Nisan 19, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  14.3.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Seçim takvimi Resmi Gazete’de yayımlandı.
*Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, enerjiden göçe, terörizm ile mücadeleden Ukrayna'daki savaşa kadar dünyada karşı karşıya kalınan zorlukların artık iç içe geçtiğini, bu nedenle Türkiye – ABD arasında daha geniş bir jeopolitik stratejik diyaloğa ihtiyaç olduğunu söyledi.
*Fed Başkanı Powell: Silikon Vadisi Bankası çevresindeki olaylar, Fed tarafından kapsamlı, şeffaf ve hızlı bir inceleme yapılmasını gerektiriyor.
*Biden yaşanan banka kriziyle ilgili 2008 Mali Krizi'ne benzer bir durumun tekrarlanmaması için ellerinden geleni yapacaklarını ve Kongre ve düzenleyicilerden bankacılık regülasyonlarını sıkılaştırmalarını isteyeceğini belirtti.
*Rusya, 18 Mart'ta sona erecek Tahıl Koridoru Anlaşmasının 60 gün süreyle bir kez daha uzatılmasına itiraz etmediğini açıkladı.
*DoubleLine Capital'den Gundlach, CNBC'de yaptığı açıklamada, gelecek haftaki Fed toplantısının yılın son faiz artırımı olmasını beklediğini ve 25 baz puanlık artışın üzerindeki herhangi bir artışın merkez bankasının güvenilirliğine zarar verebileceğini ifade etti.
*Japonya ve Güney Kore, Kuzey Kore'nin balistik füze fırlattığını duyurdu.
Ne Olacak?
*ABD’de TÜFE verisi açıklanacak.
*Türkiye, Rusya, Esed rejimi ve İran arasında dışişleri bakan yardımcıları düzeyindeki Suriye konulu toplantı, 15-16 Mart'ta Moskova'da gerçekleştirilecek.
*Fitch'in 18 Mart’ta Türkiye değerlendirmesi açıklaması bekleniyor.

EUR/USD

EURUSD paritesinde toparlanma takip ediliyor. ABD'de Silikon Vadisi Bankası'nın iflas etmesi ve ardından Signature Bank'in varlıklarına da el konulması haberi piyasada resesyon endişesine neden olurken Fed'in finansal istikrarı korumak adına faiz artırımlarında agresif olmayacağı beklentisiyle dolar endeksinde geri çekilme takip edildi. Anketlerde ise Fed'in önümüzdeki hafta gerçekleştireceği FOMC toplantısında %75 ihtimalle 25 baz puan artışa gitmesi beklenirken %25 ihtimalle faizlerin sabit bırakılacağı fiyatlanıyor. Bu ortamda ECB'nin de Perşembe günü gerçekleştireceği toplantısında beklenti 50 baz puan artırımdan 25 baz puan artırıma gerilemiş bulunuyor. Bugün açıklanacak ABD TÜFE verisi risk iştahında belirleyici olabilir.
Destekler: 1.0691 - 1.0619 - 1.0571 Dirençler: 1.0743 - 1.0803 - 1.0867

USD/TRY

Dolar/TL paritesinde yukarı yönlü hareket korunuyor. Dün yurt içinde makroekonomik takvim yoğundu. Buna göre Ocak ayı cari açık rekor kırarak 9,85 milyar dolara ulaştı. Geçen ay cari açık 5,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmişti. Perakende satışlar ise Ocak'ta yıllık bazda %34 ve aylık bazda %5,4 artış göstererek son 21 ayın en hızlı artışına işaret etti. ABD'de ise Silikon Vadisi Bankası'nın iflasını açıklamasıyla finansal ekosisteme ilişkin endişeler gündeme geldi. Fed'in finansal istikrarı sağlaması adına önümüzdeki hafta gerçekleştireceği toplantıda faizleri sabit bırakma ihtimali anketlerde %25 seviyesine ulaştı. Yetkililerin finansal sisteme ilişkin açıklamaları ve bugün açıklanacak ABD enflasyon verisi fiyatlamalar için yakından takip edilecek.
Destekler: 18.94 - 18.90 - 18.86 Dirençler: 19.00 - 19.05 - 19.09

XAU/USD

Ons altında yukarı yönlü momentum korunuyor. ABD'li Silikon Vadisi Bankası'nın 2008'den beri iflas açıklayan ilk banka olması yatırımcılarda endişeye neden oldu. Fed'in finansal istikrarı sağlaması amacıyla önümüzdeki hafta gerçekleşecek FOMC toplantısında 50 baz puanlık artış ihtimali gerilerken piyasada faizlerin sabit bırakılacağına ilişkin beklentiler %25 seviyesine yükseldi. Dolar endeksi geri çekilirken ve tahvillerden çıkışlar izlendi. Riskten kaçınma algısıyla ons altında alımlar takip edildi. Yetkililerden yapılacak açıklamalar ve ABD enflasyon verisi ons altın üzerinde belirleyici olabilir. ABD enflasyonunun %6,4'ten %6,0'a gerilemesi bekleniyor. Çin'de ise yarın sabah saatlerinde açıklanacak sanayi üretimi verisi önem arz edecek.
Destekler: 1890 - 1878 - 1865 Dirençler: 1907 - 1918 - 1928

BRENT

Brent petrol dün 78 doların altına çekilmesinin ardından bugün toparlanma gösteriyor. ABD’li Silikon Vadisi Bankası’nın iflasını açıklaması yatırımcılarda paniğe neden oldu. Finansal sistemin zarar göreceği ve ekonomik aktivitenin yavaşlayacağı endişesiyle petrol talebinin zayıflayacağı beklentisi petrolde geri çekilmeye neden oldu. Fed’in faizleri sabit bırakma ihtimali de konuşulurken dolar endeksi güç kaybetti. Öte yandan Çin’de talep görünümünün toparlanması, Suudi Aramco’nun talep öngörüsünü yükseltmesi ve Fitch’in yılsonu petrol hedefinde değişikliğe gitmemesi destekleyici unsurlardan. Bugün gözler ABD enflasyon verisinde olacak, yarın erken saatlerde de Çin sanayi üretimi verisi takip edilecek.
Destekler: 79.02 - 77.58 - 75.96 Dirençler: 80.43 - 81.74 - 83.59

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri haftanın ilk işlem gününü karışık tamamladı. Dow Jones %0,3 ve S&P500 %0,2 değer kaybederken Nasdaq %0,5 değer kazandı. Bu sabah ise ABD vadeliler toparlanma gösteriyor. Asya piyasaları da günü düşüşle tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video