyük nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı ekonomik krizle oluşan küresel enflasyon altında talebi yükseltse de Fed’in uyguladığı sıkılaşma politikası herhangi bir faiz getirisi olmayan değerli metaller üzerinde baskılar oluşmasına neden oluyor. Bu hafta 1809.15 fiyatından açılan ons altın sabah saatlerinde yatay seyrediyor ve bu hafta yönünü Fed yetkililerinden gelen açıklamalar ve uluslararası haber akışlarından alacaktır. Bugün ekonomik takvimde sakin bir gün yatırımcıları bekliyor. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1815 – 1830 – 1853 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1800 – 1778 – 1755 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video