KriptoKral.com Haber Merkezi Blog Gündem GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 16.03.2022
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 16.03.2022

gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 24.614 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 115 kişi olduğu açıklandı.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dışişleri Bakanımız Rusya'ya gitti. Bugün Moskova'da temaslarda bulunacak, Perşembe günü de Ukrayna'ya geçecek.
*Erdoğan: Hazine faiz destekli kredilerin üst limitini yükseltiyoruz. Böylece çiftçilerimizin finansmana erişimini kolaylaştırıyoruz.
*Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'nın Moskova ile yaptığı görüşmelerde "karşılıklı olarak kabul edilebilir çözümler bulma konusunda ciddi bir tutum göstermediğini" açıkladı.
*Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya ile yapılan barış görüşmelerinin 'daha gerçekçi bir yapıya büründüğünü ancak hala zamana ihtiyaç duyulduğunu' aktardı.
*Ukrayna: Rus savaş gemileri Odessa kıyılarına ateş açtı.
*ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya 13,6 milyar dolarlık yardımı içeren bütçe tasarısını onayladı.
*Rusya, ABD Başkanı Biden ve Dışişleri Bakanı Blinken'e yaptırım getirdi. Yaptırımlar ayrıca, ABD Savunma Bakanı, Ulusal Güvenlik Danışmanı, CIA Başkanı ve diğerleri için uygulanacak.
*İngiltere, 370 yeni kişi ve kurumun daha Rusya ve Beyaz Rusya’ya yönelik yaptırımlar kapsamına eklendiğini duyurdu.
*Beyaz Saray: Biden, Ukrayna konulu NATO ve AB zirvelerine (24 Mart) katılmak üzere Avrupa'ya gidecek.
*Fitch, Rusya'nın dolar cinsi kupon ödemelerini ruble olarak yapması durumunda temerrüde düşeceği uyarısında bulundu.

EURUSD

Piyasalar Euro bölgesinin lokomotif ekonomisi Almanya’dan gelen ZEW yatırımcı beklentileri verisini takip etti. Açıklamaya göre Almanya’da yatırımcı güveni Mart ayında -39.3 seviyesine geriledi. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın Mart ayının başlarında başlaması ve devam etmesi bu düşüşte en önemli etkenler arasında yerini aldı. Söz konusu veri Şubat ayında 54.3 seviyesinde gerçekleşmişti. Diğer yandan Euro bölgesinden gelen Sanayi Üretimi verisi ise beklentilerin bir tık altında yüzde 0.0 olarak gerçekleşti. Piyasalardaki beklentiler ise yüzde 0.1 seviyelerinde idi. Haftanın üçüncü işlem gününde küresel bazda gözler ABD kanadında olacak. Dün başlayan FOMC toplantısı bugün sona erecek ve FED TSİ 21:00’da faiz oranı kararını açıklayacak. Genel beklenti 25 baz puanlık artış olabileceği yönünde ağırlık kazanmış durumda. Karar ardından karar metni ve düzenlenecek olan basın toplantısında önümüzdeki dönemlere ait ipuçları aranacak. Basın toplantısı ise TSİ 21:30’da gerçekleşecek. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.1008 – 1.1106 – 1.1277 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0909 – 1.0829 – 1.0726 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Piyasalar Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı merkezi yönetim bütçesi verisini takip etti. Açıklamaya göre merkezi yönetim bütçesi Şubat’ta 69.7 milyar TL fazla verdi. Böylelikle gelen rakam ile birlikte aylık bazda en yüksek bütçe fazlası vermiş oldu. ABD kanadında ise üretici fiyatları verisini takip etti. Gelen veriye göre ABD’de üretici fiyatları Şubat ayında yıllık bazda yüzde 10 artış gösterdi. Yeni günde piyasalar ilk olarak 15:30’da ABD kanadından gelecek olan Perakende Satışlar verisini takip edecek. Ardından gözler FOMC’ye çevrilecek. TSİ 21:00’da FED faiz oranı kararını verecek ve piyasalardaki beklentiler 25 baz puanlık faiz artışı olabileceği yönünde ağırlık kazanmış durumda. 21:30’da da FED Başkanı Powell basın toplantısı düzenleyecek. FED sonrasında ise yarın sahneye TCMB çıkacak. Merkez bankasının vereceği karar TL varlıklarında volatilitenin oldukça artmasına neden olacaktır. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 15.00 – 15.25 – 15.65 seviyeleri direnç noktaları olarak; 14.65 – 14.42 – 14.20 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Son zamanlarda altın fiyatlarında Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş konusunda gelen haber akışları oldukça etki etti. Savaşın ilk zamanlarında 2070 seviyelerini gören altın, buralardan itibaren aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Son günlerde ise Rusya ve Ukrayna arasında müzakere süreci hız kazandı ve görüşmeler sonrasında daha ılımlı mesajlar veriliyor. Bu mesajlar ise piyasalarda bir umut yaşanmasına vesile oluyor ve altında aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleşiyor. Bu konu dışında haftanın en önemli ekonomik gelişmelerinden biri olan FED toplantısı bugün sona erecek. Banka TSİ 21:00’da faiz oranı kararını açıklayacak ve karar beklentisi 25 baz puanlık faiz artışı. 21:30’da ise FED Başkanı Powell’ın düzenleyeceği basın toplantısından önümüzdeki döneme ait ipuçları aranacak. FED toplantısı öncesinde ise 15:30’da yine ABD’den gelecek olan Perakende Satışlar verisi izlenecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1930 – 1950 – 1970 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1915 – 1900 – 1880 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Exit mobile version